Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość <account_deleted>

To zależy od karty, ale ogólnie można powiedzieć, że >150ohm jest bezpiecznie.

Jeśli mowa o AC97, to >250ohm, bo to delikatny chip.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie można nawet podłączyć głośnik 4-8ohm i nic się nie stanie. AC97 na luzie pociągnie każde słuchawki , mają małą rezystancje wyjściową.

Lepszejsze karty mają na wyjściu wzmacniacze operacyjne , które też sobie radzą bez problemu z małą impedancją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

SB Live (zresztą wszystkie SB) mają na wyjściach całkiem wydajne wzmacniacze operacyjne jako bufory

będzie głośno, jednak uważałbym z maxymalnym wygarem ;)

btw, kiedyś było kilka modeli SB z 2W końcówkami mocy 'onboard' - małe głośniczki można było podłączać B-)

EDIT:

@sideband: Typowa końcówka mocy ma Zout na poziomie <<1ohm, dzięki działaniu ujemnego sprzężenia zwrotnego i nie ma to nic wspólnego z dopuszczalną impedancją głośników / słuchawek.

4-8ohm do LineOut? ja bym się tym nie chwalił raczej :lol2:

Wiesz dlaczego się nie spaliło (od razu)? - op-ampy mają limitery prądu, które chronią chip przed krótkotrwałymi zwarami, ale wówczas wydziela się spora moc która może uszkodzić sprzęt.

Proponuję, żebyś takie rady sobie darował, bo jak podejrzewam nie odkupisz człowiekowi karty jak coś poleci...

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Typowa końcówka mocy ma Zout na poziomie <<1ohm, dzięki działaniu ujemnego sprzężenia zwrotnego i nie ma to nic wspólnego z dopuszczalną impedancją głośników / słuchawek.

O czym ty piszesz człowieku , ujemnie sprzeżenie zwrotne powoduje zmniejszenie wzmocnienia wzmacniacza i zmniejszenie zniekształceń intermodulacyjnych, nieliniowych i haromonicznych oraz szumów(jednak powoduje to zmniejszenie się szybkości wzmacniacza i pojawienie się zniekształceń TIM). Ten 1ohm to odnośnie zwykłego wzmacniacz mocy? Jeżeli tak to gadasz głupoty i to straszne , rezystancja wyjściowa jest znacznie mniejsza - mam na myśli wzmacniacz bez kondesatora na wyjściu. Poza tym rezystancja wyjściowa ma jak najbardziej ma wpływ na wydolność prądowa , czyli w ten sposób wzmacniacz można obciażyć mniejszą impedancją.

Wiesz dlaczego się nie spaliło (od razu)? - op-ampy mają limitery prądu

Najzwyklejsze wzmacniacze operacyjne nie mają takich limiterów , poza tym takie limitery pogarszają parametry układu. Jeżeli nawet końcówka ma zbyt małą wydolność prądową(większa rezystancja wyjściowa) to nic sie nie stanie jak obciążysz stosunkową małą impedancją , jedynie taki wzmacniacz nie wyciągnie tak wysokie niezniekształconego napięcia , jeżeli takowy wzmacniacz ma na wyjściu kondesator także czestotliwość przenoszenia zostane ograniczona od dołu.

Pewnie myślałeś , że masz doczynienia z jakimś laikiem co nie ma pojęcia o elektronice.

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Dżizas, ........

będzie głośno, jednak uważałbym z maxymalnym wygarem ;)

Jakoś czy jakość? ;)

EDIT:

Sideband: znowu się minęliśmy z postami ;)

[ot]

Napisałem: <<1ohm, a o sprzężeniach to jeszcze poczytaj... (wikipedia rządzi - może to i dobrze)

tak przy okazji: Z to impedancja (jak w tytule) a nie rezystancja - różnica jest kolosalna.

Najzwyklejsze wzmacniacze operacyjne od czasów '741 (40lat?) w olbrzymiej większości mają limitery prądów wyjściowych

www.datasheetcatalog.com - polecam.

[/ot]

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chce tylko odp na pytanie nie kłótnie :]

planuje zakup słuchawek do kompa

i TECHNICS RP-F880E-S (impedancja 50 omów)

albo

Sony Mdr-xd300 (Impedancja (om) 70.0)

czy będą grały a jak tak to tak głośno jak są w stanie czy ciszej bo kom jest za slaby na nie.

k. muz to na 99% będzie sb live /np sb 060/

ile mogę max podpiąć pod kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Impedancja - napięcie zmienne , rezystancja - stałe. Wzmacniacz operacyjny może wzmocnić obydwa :wink: podwarunkiem , że jest w pełni symetryczny.

No obadałem klasycznego 741 cudnej firmu CEMI :) i mnie zabiłeś ma zabezpieczenie :)

Nie będe się tłumaczył , ale umkneło mi to :oops: , na wymówke podam jedynie tyle , robie wzmacniacze i inne cuda na elementach dyskretnych. B-) Jak możesz to mi podaj link do stronki , gdzie piszą o sprzężeniu zwrotnym(ujemnym) i że powoduje zmniejszenie rezystancji wyjściowej wzmacniacza , bo nigdy o tym nie wiedziałem.

Co do wikipedii to nie używam czegoś takiego , mam od tego książki - Maciej Feszczuk to powinno coś ci rozjaśnić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

ile mogę max podpiąć pod kompa

Dżizas2...

No dobra, powiedzmy, że z powodu bezsensownego - przyznaję - zamieszania przeoczyłeś trochę treści, więc jeszcze raz (mam nadzieję że ostatni):

Takie słuchawki będą działać.

Inna sprawa to jakość - to są słuchawki do wieży - w przypadku podłączenia ich do karty muzycznej będą zniekształcenia spowodowane przeciążeniem wyjścia LineOut przy max głośności. Wyjście to jest bowiem przystosowane do sterowania wejściem wzmacniacza, które ma impedancję duuużo większą niż jakiekolwiek słuchawki. Dlatego poszukałbym raczej słuchawek o impedancji ~200-300ohm. 50ohm raczej nie uszkodzi karty, ale ostrożność wychodzi taniej niż naprawa. pozdro.

@Sideband: peace :D

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
[ot]

Linkami na tą chwilę nie dysponuję, bo po prostu mi to nie potrzebne (nie to że się przechwalam - poprostu kiedyś wałkowałem ostro ten temat).

Sprawa jest prosta (przynajmniej na pierwszy rzut oka):

Zout(closed_loop)=KUloop*Zout(open_loop)

czyli: Zout przy zamkniętej pętli sprzężenia jest mniejsze KUloop razy od Zout przy braku sprzężenia,

gdzie KUloop to 'wzmocnienie pętli', które przy ujemnym sprzężeniu jest =<1

Na drugi rzut oka:

powyższe jest prawdą dla analizy 'small signal', przy prądach zbliżających się do fizycznej granicy Imax sprzężenie przestaje działać, więc Zout(open_loop) i związane z tym straty mocy określają granicę impedancji obciążenia (Zload)[/ot]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Odpowiedź masz wyżej, LineOut bez problemu możesz podłączyć do każdej wieży (AUX/CD_IN albo co tam masz), a czy słuchawki pasują do wieży? Tu chyba nie potrzebujesz pomocy?

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Nie ma zagrożenia uszkodzenia sprzętu (no, można uszkodzić badziewne słuchawki czasem). Jakość nadal jest zależna od impedancji, chociaż w mniejszym stopniu (nie będzie zniekształceń, ale zmienia się pasmo przenoszenia i maksymalna głośność). Producent powinien napisać w manualu jakie słuchawki są optymalne.

PostCntr=PostCntr+1 ;/

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi