Aku_ Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 (edytowane) Witam, Jakim programem można sprawdzić zdolność płyty głównej do OC? Mam na myśli sprawdzenie stabilności kompa po ustawieniu pewnej wartości FSB (przy najniższych ustawieniach proca i memek). Tymi samymi programami do sprawdzania stabilności proca? (superpi, orthos, prime95?) EDIT--- edycja tematu ;] Edytowane 4 Lipca 2007 przez Aku_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 Generalnie wszystkie syntetyki diagnozujace wydajnosc/stabilnosc zestawu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aku_ Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 Dzięĸi, to kolejne pytanie odnośnie FSB. Czy podnoszenie napięć na chipsecie i "SB Core AUX" powinno zwiększyć stabilność płyty przy podnoszeniu FSB czy też trzeba inne napięcie podnieść? Mam płytę abit nf-m2nview i na defaultowych ustawieniach napięcia dochodzi mi do 260 FSB i jak podniosę FSB o 5MHz to nawet przy napięciu na chipsecie większym o 0.24V i napięciu na SB większym o 0.12V od standardowych ustawień nic nie daje i nawet komp nie chce się włączyć :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chlebu Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 Spróbuj podnieść napięcie rdzenia procesora (Vcore?) i/lub pamięci (Vmem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aku_ Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 Niestety nic nie daje :mur: To chyba koniec możliwości płyty bez drastycznego podnoszenia napięć :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...