Skocz do zawartości
ETHNE

Opteron 154(problem)update Cb Solved!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.mam bardzo dziwny problem z tym procem.lece na FC procek wkreca sie na 3500mhz na 1,68v(270x13) synchro z ramem(ktory potrafi 280mhz).wyglada to tak ze np.zapuszcze sp2004 i to sp bedzie szlo 2h albo i nawet 5 albo 6h bez bledow(to samo z prime95) a jak wylacze to momentalnie komp dostaje zwiecha(freez ekranu mysz nie odpowiada0!!!!!.Noobem nie jestem ale z czyms takim jeszcze sie nie spotkalem.puszczalem proca tez na 3300mhz np i tez to samo.mi to wyglada tak ze jak jest obciazony to jest ok a jak wylaczam sp2004 to zwiech!!!.napisze na czym to wszystko chodzi.

opty 154

dfi nf4 sli-d

2x1gb gskill f1 500

topower 550W

x1950gt

na procu na 1.68v mam -10C(IHS jest zdjety,proc zaizolowany porzadnie,izloacja plyty tez jest ok bo na default wszystko jest ok i ten problem sie nie pojawia).

ustawienia z biosu

fsb 270

ldt/fsb auto

ldt 16 16

cpu/fsb 13x

cpu vid 1.400v

cpu vid special above 123%

ldt 1,3v

nf4 1,6v

dram 2,8v

co do ustawien ramu to jestem pewien bo przechodzi bez problemu nawet i 280mhz memtest i gold

nie mam bladego pojecia co robie zle bo sp2004 i prime95 pokazuja 100%stabilnosci(5h).Aha cool'n'quiet oczywiscie mam wylaczony.Wina zasilki to raczej nie jest bo sp2004 jakos potrafi isc 5h(aha i wtedy tez robie inne rzeczy ale jak idzie sp to jest ok 0 zwiechow)

Moze ktos wie o co tu chodzi???czy wylaczenie APIC moze cos pomoc na nf4??juz naprawde nie wiem co wykombinowac

Edytowane przez ETHNE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

da sie cos z tym zrobic??to moje fc nie jest jakis kosmiczne(singiel) w idle moze -15~-20 daje wiec mowicie ze to to!!kurde no wszystko mam wychlodzone ok pwmy chipset wszedzie tempy sa ok wiec juz zglupialem o co biega???jakies rady???

a co do bachusa to na tym opteronie 146(3500mhz) tez mial ten problem??

Edytowane przez ETHNE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bachus coś tam jeszcze o ile mnie pamięć nie myli kombinował z ACPI aby nawet w idle proc się grzał bo inaczej zaliczał takie same zwiechy jak ty. Swoją drogą to i tak nie masz tak źle jak mój były SD co łapał CB już w okolicy zera ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

macie racje!!!na speed fanie ja wylacze sp to temp z z -5 po jakichs 5 sekundach dochodzi do -20 moze i troche nizej i wtedy to sie dzieje wiec wywalilem teraz napiecie nawet nie mowie na ile bo az sam sie boje al teraz pisze to na idle na -15C i nie widze narazie zwiecha.sprawdzielm to 3 razy i to dzieje sie kolo -20c w idle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ETHNE j/w już napisali ewidentynie CB

Bachus coś tam jeszcze o ile mnie pamięć nie myli kombinował z ACPI aby nawet w idle proc się grzał bo inaczej zaliczał takie same zwiechy jak ty. Swoją drogą to i tak nie masz tak źle jak mój były SD co łapał CB już w okolicy zera ;)

Oo dokładnie tego mi trzeba. U mnie jest to samo co u forumowicza ETHNE proc z włączoną chłodziarką wejdzie do Windowsa na minimum 1,8V albo 1,1V i bez włączonego FC :mur:

Trzymaj cały czas stresa, albo zwiększ Vcore, żeby w idle temp poszła do góry.

To wiem że tak trzeba zrobić tylko jak mieć "stressa" podczas boota :blink: :?:

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobuj Ricky Tweak, proc sie wtedy o wiele bardziej grzeje.

Zaczerpnięte z forum:

Ricky Tweak:

- klikasz na mój komputer

- wybierasz właściwości

- wybierasz następnie sprzęt

- następnie menadzer urządzeń

- wybierasz z listy Procesor i klikasz na nim prawym przyciskiem myszy

- wybierasz aktualizuj sterownik

- wybierasz zainstaluj z listy lub określonej lokalizacji(zawansowane)

- dalej

- nie wyszukuj, wybiorę sterownik do zainstalowania

- dalej i wybierasz ACPI multiprocessor PC (było w Win 2000 w innych nie wiem)

- dalej

- restartujesz kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie cos u mnie drgnelo.na tym napieciu co za sie go boje lol w idle proc nie zchodzi do -20C bo to jest chyba ten punkt gdzie nastepuje CB tak na przypal lece teraz na tym 3,5ghz bez zwiechow w idle ale to jakies 10min wiec gowno tak naprawde moge powiedziec.zobaczymy jak bedzie.narazie jestem pelen nadziei lol aha i wielkie dzieki za info o CB bo nie wpadlem na to(a ile sie w biosie nakombinowalem lol wiecie jak to jest lol).pozdrowki ,jakby co to napisze info co i jak po testach.

Edytowane przez ETHNE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to tak.juz wiem ze na non stopie 3500mhz jest nie mozliwe tzn proc jest stabilny ale CB niestety jak temp wywale troszke w gore to w stresie mi wychodzi na za wysokie + a wtedy wiadomo zwiecha sama z siebie bo po to jest Fc zeby tak nie bylo(wiecie o co chodzi) proca nie bede non stop w stresie trzymal bo do windy wchodze i moge odpalic sp ale to sie mija z celem.teraz testuje ustawienie z ktorym wiaze duze nadzieje max ramu 280 i mnoznik 12 to daje 3360mhz,jak tu mi sie nie uda to juz naprawde jest syf i bede musial zejsc na ~3100 :-(

Edytowane przez ETHNE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

udalo mi sie churaaa wygralem z zakichanym CB.mysle ze dzieki mojemu slabemu singlowi ktory w stresie daje -2C.zrobilem to tak ze najpierw posprawdzalem odpalajac winde na roznych ustawieniach kiedy lapie CB ten opteron i okazalo sie ze w okolicach -15,-20C i tu z pomoca przyszedl mi programik zpostowany w temacie o dfi nf4 S&M jest o tyle lepszy od prime albo sp ze mozna ustawic load(nie wypala proca na 100% w uzyciu) i takim sposobem wykalibrowalem ten program zeby nie pozwalal procowi zejsc ponizej -10C i udalo sie a najlepsze jest to ze to ustawienie ciagnie tylko ok 8% procent procesora w menadzerze i w speed fanie,w sandrze mam ok 80 MIPSOW mniej przez to ale #### mnie to jesli mowimy o przyroscie 4000.akcja jest tylko taka ze np jak wlaczam np. jakas gierke to w tym samym momencie musze wylaczyc ten program albo na odrot) i to wszystko,moze brzmi to smiesznie ale wole miec 3500mhz niz def.Mam cholernego fuksa z tym procem i z tym ze mi FC nie daje za duzo na -(idle max -25C).Teraz sie ciesze zegarem 3510Mhz 24/7 ~15000 Mipsow w sandrze na tym opteronie. :lol2:Pozdr i dzieki za info dot CB.

1 screen giera w tle i ok 0C i 2 z zapuszczonym programem ~ -10.

post-104846-1183760835_thumb.jpg

post-104846-1183761842_thumb.jpg

Edytowane przez ETHNE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi