Skocz do zawartości
stranger

8RDA i BIOS

Rekomendowane odpowiedzi

witam

sorry za takie pytanie ale nie chce czegoś schrzanić a na biosach to ja się słabo znam

jutro odbieram epoxa (bez +) i prosiłbym o jakieś podpowiedzi dotyczące konfiguracji biosa na tej płycie

dodam, że dokupuje 2x256 DDR333 Kingstona procek zostaje taki jak w podpisie

badźcie wyrozumiali i tolerancyjni jeśli chodzi o ten post :-))

oczywiście zamierzam coś pokręcić to całe ustrojstwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw w biosie opcje Ekspert i stopniowo podkręcaj i zwiększaj napięcia (jeżeli to konieczne), bios jest przyjazny dla użytkownika i łatwo się połapać co i jak.

Tyle na początek, jak będą jakieś problemy to sygnalizuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmmmmmmm

a na ile ustawić napięcia proca i timingi pamieci, zeby wycisnac w stabilnym stanie 12x166, bo niestety stabilnie to on mi dziala tylko do 11.5x166

przy mnozniku 12 co nie zmienie komp juz nie wstaje po zapisaniu ustawien biosa i musze biosa resetowac

mimo to musze przyznac ze plyta przeszla moje wszelkie oczekiwania jest naprawde super

aha jeszcze jedno gdzies o uszy mi sie obilo ze mozna jakos wycisnac lepsza wydajnosc z pamieci ustawionych synchro lub asynchro moze mi kots powiedziec o co w tym chodzi i jak to zrobic na moich dwoch kosciach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej probowac najmniejszymi skokami podwyzszac napiecie rdzenia (dla kazdego proca moze byc inne zeby pracowal stabilnie) tak dlugo az bedzie stabilnie windek smigal. a tak poza tym to ja bym ci zaproponowal ...jakies 1,7V dla 12x166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak mam uzyskac ten dualddr synchro  wlasnie czy to trzeba w odpowiednie sloty wlozyc pamieci jakos czy to w biosie sie ustawia

no więc tak: jedną kostkę RAM w slot 1 a drugą w 2 lub 3 lub jeśli masz 3 kostki (takie same) to wszystkie sloty obsadzasz,

synchro masz gdy częstotliwość FSB=RAM np 166/166MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...