obiboqs Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 Witam serdecznie. Otóż: Ostatnio wyciągnąłem z szafy starą kierownicę do PC - odkurzyłem ją i podłączyłem do wyjścia Game Port na mojej płycie głównej. Zainstalowałem równie leciwą grę i zacząłem grać. Niestety - długo sobie nie pograłem, bo zawsze po krótkim czasie gra wywalała błąd i się wyłączała. W poodglądzie zdarzeń widnieją dwa typy błędów: Aplikacja powodująca błąd [nazwa aplikacji gry], wersja 0.0.0.0, moduł powodujący błąd d3dim700.dll, wersja 5.3.2600.2180, adres błędu 0x000751d7.lub Aplikacja powodująca błąd [nazwa aplikacji gry], wersja 0.0.0.0, moduł powodujący błąd [nazwa aplikacji gry], wersja 0.0.0.0, adres błędu 0x0021c263.No i teraz zastanawiam się, co mogłoby być przyczyną: 1. Zbyt stara gra, zbyt nowy system (WIN XP SP2 z DX 9.0c, gra powstała ok. roku 1998) 2. Zbyt stary interfejs urządzenia (game port), zbyt nowy system (w.w.) 3. Uszkodzenie urządzenia powodujące błędy DirectX`a Gdy uruchomiłem grę grając zarówno na klawiaturze jak i na joypadzie podłączonym pod USB, gra nie powodowała błędów (tak więc pierwsza prawdopodobna przyczyna obalona) Pozostają więc dwie pozostałe możliwości - albo zbyt nowy DirectX nie radzi sobie ze stosunkowo starymi urządzeniami pod USB, albo błędy powoduje uszkodzone urządzenie. Dlaczego uważam, że urządzenie może być uszkodzone i powodować błędy? Otóż kierownica ma troszkę "puknięty" potencjometr - wcześniej nie powodował komplikacji, jednak teraz działa coraz gorzej. Po prostu gdy kalibruję urządzenie w taki sposób, jaki teoretycznie powinienem kalibrować, to za każdym razem po kalibrowaniu po przekręceniu konsoli w lewo wskaźnik dochodzi do ścianki, a przy maksymalnym skręceniu w lewo "staje w połowie drogi". Podobnie jest z osiami pedałów. Tak więc zwykle męczyłem się nad kalibracją tak długo, aż nie osiągnąłem zamierzonego efektu. Poza tym zawsze, gdy urządzenie stoi nieużywane przez np. godzinę czy dwie, występuje następujący objaw: Gdy przejdziemy do panelu sterowania, wejdziemy w kontrolery gier i na zakładkę właściwości urządzenia i gwałtownie ruszymy kierownicą w prawo lub lewo wyskakuje błąd o następującej treści: Kontroler gier nie jest podłączony poprawnie. Upewnij się, że jest on fizycznie podłączony do komputeraPoza tym przy nie-energicznych ruchach wskaźnik ma duże odchyły. Gdy kliknięmy "ponów próbę" znów wszystko wraca do normy. Gdy "rozgrzejemy" potencjometr energicznie ruszając kierownicą kilkanaście razy, problem znika - błąd przestaje się pojawiać a wskaźnik przestaje mieć odchyły. Tak więc tak jak mówiłem podejrzewam te dwie rzeczy. W najbliższym czasie powinienem mieć możliwość podłączenia innego urządzenia na game port do komputera (na razie takiego nie mam), co rozwiązałoby problem przyczyny. Nie chcę kupować nowej kierownicy, bo nie jest mi aż tak potrzebna żeby topić w nią duże ilości pieniędzy. Jednakże zakładam ten wątek po to, aby spytać Was: 1. Do czego służy ten plik d3dim700.dll (dokładnie; poza tym że jest on jednym ze składników DirectX`a) - bo jeżeli jest to np. plik odpowiedzialny za odbiór sygnału z urządzenia game port i jego błędy wskazują na uszkodzenie urządzenia to problem przyczyny stałby się jasny 2. Jak wygląda sprawa wymiany potencjometru w takim urządzeniu? Gdzie mogę takie coś nabyć i jaki muszę nabyć? Czy w celu wymiany muszę się gdzieś udać, czy mogę zrobić to sam? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mernest Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 d3dim700.dll is a module of Microsoft Direct3D and contains functions that is used to implement the Microsoft Direct3D graphics system. http://www.liutilities.com/products/wintas...brary/d3dim700/ Próbowałeś zmiane sterowników? może opiszesz bardziej szczegółowo jaka to kierownica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 5 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2007 (edytowane) http://www.liutilities.com/products/wintas...brary/d3dim700/ Próbowałeś zmiane sterowników? może opiszesz bardziej szczegółowo jaka to kierownica. Zmiany sterowników od karty graficznej nie próbowałem. Próbowałem zainstalować za pomocą DirectX Happy Uninstall DirectX`a 8.1 - ale z SP2 kompletnie nie chciał działać. Gdy podłączyłem kierownicę do innego komputera z WIN XP bez SP i DX 8.1 to miała tak duże odchyły, że kalibracja była praktycznie niemożliwa, więc dałem sobie spokój. Jeżeli chodzi o tekst, który podałeś (po angielsku) - pisze tam dokładnie tak: "d3dim700.dll jest modułem Microsoft Direct3D i zawiera funkcje, które są używane aby uzupełnić system graficzny Microsoft Direct3D" - tak więc nic konkretnego z tego się nie dowiedziałem. Poza tym ta stronka to jakaś reklama płatnego programu czyszczącego rejestr z tego co zdążyłem się zorientować. Jaka to kierownica? Zwykła, po prostu.. Nazywa się Dexxa steering wheel bodajże - kierownica + pedały (2 osie) i 4 przyciski. edit: Dokładnie taka: Nic nadzwyczajnego, po prostu zwykła stara kierownica. Nie wiem, po co Ci nazwa itd... Chyba tylko po to żeby powiedzieć żebym dał sobie siana z takim rupieciem :P Pozdrawiam. Edytowane 5 Lipca 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mernest Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 The file d3dim700.dll, is required for windows to operate. It is used by windows when drawing graphics using DirectX.Chodzi oto że ten plik odpowiada za rysowanie grafiki za pomocą DirectX. Może to pomoże: An other possibility (that for some games works) is to use the driver for the thrustmaster formula 1 with adaptor.Co do firmy Dexxa to niestety nie cieszy sie ona dobrą sławą, sam miałem zestaw bezprzewodowy którego naszczeście się szybko pozbyłem. Gdy podłączyłem kierownicę do innego komputera z WIN XP bez SP i DX 8.1 to miała tak duże odchyły, że kalibracja była praktycznie niemożliwa, więc dałem sobie spokój.Spróbuj włączyć tam tą samą gre jak będzie taki sam błąd to na 100% wina urządzenia i jak sam napisałeś "żebym dał sobie siana z takim rupieciem". Jeszcze możesz sprawdzić czy nie gryzie się IRQ ale to raczej było problemem w starszych windowsach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) Co do firmy Dexxa to niestety nie cieszy sie ona dobrą sławą, sam miałem zestaw bezprzewodowy którego naszczeście się szybko pozbyłem.Aha. A co spowodowało dokładnie to, że pozbyłeś się jej..? Spróbuj włączyć tam tą samą gre jak będzie taki sam błąd to na 100% wina urządzenia i jak sam napisałeś "żebym dał sobie siana z takim rupieciem".Oj, ale później - teraz jakoś nie mam ochoty się z tym bawić.. Jeszcze możesz sprawdzić czy nie gryzie się IRQ ale to raczej było problemem w starszych windowsach.Z IRQ i zasobami wszędzie jest wszystko w porządku - żadnych kompletnie konfliktów, sterowniki do wszystkiego poinstalowane oraz widoczne w menedżerze urządzeń bez jakichkolwiek wkrzykników i działają poprawnie ;) Aha, jeszcze jedno - jednak wina gry w stosunku do zbyt nowego DirectX`a nie jest wykluczona - na joypadzie USB grałem ok. 30min - teraz podpiąłem tę w/w kierownicę i udało mi się grać ok. 50min bez żadnych błędów - już myślałem że wszystko jest w porządku, aż tu nagle.. no właśnie. I znowu problem pojawia się co ok. 2min. Chciałem zainstalować WIN98 - ale aktywną partycję z systemem dotychczasowym mam na NTFS, więc "dałem sobie siana" :P Możliwe, że to zależy od gry - nie była ona błędów pozbawiona, więc jest taka możliwość że pod starszymi DirectX`ami działała i będzie nadal działać poprawnie. Muszę to sprawdzić - bo skoro ten plik odpowiedzialny jest nie za obsługę urządzeń a rysowanie grafiki, to wiele narazie wskazuje na samą grę. Pobawię się z tym fantem w najbliższym czasie, i spróbuję dojść do sedna problemu - jednak na chwilę obecną zbyt dużo czasu i ochoty na to nie mam. Dzięki więc za wszystkie pomocne odpowiedzi. Pozdrawiam. Edytowane 6 Lipca 2007 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Więc tak: Zdobyłem starego Joy`a na game port. Gdy podłączyłem i zacząłem grać, gra się wyłączyła. Czyli wykluczona została przyczyna, jaką była awaria kierownicy. Co więcej - teraz gdy gram na klawiaturze dzieje się to samo. Czyli przyczyna niewłaściwej współpracy gry lub DirectX`a z urządzeniami pod game port też zostaje wykluczona, co odsłania ewidentnie tę właściwą przyczynę, czyli grę. Gra jest leciwa i zapewne nie pozbawiona błędów w grafice. Najwyraźniej po prostu te błędy na starszych DirectX`ach nie wywoływały jakiegoś wielkiego szoku - a na tym niestety już wywołują. Tak więc z racji tego, że doszliśmy wspólnie do przyczyny problemu, pozostaje teraz problem jego rozwiązania. Otóż w jaki sposób mogę sobie najłatwiej odpalić grę pod starszym DirectX`em? 1. Próbowałem zainstalować jako drugi system `98 - niestety jest to niemożliwe z powodu tego, że partycje mam na NTFS. 2. Próbowałem zainstalować DirectX`a 8.1, usuwając uprzednio 9.0c - niestety, nie działał poprawnie ze względu na to, że mój system to XP SP2, który ma wbudowanego DX 9.0c 3. Próbowałem zainstalować 98 na "Wirtualnym PC" stworzonym za pomocą programu Microsoft Virtual PC - jednakże okazało się, że program ten nie "udostępnia" wirtualnej maszynie fizycznych portów mojego komputera takich jak Game Port czy też USB. Czy są jeszcze jakies propozycje..? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...