Skocz do zawartości
poadi

Brak Dźwięku

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dosyć wysłużony, sprawdzony komputer,

MOBO- ECS K7S5A

dźwięk zintegrowany na płycie SiS 7012

OS to zwykły WinXP Pro

problem polega na tym że od pewnego czasu dźwięk zanikł, w ustawieniach głośności przy odtwarzaniu jakiejś muzyki widzę ten latający wykresik ale słyszę tylko szum głośników

musiałem za każdym razem aktualizować sterownik kontrolera i jakoś to pomagało aż do następnego restartu kompa,

teraz już to nawet nie pomaga.. tj dokładniej: wcześniej po instalacji sterownika dźwięk zaczynał działać i w tym kreatorze pojawiało się "instalacja zakończona" czy coś takiego, teraz jak robię tak samo w tym samym oknie pojawia mi się "aby coś tam musisz zrestartować komputer" i to tyle.

właściwie nic nie pomaga, "odinstalowywałem" kontroler, ale po restarcie chyba sam się instalował i nic nie pomogło

pomysły mi się skończyły, więc zwracam się do Was

tia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosta rada.

Kup nowa kartę dźwiękowa, na allegro najtańsze ( np. aureal vortex ) kupisz za kilka PLN.

Na pewno będzie lepiej grała niż zintegrowana za swoich dobrych czasów ;)

Co od zintegrowanej to zapewne jej żywot dobiegł końca :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosta rada.

Kup nowa kartę dźwiękowa, na allegro najtańsze ( np. aureal vortex ) kupisz za kilka PLN.

Na pewno będzie lepiej grała niż zintegrowana za swoich dobrych czasów ;)

Co od zintegrowanej to zapewne jej żywot dobiegł końca :/

oj, nie będzie grała lepiej bo mam głośniki w monitorze z 96 roku ;]

ale może i kupię jakąś inną płytę główną bo ta powoli się zaczyna sypać, już jeden kanał wysiadł w dźwiękówce i 1 głośnik tylko działa..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj, nie będzie grała lepiej bo mam głośniki w monitorze z 96 roku ;]

ale może i kupię jakąś inną płytę główną bo ta powoli się zaczyna sypać, już jeden kanał wysiadł w dźwiękówce i 1 głośnik tylko działa..

Też miałem tę samą płytę i analogiczny problem, tylko z wejściem mikrofonu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ha! pod linuksem sprawdziłem, dźwięk na alsie działa jak marzenie, dwa glosniki dzialaja, nie ma szumów jeżdzenia myszką co było na windowsie i dalej jest, ale dalej na winie nie ma muzyki ani żadnych dźwięków systemowych

doradzicie mi pewnie instalkę windowsa;d na linuksie mozna swobodnie pracowac gorzej ze wszystkie gierki dla dzieci nie beda w pelni z nim wspolpracowac w trybie emulacji ale jakos sobie poradze..

BTW co do tej plyty ecs to dzwiekowka okazala sie w pelni sprawna natomiast usb nie dziala jak nalezy tj nie wykrywa nosnikow wymiennych (storage media)

dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do SiS'ów sterowniki są do bani. Musisz się z nimi pomęczyć. Usuń wszystkie możliwe stery i zainstaluj ponownie.

Skoro wcześniej wszystko chodziło, teraz też musi. Może już masz wysłużoną WINDĘ i czas na full reistal.

Osobiście to zmieniłbym płytę na coś, co nie ma nic wspólnego z firmą SIS :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi