ETHNE Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) Witam.mam bardzo dziwny problem z tym procem.lece na FC procek wkreca sie na 3500mhz na 1,68v(270x13) synchro z ramem(ktory potrafi 280mhz).wyglada to tak ze np.zapuszcze sp2004 i to sp bedzie szlo 2h albo i nawet 5 albo 6h bez bledow(to samo z prime95) a jak wylacze to momentalnie komp dostaje zwiecha(freez ekranu mysz nie odpowiada0!!!!!.Noobem nie jestem ale z czyms takim jeszcze sie nie spotkalem.puszczalem proca tez na 3300mhz np i tez to samo.mi to wyglada tak ze jak jest obciazony to jest ok a jak wylaczam sp2004 to zwiech!!!.napisze na czym to wszystko chodzi. opty 154 dfi nf4 sli-d 2x1gb gskill f1 500 topower 550W x1950gt na procu na 1.68v mam -10C(IHS jest zdjety,proc zaizolowany porzadnie,izloacja plyty tez jest ok bo na default wszystko jest ok i ten problem sie nie pojawia). ustawienia z biosu fsb 270 ldt/fsb auto ldt 16 16 cpu/fsb 13x cpu vid 1.400v cpu vid special above 123% ldt 1,3v nf4 1,6v dram 2,8v co do ustawien ramu to jestem pewien bo przechodzi bez problemu nawet i 280mhz memtest i gold nie mam bladego pojecia co robie zle bo sp2004 i prime95 pokazuja 100%stabilnosci(5h).Aha cool'n'quiet oczywiscie mam wylaczony.Wina zasilki to raczej nie jest bo sp2004 jakos potrafi isc 5h(aha i wtedy tez robie inne rzeczy ale jak idzie sp to jest ok 0 zwiechow) Moze ktos wie o co tu chodzi???czy wylaczenie APIC moze cos pomoc na nf4??juz naprawde nie wiem co wykombinowac Edytowane 6 Lipca 2007 przez ETHNE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Moze jak wyłączysz obciążenie to temp parownika spada za nisko i objawia sie ColdBug? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) Nie może a raczej na pewno Bachus miał identyczne problemy z kręceniem AMD na FC. Edytowane 6 Lipca 2007 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ETHNE Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) da sie cos z tym zrobic??to moje fc nie jest jakis kosmiczne(singiel) w idle moze -15~-20 daje wiec mowicie ze to to!!kurde no wszystko mam wychlodzone ok pwmy chipset wszedzie tempy sa ok wiec juz zglupialem o co biega???jakies rady??? a co do bachusa to na tym opteronie 146(3500mhz) tez mial ten problem?? Edytowane 6 Lipca 2007 przez ETHNE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Trzymaj cały czas stresa, albo zwiększ Vcore, żeby w idle temp poszła do góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Bachus coś tam jeszcze o ile mnie pamięć nie myli kombinował z ACPI aby nawet w idle proc się grzał bo inaczej zaliczał takie same zwiechy jak ty. Swoją drogą to i tak nie masz tak źle jak mój były SD co łapał CB już w okolicy zera ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ETHNE Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 macie racje!!!na speed fanie ja wylacze sp to temp z z -5 po jakichs 5 sekundach dochodzi do -20 moze i troche nizej i wtedy to sie dzieje wiec wywalilem teraz napiecie nawet nie mowie na ile bo az sam sie boje al teraz pisze to na idle na -15C i nie widze narazie zwiecha.sprawdzielm to 3 razy i to dzieje sie kolo -20c w idle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) @ETHNE j/w już napisali ewidentynie CB Bachus coś tam jeszcze o ile mnie pamięć nie myli kombinował z ACPI aby nawet w idle proc się grzał bo inaczej zaliczał takie same zwiechy jak ty. Swoją drogą to i tak nie masz tak źle jak mój były SD co łapał CB już w okolicy zera ;) Oo dokładnie tego mi trzeba. U mnie jest to samo co u forumowicza ETHNE proc z włączoną chłodziarką wejdzie do Windowsa na minimum 1,8V albo 1,1V i bez włączonego FC :mur: Trzymaj cały czas stresa, albo zwiększ Vcore, żeby w idle temp poszła do góry. To wiem że tak trzeba zrobić tylko jak mieć "stressa" podczas boota :blink: :?: Edytowane 6 Lipca 2007 przez Spookie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Sprobuj Ricky Tweak, proc sie wtedy o wiele bardziej grzeje. Zaczerpnięte z forum: Ricky Tweak: - klikasz na mój komputer - wybierasz właściwości - wybierasz następnie sprzęt - następnie menadzer urządzeń - wybierasz z listy Procesor i klikasz na nim prawym przyciskiem myszy - wybierasz aktualizuj sterownik - wybierasz zainstaluj z listy lub określonej lokalizacji(zawansowane) - dalej - nie wyszukuj, wybiorę sterownik do zainstalowania - dalej i wybierasz ACPI multiprocessor PC (było w Win 2000 w innych nie wiem) - dalej - restartujesz kompa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ETHNE Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) panowie cos u mnie drgnelo.na tym napieciu co za sie go boje lol w idle proc nie zchodzi do -20C bo to jest chyba ten punkt gdzie nastepuje CB tak na przypal lece teraz na tym 3,5ghz bez zwiechow w idle ale to jakies 10min wiec gowno tak naprawde moge powiedziec.zobaczymy jak bedzie.narazie jestem pelen nadziei lol aha i wielkie dzieki za info o CB bo nie wpadlem na to(a ile sie w biosie nakombinowalem lol wiecie jak to jest lol).pozdrowki ,jakby co to napisze info co i jak po testach. Edytowane 6 Lipca 2007 przez ETHNE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 zmniejsz troszke docisk, powinno ci delikatnie podniesc temp (: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ETHNE Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) no to tak.juz wiem ze na non stopie 3500mhz jest nie mozliwe tzn proc jest stabilny ale CB niestety jak temp wywale troszke w gore to w stresie mi wychodzi na za wysokie + a wtedy wiadomo zwiecha sama z siebie bo po to jest Fc zeby tak nie bylo(wiecie o co chodzi) proca nie bede non stop w stresie trzymal bo do windy wchodze i moge odpalic sp ale to sie mija z celem.teraz testuje ustawienie z ktorym wiaze duze nadzieje max ramu 280 i mnoznik 12 to daje 3360mhz,jak tu mi sie nie uda to juz naprawde jest syf i bede musial zejsc na ~3100 :-( Edytowane 6 Lipca 2007 przez ETHNE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ETHNE Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) udalo mi sie churaaa wygralem z zakichanym CB.mysle ze dzieki mojemu slabemu singlowi ktory w stresie daje -2C.zrobilem to tak ze najpierw posprawdzalem odpalajac winde na roznych ustawieniach kiedy lapie CB ten opteron i okazalo sie ze w okolicach -15,-20C i tu z pomoca przyszedl mi programik zpostowany w temacie o dfi nf4 S&M jest o tyle lepszy od prime albo sp ze mozna ustawic load(nie wypala proca na 100% w uzyciu) i takim sposobem wykalibrowalem ten program zeby nie pozwalal procowi zejsc ponizej -10C i udalo sie a najlepsze jest to ze to ustawienie ciagnie tylko ok 8% procent procesora w menadzerze i w speed fanie,w sandrze mam ok 80 MIPSOW mniej przez to ale #### mnie to jesli mowimy o przyroscie 4000.akcja jest tylko taka ze np jak wlaczam np. jakas gierke to w tym samym momencie musze wylaczyc ten program albo na odrot) i to wszystko,moze brzmi to smiesznie ale wole miec 3500mhz niz def.Mam cholernego fuksa z tym procem i z tym ze mi FC nie daje za duzo na -(idle max -25C).Teraz sie ciesze zegarem 3510Mhz 24/7 ~15000 Mipsow w sandrze na tym opteronie. :lol2:Pozdr i dzieki za info dot CB. 1 screen giera w tle i ok 0C i 2 z zapuszczonym programem ~ -10. Edytowane 6 Lipca 2007 przez ETHNE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...