Skocz do zawartości
Gość mich83

Ilośc Partycji I Uruchamianie Z Nich Programów.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 40 Gb dysk. Do dej pory miałem 2 partycje : 1) systemową 2) filmy, muzyka itp

Według różnych porad zaleca sie zrobienia 3 partycji mianowicie 1. systemowa 2. filmy, muzyka 3. gry programy. Było by to wygodne rozwiązanie. Jednak mam takie pytanie, czy po formacie partycji systemowej będą działały programy i gry zainstalowane na partycji innej niż systemowa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki więc jest sens robić oddzielna partycje na programy? I czemu tak często jest polecane robienie oddzielnej partycji na gry i programy, skoro częsć i tak nie będzie działac to chyba nie ma to sensu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki więc jest sens robić oddzielna partycje na programy? I czemu tak często jest polecane robienie oddzielnej partycji na gry i programy, skoro częsć i tak nie będzie działac to chyba nie ma to sensu?

Nie ma. Reinstalując system trzeba potem formatowac kilka partycji i instalowac od nowa. A ze piszą ludzie takie 98(*^%&^$ to pozniej inni robia to samo.

Mozna zrobic dodatkową partycję na programy, ale najlepiej umieszczac tam tylko to co nie trzymają zadnych informacji w systemie. Wszystko inne najlepiej ładowac na C bo potem jest mniej problemów przy ponownej instalacji systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł s mi chodzi o to żeby od samego początku zrobić partycje na programy i na niej zainstalować programy a nie przenoisć ich z partycji systemowej.

I w sumie niewiem każdy z was pisze inaczej paweł s że u niego działa po formacie systemowej partycji SGJ że nie zawsze działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma. Reinstalując system trzeba potem formatowac kilka partycji i instalowac od nowa. A ze piszą ludzie takie 98(*^%&^$ to pozniej inni robia to samo.

ja tam partycję d i e formatowałem raz w życiu.. dysku :). Gry umieszczam na e: bo np unreal turnament czy quake nie wymaga instalacji... a jak już te mam na e to po co inne dawać gdzie indziej :) - taka... filozofia.

programy wszystkie na C:\program files\_progs ... po to.. aby przed formatem móc skopiować ważne rzeczy z tych programów na inną partycję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko gry mam na oddzielnej partycji, ale to tylko dlatego, ze jakos tak wyszlo i nie chce mi sie juz zmieniac rozmiaru partycji systemowej.

Programy leca domyslnie do C:\Program Files, Documents and settings i tak jest na D:\, wiec ustawienia wiekszosci aplikacji zostaja (a jak nie zostaja, to zrobienie backupu profili z trzech programow nie jest zadnym problemem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I w sumie niewiem każdy z was pisze inaczej paweł s że u niego działa po formacie systemowej partycji SGJ że nie zawsze działa.

Chodzi o to, że bez problemu możesz zrobić osobne partycje na programy i gry, a na partycji C: mieć tylko i wyłącznie system. Ale jak będziesz chciał sformatować i zainstalować ponowie Windowsa to niektóre programy które są zainstalowane na np. partycji D: mogą w pełni nie działać na nowym systemie, ponieważ do działania potrzebują pewnych plików i wpisów w rejestrze które znajdują sie na C:\ . Więc takie programu jak antywirusy, firewalle i przeglądarki internetowe zainstaluj na partycji systemowej (po każdym formacie musisz je na nowo instalować) a resztę możesz wpakować na inne partycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie rozwiazanie ma sens tylko w kilku przypadkach

a- programy na osobnej partycji nie sa zinttegrowane z systemem (nie potrzebuja miec swoich bibliotek w katalogach systemowych)

b- programy wymagaja modyfikacji rejestru (wtedy po reinstalce dolaczamy wczesniej wyeksportowane klucze do rejestru, kiedys wiekszosc gier dala sie w ten sposob "doinstalowac", teraz nie wiem)

c- sa to programy typu portable...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem ;) takie instalowanie gier na sys i potem ich wywalanie to konkretna fragmentacja

ja od zawsze na c mam sys + małe programy/utilki a na d gry i wszystko duże jak ofis corel etc

na gry etc nie polecam kolejnych partycji z końca dysku bo będą wolniej doczytywać, nim bliżej początku tym wydajność lepsza, na koniec --> multimedia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na gry etc nie polecam kolejnych partycji z końca dysku bo będą wolniej doczytywać, nim bliżej początku tym wydajność lepsza, na koniec --> multimedia

To nie ma większego znaczenia bo tego sie nie odczuwa, że trochę wolniej dane są odczytywane.

Lepiej jednak stworzyć osobną partycje na gry i programy, gdyż na partycji systemowej wtedy nie ma takiego bajzlu i szybciej wszystko działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bzdura... wlasnie gry i soft czesto korzystajacy z hdd powinno sie umieszczac na poczatku dysku, bo tam speed jest nawet dwukrotnie wiekszy! na koniec mozna wyrzucic multimedia, tempy i pagefile walnac na osobna partycje na srodku dysku...

tylko po co to wszystko? roznice w grach to moze o sekunde szybsze wczytywanie, moze 1-2fpsa wiecej... szybciej przejdziesz gre niz ustawisz pod to system...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi