sylwia Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 Witam, otóż mam dźwięk zintegrowany na płycie głównej, działają mi głośniki, działają słuchawki, ale mikrofon nie... Dwa poprzednie również nie działały, potem do wejścia mikrofonu włożyłam słuchawki od mp3 i do nich gadałam :D i jakiś czas działało.. Teraz kupiłam słuchawki z mikrofonem, słuchawki działają, a mikrofon nie... Nie wiem czy coś mam nieustawione, czy to wina kompa.. Proszę o pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 Teraz kupiłam słuchawki z mikrofonem, słuchawki działają, a mikrofon nie... Nie wiem czy coś mam nieustawione, czy to wina kompa.. Proszę o pomoc :)to akurat normalne że w takich zestawach mikrofon nie działą :P (nie mówię tu o produktach z wyższej półki :P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 Sprawdź czy w "Regulacji nagrywania" masz zaznaczony mikorofon i czy nie jest wyciszony, jeżeli dalej nie działa to pod mikrofonem wejdź w "Zaawansowane "i zaznacz "Zwiększenie wydajności mikrofonu". Ewentualnie zmień sterowniki od dźwięku albo kup inną kartę dźwiękową ;] przemekbydgoszcz - sugerujesz, że "headsety"i z tesco czy innych marketów nie mają prawa działac? :P Miałem ich dużo i wszystkie śmigały ;) Co prawda ich jakość pozostawia wiele do życzenia ale to już inna para kaloszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwia Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 Sprawdź czy w "Regulacji nagrywania" masz zaznaczony mikorofon i czy nie jest wyciszony, jeżeli dalej nie działa to pod mikrofonem wejdź w "Zaawansowane "i zaznacz "Zwiększenie wydajności mikrofonu". Ewentualnie zmień sterowniki od dźwięku albo kup inną kartę dźwiękową ;] przemekbydgoszcz - sugerujesz, że "headsety"i z tesco czy innych marketów nie mają prawa działac? :P Miałem ich dużo i wszystkie śmigały ;) Co prawda ich jakość pozostawia wiele do życzenia ale to już inna para kaloszy heh, wszystkie wlasciwosci i ustawienia koncza sie u mnie na czyms takim: http://butterfly.underflip.eu/fs.JPG http://butterfly.underflip.eu/wlasc.JPG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 przemekbydgoszcz - sugerujesz, że "headsety"i z tesco czy innych marketów nie mają prawa działac? :P Miałem ich dużo i wszystkie śmigały ;) Co prawda ich jakość pozostawia wiele do życzenia ale to już inna para kaloszy@Barthezzo tak właśnie to sugeruje ;) u mnie jest odwrotnie, taki teskowy zakup to chyba tylko u kuzynki chodzi, nawet wczoraj kolega mi napisał, że nie słychać co mówi i ma taki "hedset" ;) to stwierdziłem, że to nie ma prawa działać ;) Wszystko ma w sterownikach tak jak być powinno, a i tak nie chodzi @sylwia proponuje kosztem 5 złotych zaopatrzyć się w wolno stojący mikrofon,a przed tym sprawdzić czy czasem gniazdo nie padło ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 Czesto gniazdo mikrofonowe jest wielo zadaniowe, w sterownikach ustawia sie czy dane gniazdo jest mikrofonowe czy np centralny głosnik. Poszukaj w panelu sterowania ikony sound... lub audio... Mozesz tez zapytac w temacie o Twojej plycie glownej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwia Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Mikrofon jest sprawny, sprawdzalam na innym kompie. W ustawieniach niby tez mam wszystko ok..chociaz u mnie nie ma co za wiele do ustawienia. Czyli pewnie gniazdo sie popsulo :/ Pozostaje mi kupno karty dziwekowej, tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 heh, wszystkie wlasciwosci i ustawienia koncza sie u mnie na czyms takim: http://butterfly.underflip.eu/fs.JPG http://butterfly.underflip.eu/wlasc.JPG Z tego co tu widze, to dałaś zrzut z regulacji odtwarzania, nie nagrywania. Na tym drugim screenie powinnaś wcisnąć ok i wtedy zastosować się do moich instrukcji dla pozycji "Mikrofon" albo w Twoim przypadku "Mic". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranded Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 sprawdz w Panelu Sterowania czy nie masz jakiegos mixera od karty dźwiękowej ja mam coś takiego na jednym kompie (załącznik) i jak wciskasz na mic in to znika mikrofon jako taki i zamiast tego w tym wejściu działa subwoofer spróbuj wsadzić mikrofon w wejście Line In, z tego też można czerpać dźwięk (np. przez skype) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 spróbuj wsadzić mikrofon w wejście Line In, z tego też można czerpać dźwięk (np. przez skype) Zgadza się, ale mikrofon potrzebuje innej czułości wejścia i dźwięk może być ledwo słyszalny. Dlatego tak jak pisał Barthezzo potrzebny jest zrzut ekranu z ustawień nagrywania (a nie odtwarzania). Wtedy trzeba "zaptaszkować" linię mikrofonu i dostroić regulację głośności Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwia Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 http://butterfly.underflip.eu/rn.JPG http://butterfly.underflip.eu/z.JPG chyba nic wiecej nie moge :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 W takim razie stawiam na problem sprzętowy. Spróbuj jeszcze przeinstalować sterowniki od dźwięku przed kupnem nowej karty ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Jak to nie stanowi problemu, to daj jeszcze zrzut ekranu z ikonami panelu sterowania oraz podaj model płyty głównej. Może ktoś ma taka płytę i bedzie wiedział w czym rzecz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwia Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Jak to nie stanowi problemu, to daj jeszcze zrzut ekranu z ikonami panelu sterowania oraz podaj model płyty głównej. Może ktoś ma taka płytę i bedzie wiedział w czym rzecz http://butterfly.underflip.eu/ps.JPG nie mam pojecia jaka mam plyte glowna :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markee Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 (edytowane) Odznacz chaczyk od mic na pierwszym skreenie jaki podałaś. Może to coś pomoże :) Edytowane 8 Lipca 2007 przez markee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwia Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Odznacz chaczyk od mic na pierwszym skreenie jaki podałaś. Może to coś pomoże :)nie pomoglo.. tak to brzmi, jak dokonam nagrania ;) http://butterfly.underflip.eu/m.wav Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anemus Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 (edytowane) nie pomoglo.. tak to brzmi, jak dokonam nagrania ;) http://butterfly.underflip.eu/m.wav Wygląda jakbyś nie miała dedykowanych sterowników, a wszystko chodziło na standardowych windows. Mogłabyś pokazać menadżera użądzeń? Edytowane 8 Lipca 2007 przez anemus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwia Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Wygląda jakbyś nie miała dedykowanych sterowników, a wszystko chodziło na standardowych windows. Mogłabyś pokazać menadżera użądzeń? http://butterfly.underflip.eu/mu.JPG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 http://butterfly.underflip.eu/ps.JPG nie mam pojecia jaka mam plyte glowna :/ A szkoda. Ale nic straconego. Spróbuj odczytać jakieś napisy umieszczone pomiędzy slotami PCI. Prawdopodobnie jest problem ze sterownikami. To że płyta jest na VIA nie oznacza że ma kartę dźwiękową VIA ;) Być może to jakiś Realtec? Ale ciężko zgadywać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwia Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 A szkoda. Ale nic straconego. Spróbuj odczytać jakieś napisy umieszczone pomiędzy slotami PCI. Prawdopodobnie jest problem ze sterownikami. To że płyta jest na VIA nie oznacza że ma kartę dźwiękową VIA ;) Być może to jakiś Realtec? Ale ciężko zgadywać... pod warstwa kurzu na plycie glownej widnieje napis ASROCK/AGP 8x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cloperflake Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Kilka sugestii: 1. panel sterowania -> dzwiek -> głos -> testowanie sprzetu -> musisz to przejsc 2. Twoj mikrofon moze dzialac tylko ze dzwiek ktory zbiera jest bardzo cichy - pokrzycz do niego na pewno nic wtedy nie slychac chociaz troszeczke 3. Mialem identyczny problem (bylo to co w pkt. 2) plyta Asrock model niepamietam (czasy AMD Duron) okazalo sie ze nic sie nie da zrobic - plyta po prostu tak ma ,zakupiulem osobna dzwiekowke Zestaw z mp3 dzialal bo pewnie ma jakis wzmacniacz :) 4. Nie ma gdzies opcji "'Mikrofon przedniego panelu' odznacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwia Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Kilka sugestii: 1. panel sterowania -> dzwiek -> głos -> testowanie sprzetu -> musisz to przejsc 2. Twoj mikrofon moze dzialac tylko ze dzwiek ktory zbiera jest bardzo cichy - pokrzycz do niego na pewno nic wtedy nie slychac chociaz troszeczke 3. Mialem identyczny problem (bylo to co w pkt. 2) plyta Asrock model niepamietam (czasy AMD Duron) okazalo sie ze nic sie nie da zrobic - plyta po prostu tak ma ,zakupiulem osobna dzwiekowke Zestaw z mp3 dzialal bo pewnie ma jakis wzmacniacz :) 4. Nie ma gdzies opcji "'Mikrofon przedniego panelu' odznacz 1. Przeszlam i niby wszystko jest ok 2. Nie wiem jak to okreslic, wizualizacja dzwieku w nagrywaniu lekko sie ruszyla..ale nie slychac. 3. Chyba zrobie to samo ;) 4. Nie Dzieki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anemus Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Nie masz zainstalowanej integry. To co masz to standardowy sterownik windows. Spróbój tego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwia Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 Nie masz zainstalowanej integry. To co masz to standardowy sterownik windows. Spróbój tego nie dzialalo... kupilam karte-byle jaka, ale teraz jest ok, poza tym denerwujacym dzwiekiem, da sie cos z tym zrobic? http://butterfly.underflip.eu/x.wav Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 (edytowane) Czy ten dzwiek wystepuje rowniez jak wylaczysz mikrofon (wyjmiesz wtyczke mikrofonu z karty)? Mialem podobny efekt gdy mialem mikrofon z nieekranowanym przewodem, są producenci zdolni to takich gniotow. Edytowane 17 Lipca 2007 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 masz "sprzężenie ma drutach". popróbuj poruszać nimi i troche je rozdzielić, może coś pomoże. Druga możliwość: mikrofon kiepski :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwia Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 ten dziwek wystepuje tylko gdy nagrywam albo rozmawiam na skype, teraz normalnie mam podlaczony mikrofon i w glosnikach nic nie piszczy ;p mam jszcze drugi problem :x odkad mam karte dziwekowa, komp wlacza sie, dochodzi ekran powitalny windows xp, zaraz po tym robi sie czarny ekran, tak 3 minuty a potem windows normalnie startuje :D nie zebym strasznie narzekala, ale troche mnie to wkurza :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2007 ten dziwek wystepuje tylko gdy nagrywam albo rozmawiam na skype, teraz normalnie mam podlaczony mikrofon i w glosnikach nic nie piszczy ;p mam jszcze drugi problem :x odkad mam karte dziwekowa, komp wlacza sie, dochodzi ekran powitalny windows xp, zaraz po tym robi sie czarny ekran, tak 3 minuty a potem windows normalnie startuje :D nie zebym strasznie narzekala, ale troche mnie to wkurza :P W trakcie nagrywania z mikrofonu wyjmij wtyczkę mikrofonu z dzwiekowki, jesli z wyjeciem wtyczki zniknie brzęczenie to znaczy, że to wina mikrofonu. Wlaczasz nagrywanie, przez 5 sekund liczysz "raz dwa trzy próba mikrofonu :)" i wyjmujesz wtyk mikrofonu z dzwiekówki a nagrywanie leci jeszcze przez 5 sek. Nastepnie odsłuchaj materiał. Jeśli chodzi o długie uruchamianie to jak nie uzywasz juz zintegrowanego dzwieku to go wylacz w biosie oraz zainstaluj odpowiednie sterowniki do nowej dziekowki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...