Skocz do zawartości
Tomasz_ek

Vbi Hel-90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam sobie kupić: VBI HEL-90 ( http://www.laptopypc.pl/index.php4?id=1806&co=duzy ). Jednakże przed zakupem chciałbym zadać pare pytań użytkownikom tego forum, najlepiej osób używających tego laptopa.

Pierwsze pytanko brzmi: Dlaczege laptop ten jest tańszy od tego ( http://www.laptopypc.pl/index.php4?id=1803&co=duzy ) jeżeli on ma gorszą kartę graficzną?

Czy ten model posiada czytnik lini papilarnych?

Czy ten laptop oparty jest na nowej technologi Santa Rosa (nie wiem nawet co to jest, ale w nowych laptopach to występuje, więc jeśli można prosić o krótki opis, w wyszukiwarkach szukałem i nie zabardzo znalazłem opis tego)

Mam jeszcze pytania dotyczące innego laptopa mianowicie: Ideal mProtura 7200 ( http://www.balta.pl/notebooki/opis.php?ID=25478 )

Czy ta firma jest dobra? Z jednej strony ma lepszy procesor 2,66 ghz , 4gb ram, z drugiej zaś strony nie ma wifi N (przydałby mi się ponieważ mam router tego standardu) Czy wie ktoś czy ta karta graficzna GeForce Go 8600 to lepsza jest GT, a jaki ma stosunek z GS (słabszej od GT)?

Dodatkowo ten laptop ma możliwość roższeżenia swoich parametrów korzystając z konfiguratora na stronie www.

Który laptop byście polecili? Zależy mi na jak największych parametrach do 7000 zł. Ale również zależy mi bardzo na karcie graficznej GeForce 8600 GT!

Z góry dziękuję.

Edytowane przez Tomasz_ek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość hooded man

FL90 jest o tyle dobre ze tam gforce 8600GT sie daje jeszcze podkrecic. Czego nie mozna powiedziec o marnym HL80 (gforce7600)

Z tego co wiem to obie wersje kadlubka maja czytnik linii papilarnych, zastanawia mnie tylko to czy na nowym kadlubku touchpad bedzie dzialal tak skandalicznie jak w HL80.

Co mnie wprawilo w oslupienie, to ze montuja w FL90 4GB ramu podczas gdy oficjalnie bios pod 4GB ma wyjsc gdzies po wakacjach...

A mnie tylko to hamuje przed kupnem FL90. Badz tu madry.

ten caly IDEAL mProtura moze miec geforce w wersji GS... a jak sie nie chwala wyraznie w opisie dopiskiem "GT" to mozna przypuszczac ze na 99% jest to werska GS - czyli nie warta kupna

--------------------

edit.

przed chwila pierwszy klient odebral u mnie lapa na kadlubku FL90. Mialem okazje tylko wizualnie ocenic sprzet.

Jakosc materialu - na +4, spasowanie - bomba, wszystko siedzi jak trzeba lapa mozna podniessc 3 palcami za sam rog i nawet nie pisnie i sie nie ugnie. na klapie matrycy tak jak w przypadku HL80 jest wyfrezowane zablebienie na lapstickera. Sam nie wiem co o tym myslec... chyba jednak na + pod warunkiem ze szybko zapelnimy to jakas grafika. Co mnie przyprawilo o torsje to zgnilo-zielony palstik z ktorego jest zrobiona klapa matrycy, no ki h*&^ ??? Jeszcze sie mieni brokatem, taki niby metalic - mi to przypomina plastik z ktorego sie robi szczotki do kibli, albo mydelniczki - taki sam wyglad.

Tego nie widac na zdjeciach - na tych, laptop wydaje sie ciemno szary, albo wrecz czarny.

W srodku jest juz wporzadku. Czuc oczywiscie nizsza jakosc ale szczerze mowiac w Acerze czuc ja bardziej.

Generalnie laptopa oceniam na dobry - , chociaz tez zgnily zielony....

Mimo wszystko jest to absolutny lider na rynku jesli chodzi o gaming lapy i nawet ten plaskik na patrycy mnie nie odgoni od tej konstrukcji :-)

Edytowane przez hooded man

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi