Skocz do zawartości
Anonymous

Parzące Potencjometry...

Rekomendowane odpowiedzi

Zamontowałem 100 Omhowe potencjometry z kompletu od Noiseblockerów, skręcone nieludzko się grzeją :-?

Czy tak może być? Gałeczki /metalowe/ prawie parzą... zrobiłem ładny panelik dla nich z zaślepki, wreszcie wentyle pod kontrolą, a tu taki :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy może tak być? Jeśli tak, to upewnie sie tylko czy nie dotykają jakis kabli i tyle...

W wielkiego elektronika się nie bawiłem, ot 5 potencjometrów 100 Omh, 5 wentyli, więc odsyłanie mnie do jakiś moderów to może nie ;)

Dziękuję za odpowedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a widziales kiedy na oczy poty na kilka wat ? to sobie porowanaj z takimi jak Ty masz.... hmm

moze inaczej uzyjemy magicznego narzedzia jakim jest mozg :) dlaczego ludzie buduja rozne regulatory do wiatraczkow (i to bardzo czesto poty sa ich czescia) ? jak by mozna bylo zastosowac tylko SAME potencjometry ? ah no tak bo potencjometry nie wytrzymuja mocy jaka by musialy oddac sterujac BEZPOSREDNIO wentylatorem ...

kurde ale ten mozg jest madry :)

mozliwe wyjscia :

-schlodzic poty bo same predzej czy pozniej pewnie padna :)

-zrobic sobie co sie zwie fanbus linki wyzej :)

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez marnego sarkazmu. Wystarczyło powiedzieć żebym je schłodził.

Potencjometry podłączyłem tak prosto, bo tak sugerowaly złączki od nich w komplecie i tyle. Jak zwykle można się przekonać, że dla każdego problemu istnieje proste rozwiązanie które jest błędne ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi