Skocz do zawartości
sylwia

Niedziałający Mikrofon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otóż mam dźwięk zintegrowany na płycie głównej, działają mi głośniki, działają słuchawki, ale mikrofon nie... Dwa poprzednie również nie działały, potem do wejścia mikrofonu włożyłam słuchawki od mp3 i do nich gadałam :D i jakiś czas działało.. Teraz kupiłam słuchawki z mikrofonem, słuchawki działają, a mikrofon nie... Nie wiem czy coś mam nieustawione, czy to wina kompa.. Proszę o pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz kupiłam słuchawki z mikrofonem, słuchawki działają, a mikrofon nie... Nie wiem czy coś mam nieustawione, czy to wina kompa.. Proszę o pomoc :)

to akurat normalne że w takich zestawach mikrofon nie działą :P (nie mówię tu o produktach z wyższej półki :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź czy w "Regulacji nagrywania" masz zaznaczony mikorofon i czy nie jest wyciszony, jeżeli dalej nie działa to pod mikrofonem wejdź w "Zaawansowane "i zaznacz "Zwiększenie wydajności mikrofonu". Ewentualnie zmień sterowniki od dźwięku albo kup inną kartę dźwiękową ;]

przemekbydgoszcz - sugerujesz, że "headsety"i z tesco czy innych marketów nie mają prawa działac? :P Miałem ich dużo i wszystkie śmigały ;) Co prawda ich jakość pozostawia wiele do życzenia ale to już inna para kaloszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź czy w "Regulacji nagrywania" masz zaznaczony mikorofon i czy nie jest wyciszony, jeżeli dalej nie działa to pod mikrofonem wejdź w "Zaawansowane "i zaznacz "Zwiększenie wydajności mikrofonu". Ewentualnie zmień sterowniki od dźwięku albo kup inną kartę dźwiękową ;]

przemekbydgoszcz - sugerujesz, że "headsety"i z tesco czy innych marketów nie mają prawa działac? :P Miałem ich dużo i wszystkie śmigały ;) Co prawda ich jakość pozostawia wiele do życzenia ale to już inna para kaloszy

heh, wszystkie wlasciwosci i ustawienia koncza sie u mnie na czyms takim:

http://butterfly.underflip.eu/fs.JPG

http://butterfly.underflip.eu/wlasc.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Barthezzo tak właśnie to sugeruje ;) u mnie jest odwrotnie, taki teskowy zakup to chyba tylko u kuzynki chodzi, nawet wczoraj kolega mi napisał, że nie słychać co mówi i ma taki "hedset" ;) to stwierdziłem, że to nie ma prawa działać ;) Wszystko ma w sterownikach tak jak być powinno, a i tak nie chodzi

@sylwia proponuje kosztem 5 złotych zaopatrzyć się w wolno stojący mikrofon,a przed tym sprawdzić czy czasem gniazdo nie padło ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesto gniazdo mikrofonowe jest wielo zadaniowe, w sterownikach ustawia sie czy dane gniazdo jest mikrofonowe czy np centralny głosnik. Poszukaj w panelu sterowania ikony sound... lub audio... Mozesz tez zapytac w temacie o Twojej plycie glownej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mikrofon jest sprawny, sprawdzalam na innym kompie. W ustawieniach niby tez mam wszystko ok..chociaz u mnie nie ma co za wiele do ustawienia. Czyli pewnie gniazdo sie popsulo :/ Pozostaje mi kupno karty dziwekowej, tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, wszystkie wlasciwosci i ustawienia koncza sie u mnie na czyms takim:

http://butterfly.underflip.eu/fs.JPG

http://butterfly.underflip.eu/wlasc.JPG

Z tego co tu widze, to dałaś zrzut z regulacji odtwarzania, nie nagrywania.

Na tym drugim screenie powinnaś wcisnąć ok i wtedy zastosować się do moich instrukcji dla pozycji "Mikrofon" albo w Twoim przypadku "Mic".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdz w Panelu Sterowania czy nie masz jakiegos mixera od karty dźwiękowej

ja mam coś takiego na jednym kompie (załącznik) i jak wciskasz na mic in to znika mikrofon jako taki i zamiast tego w tym wejściu działa subwoofer

spróbuj wsadzić mikrofon w wejście Line In, z tego też można czerpać dźwięk (np. przez skype)

post-111721-1183814304_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj wsadzić mikrofon w wejście Line In, z tego też można czerpać dźwięk (np. przez skype)

Zgadza się, ale mikrofon potrzebuje innej czułości wejścia i dźwięk może być ledwo słyszalny. Dlatego tak jak pisał Barthezzo potrzebny jest zrzut ekranu z ustawień nagrywania (a nie odtwarzania). Wtedy trzeba "zaptaszkować" linię mikrofonu i dostroić regulację głośności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odznacz chaczyk od mic na pierwszym skreenie jaki podałaś. Może to coś pomoże :)

Edytowane przez markee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pomoglo..

tak to brzmi, jak dokonam nagrania ;)

http://butterfly.underflip.eu/m.wav

Wygląda jakbyś nie miała dedykowanych sterowników, a wszystko chodziło na standardowych windows. Mogłabyś pokazać menadżera użądzeń?

Dołączona grafika

Edytowane przez anemus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://butterfly.underflip.eu/ps.JPG

nie mam pojecia jaka mam plyte glowna :/

A szkoda. Ale nic straconego. Spróbuj odczytać jakieś napisy umieszczone pomiędzy slotami PCI. Prawdopodobnie jest problem ze sterownikami. To że płyta jest na VIA nie oznacza że ma kartę dźwiękową VIA ;) Być może to jakiś Realtec? Ale ciężko zgadywać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A szkoda. Ale nic straconego. Spróbuj odczytać jakieś napisy umieszczone pomiędzy slotami PCI. Prawdopodobnie jest problem ze sterownikami. To że płyta jest na VIA nie oznacza że ma kartę dźwiękową VIA ;) Być może to jakiś Realtec? Ale ciężko zgadywać...

pod warstwa kurzu na plycie glownej widnieje napis ASROCK/AGP 8x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka sugestii:

1. panel sterowania -> dzwiek -> głos -> testowanie sprzetu -> musisz to przejsc

2. Twoj mikrofon moze dzialac tylko ze dzwiek ktory zbiera jest bardzo cichy - pokrzycz do niego na pewno nic wtedy nie slychac chociaz troszeczke

3. Mialem identyczny problem (bylo to co w pkt. 2) plyta Asrock model niepamietam (czasy AMD Duron) okazalo sie ze nic sie nie da zrobic - plyta po prostu tak ma ,zakupiulem osobna dzwiekowke

Zestaw z mp3 dzialal bo pewnie ma jakis wzmacniacz :)

4. Nie ma gdzies opcji "'Mikrofon przedniego panelu' odznacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka sugestii:

1. panel sterowania -> dzwiek -> głos -> testowanie sprzetu -> musisz to przejsc

2. Twoj mikrofon moze dzialac tylko ze dzwiek ktory zbiera jest bardzo cichy - pokrzycz do niego na pewno nic wtedy nie slychac chociaz troszeczke

3. Mialem identyczny problem (bylo to co w pkt. 2) plyta Asrock model niepamietam (czasy AMD Duron) okazalo sie ze nic sie nie da zrobic - plyta po prostu tak ma ,zakupiulem osobna dzwiekowke

Zestaw z mp3 dzialal bo pewnie ma jakis wzmacniacz :)

4. Nie ma gdzies opcji "'Mikrofon przedniego panelu' odznacz

1. Przeszlam i niby wszystko jest ok

2. Nie wiem jak to okreslic, wizualizacja dzwieku w nagrywaniu lekko sie ruszyla..ale nie slychac.

3. Chyba zrobie to samo ;)

4. Nie

Dzieki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten dzwiek wystepuje rowniez jak wylaczysz mikrofon (wyjmiesz wtyczke mikrofonu z karty)? Mialem podobny efekt gdy mialem mikrofon z nieekranowanym przewodem, są producenci zdolni to takich gniotow.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten dziwek wystepuje tylko gdy nagrywam albo rozmawiam na skype, teraz normalnie mam podlaczony mikrofon i w glosnikach nic nie piszczy ;p

mam jszcze drugi problem :x odkad mam karte dziwekowa, komp wlacza sie, dochodzi ekran powitalny windows xp, zaraz po tym robi sie czarny ekran, tak 3 minuty a potem windows normalnie startuje :D nie zebym strasznie narzekala, ale troche mnie to wkurza :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten dziwek wystepuje tylko gdy nagrywam albo rozmawiam na skype, teraz normalnie mam podlaczony mikrofon i w glosnikach nic nie piszczy ;p

mam jszcze drugi problem :x odkad mam karte dziwekowa, komp wlacza sie, dochodzi ekran powitalny windows xp, zaraz po tym robi sie czarny ekran, tak 3 minuty a potem windows normalnie startuje :D nie zebym strasznie narzekala, ale troche mnie to wkurza :P

W trakcie nagrywania z mikrofonu wyjmij wtyczkę mikrofonu z dzwiekowki, jesli z wyjeciem wtyczki zniknie brzęczenie to znaczy, że to wina mikrofonu.

Wlaczasz nagrywanie, przez 5 sekund liczysz "raz dwa trzy próba mikrofonu :)" i wyjmujesz wtyk mikrofonu z dzwiekówki a nagrywanie leci jeszcze przez 5 sek. Nastepnie odsłuchaj materiał.

Jeśli chodzi o długie uruchamianie to jak nie uzywasz juz zintegrowanego dzwieku to go wylacz w biosie oraz zainstaluj odpowiednie sterowniki do nowej dziekowki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi