Gość mich83 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Mam 40 Gb dysk. Do dej pory miałem 2 partycje : 1) systemową 2) filmy, muzyka itp Według różnych porad zaleca sie zrobienia 3 partycji mianowicie 1. systemowa 2. filmy, muzyka 3. gry programy. Było by to wygodne rozwiązanie. Jednak mam takie pytanie, czy po formacie partycji systemowej będą działały programy i gry zainstalowane na partycji innej niż systemowa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Czesc bedzie, czesc nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mich83 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Jaki więc jest sens robić oddzielna partycje na programy? I czemu tak często jest polecane robienie oddzielnej partycji na gry i programy, skoro częsć i tak nie będzie działac to chyba nie ma to sensu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 ale jemu chodziło o to jakbyś zrobił to teraz i przeniósł programy... bo jak instalujesz program na innej partycji niż systemowa to się nic złego nie dzieje, przynajmniej ja problemów nie miałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Jaki więc jest sens robić oddzielna partycje na programy? I czemu tak często jest polecane robienie oddzielnej partycji na gry i programy, skoro częsć i tak nie będzie działac to chyba nie ma to sensu?Nie ma. Reinstalując system trzeba potem formatowac kilka partycji i instalowac od nowa. A ze piszą ludzie takie 98(*^%&^$ to pozniej inni robia to samo. Mozna zrobic dodatkową partycję na programy, ale najlepiej umieszczac tam tylko to co nie trzymają zadnych informacji w systemie. Wszystko inne najlepiej ładowac na C bo potem jest mniej problemów przy ponownej instalacji systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mich83 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Paweł s mi chodzi o to żeby od samego początku zrobić partycje na programy i na niej zainstalować programy a nie przenoisć ich z partycji systemowej. I w sumie niewiem każdy z was pisze inaczej paweł s że u niego działa po formacie systemowej partycji SGJ że nie zawsze działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Nie ma. Reinstalując system trzeba potem formatowac kilka partycji i instalowac od nowa. A ze piszą ludzie takie 98(*^%&^$ to pozniej inni robia to samo.ja tam partycję d i e formatowałem raz w życiu.. dysku :). Gry umieszczam na e: bo np unreal turnament czy quake nie wymaga instalacji... a jak już te mam na e to po co inne dawać gdzie indziej :) - taka... filozofia. programy wszystkie na C:\program files\_progs ... po to.. aby przed formatem móc skopiować ważne rzeczy z tych programów na inną partycję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Ja tylko gry mam na oddzielnej partycji, ale to tylko dlatego, ze jakos tak wyszlo i nie chce mi sie juz zmieniac rozmiaru partycji systemowej. Programy leca domyslnie do C:\Program Files, Documents and settings i tak jest na D:\, wiec ustawienia wiekszosci aplikacji zostaja (a jak nie zostaja, to zrobienie backupu profili z trzech programow nie jest zadnym problemem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juanes74 Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 I w sumie niewiem każdy z was pisze inaczej paweł s że u niego działa po formacie systemowej partycji SGJ że nie zawsze działa. Chodzi o to, że bez problemu możesz zrobić osobne partycje na programy i gry, a na partycji C: mieć tylko i wyłącznie system. Ale jak będziesz chciał sformatować i zainstalować ponowie Windowsa to niektóre programy które są zainstalowane na np. partycji D: mogą w pełni nie działać na nowym systemie, ponieważ do działania potrzebują pewnych plików i wpisów w rejestrze które znajdują sie na C:\ . Więc takie programu jak antywirusy, firewalle i przeglądarki internetowe zainstaluj na partycji systemowej (po każdym formacie musisz je na nowo instalować) a resztę możesz wpakować na inne partycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 takie rozwiazanie ma sens tylko w kilku przypadkach a- programy na osobnej partycji nie sa zinttegrowane z systemem (nie potrzebuja miec swoich bibliotek w katalogach systemowych) b- programy wymagaja modyfikacji rejestru (wtedy po reinstalce dolaczamy wczesniej wyeksportowane klucze do rejestru, kiedys wiekszosc gier dala sie w ten sposob "doinstalowac", teraz nie wiem) c- sa to programy typu portable... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 no nie wiem ;) takie instalowanie gier na sys i potem ich wywalanie to konkretna fragmentacja ja od zawsze na c mam sys + małe programy/utilki a na d gry i wszystko duże jak ofis corel etc na gry etc nie polecam kolejnych partycji z końca dysku bo będą wolniej doczytywać, nim bliżej początku tym wydajność lepsza, na koniec --> multimedia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juanes74 Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 na gry etc nie polecam kolejnych partycji z końca dysku bo będą wolniej doczytywać, nim bliżej początku tym wydajność lepsza, na koniec --> multimedia To nie ma większego znaczenia bo tego sie nie odczuwa, że trochę wolniej dane są odczytywane. Lepiej jednak stworzyć osobną partycje na gry i programy, gdyż na partycji systemowej wtedy nie ma takiego bajzlu i szybciej wszystko działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 bzdura... wlasnie gry i soft czesto korzystajacy z hdd powinno sie umieszczac na poczatku dysku, bo tam speed jest nawet dwukrotnie wiekszy! na koniec mozna wyrzucic multimedia, tempy i pagefile walnac na osobna partycje na srodku dysku... tylko po co to wszystko? roznice w grach to moze o sekunde szybsze wczytywanie, moze 1-2fpsa wiecej... szybciej przejdziesz gre niz ustawisz pod to system... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...