Skocz do zawartości
Mardok

Win2003 + Sagem + Neo

Rekomendowane odpowiedzi

Tak dawno nie zakładałem żadnego tematu że nawet nie wiem jak zacząć ;) No wiec borykam się już od jakiegoś czasu z dość uporczywym problemem na moim kochanym Windows Server 2003 SP2 (w zasadzie na XP jest to samo) opiszę wszystko po kolei abym potem nie musiał się powtarzać ;)

Jak iż większość osób z którymi miałem przyjemność rozmawiać na ten temat stwierdziła iż najprawdopodobniej jest to problem natury programowej a nie sprzętowej zamieszczam swego posta w tym dziale a nie innym.

Mianowicie jest sobie komputerek z 3 (słownie: trzema) kartami sieciowymi połączonymi w mostek sieciowy oraz modem Sagem Fast@800 na USB jak łatwo się domyśleć od NEO (Internet z modemu jest udostępniany na mostek ), do tego komputera są podłączone 3 inne w małą domową sieć, głównym zadaniem tego nazwijmy go ładnie serwera jest dzielenie Internetu na pozostałe maszyny oraz umożliwienie wymiany plików pomiędzy pozostałymi komputerami. Jeżeli chodzi o sieć lokalna wszystko działa jak należy i nie m większych problemów, natomiast są problemy z Internetem a dokładniej z tak zwanym martwym połączeniem. Bardzo często zdarza się (praktycznie prawie co 24h) iż po upływie 24 godzin (jak wiadomo NEO automatycznie się rozłącza po tym czasie) i rozłączeniu z Internetem i ponownym połączeniu wszystko wygląda idealnie poza tym iż Internet nie działa, pingi nie lecą strony się nie otwierają. Nie pomaga nic czyli ponowne rozłączenie i połączenie, reset modemu czy też fizyczne jego odłączenie i ponowne podłączenie do komputera, również wachlowanie opcjami ipconfig nie przynosi żadnego efektu. Jedyną sprawdzoną metodą jest ponowne uruchomienie serwera wtedy wszystko wraca do normy. Martwe połączenie nie występuje zawsze czasem mam 6-10 dni spokoju a czasem przez kilka dni co 24h mam ten sam problem.

Próbowałem sobie z tym poradzić już na kilka sposobów i żaden się nie sprawdził ale napiszę abym nie musiał pisać iż to już robiłem. Sterowniki wszystkie możliwe nic to nie dało, ustawienia modemu Bulk/ISO czy też różne inne ich kombinacje, oczywiście wyłączone oszczędzanie energii dla tego urządzenia. No i winy nie bardzo można zwalić na fizycznie uszkodzony modem bo mam ich (nie)szczęście posiadać łącznie trzy sztuki i na każdym dzieje się to samo.

Problem chwilowo udało mi się rozwiązać programem AutoConnect który rozłączał mnie na kilka sekund przed tym jak robi to TPSA ale wynikły z jego użytkowania inne problemy mianowicie podczas kopiowania większych plików (większych mam an myśli od 700MB w górę) z serwera na jakąkolwiek maszynę lub odwrotnie połączenie z Internetem się wieszało i zaś pomagał tylko restart tym razem twardy bo komputer nie chciał się już dobrowolnie wyłączyć.

Próbowałem jeszcze sterownika cfos który rzekomo mógł by poprawić moją sytuację ale skoro to pisze znaczy iż tego nie zrobił, w zasadzie to z nim czy bez sytuacja jest identyczna.

Jak wiadomo modem na USB żre trochę mA a dokładnie to 400mA wydajność portu wynosi 500mA nie ma na tym komputerze nic poza modemem ba nawet nie ma myszki, klawiatury czy monitora tak więc prądu powinien dostawać ile trzeba.

Na koniec trochę samej maszynie jest to już dość leciwy sprzęt ale rodzi sobie wyśmienicie (nie licząc opisanego problemu) a więc:

P3 Slot1 E 600MHz @ 800MHz

MSI BX Master i440BX

4x128MB SDRAM PC133

WDC 20GB + Maxtor 30GB

3x Realtek RTL8139 100MBps

Front Noise Killer 300W

Windows Server 2003 Enterprise Edition PL SP2 + wszystkie najnowsze łątki

Swój problem opisałem już w kilku miejscach i nigdzie nie dostałem żadnej konkretnej odpowiedzi pozwalającej na rozwiązanie mojego problemu, może tutaj się uda ;) Jak potrzeba jeszcze jakiś informacji jakich nie zawarłem w moim przydługawym poście proszę o informację a je zamieszczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... ja bym sprzedał ten "serwer" na części lub w całości i kupił router z modemem do neo. Takie rozwiązanie jak się domyślam nie wchodzi w grę? A może zmiana systemu na jakieś mało wymagające distro linuxa (np. slackware)?

Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... ja bym sprzedał ten "serwer" na części lub w całości i kupił router z modemem do neo. Takie rozwiązanie jak się domyślam nie wchodzi w grę?

Jak by "wchodziło w grę" to bym się z tym nie "cackał" tyle czasu, jednym z ważniejszych zastosowań tego serwra poza wymienionymi wyżej jest ściganie wszelakiej maści materiałów z internetu a tego żaden router z tego co wiem nie potrafi, nie wspominając o tym iż "leżą na nim" pliki które mają być dostępne w sieci nie zależnie od tego ile komputerów jest włączonych. No ale nie zakładałem tego tematu aby udowadniać że ten serwer mi jest niezbędny a po to aby się uporać z problemami jakie mi stwarza...

A może zmiana systemu na jakieś mało wymagające distro linuxa (np. slackware)?

Nie interesuje mnie żadna dystrybucja "pigwinopodobna" dlatego też napisałem posta w dziale Microsoft Windows a nie innym...

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety windowsik nie sprawdza sie jako serwer. Miałem kiedyś Win 2000 server z + SDI z tepsy. Po uruchomieniu działał jakieś 2 dni, potem net u wszystkich znikał a na pulpicie wyskakiwało info o przepełnieniu czegoś tam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ja prosiłem o poradę jak rozwiązać a nie ominąć problem, zdaję sobie sprawę iż zakup routera skutecznie by ominął mozolnie opisany przeze mnie problem ale nie o to pytałem tyczy to się również wypowiedzi na temat zmiany systemu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bo pisales ze działa, wiec wrzucic restart w zaplanowane zadania....

To jest taki problem, ze ciezko co doradzic.

A tak w ogóle mogłbys rozrysowac jak wygląda ta calą siec(wszystkie połączenia co i gdzie od ktorej karty)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bo pisales ze działa, wiec wrzucic restart w zaplanowane zadania....

Problem polega na tym iż nie ma nic planowanego w tym restarcie i ne ma gwarancji iż zawsze jest wymagany, nie mówiąc już o tym iż jest to mało eleganckie rozwiązanie.

To jest taki problem, ze ciezko co doradzic.

Zdaję sobie z tego sprawę ba nawet nie wymagam żadnych gotowych rozwiązań a jedynie porad gdzie zacząć szukać.

A tak w ogóle mogłbys rozrysowac jak wygląda ta calą siec(wszystkie połączenia co i gdzie od ktorej karty)?

Nie bardzo rozumiem po co gdyż jest to chyba najprostsza z możliwych konfiguracja (bez switch'a) połączenia kilku PC ze sobą i myślałem iż opisałem to wystarczająco jasno, ale mimo wszystko oto moje dzieło sztuki wykonane w pańcie:

Dołączona grafika

Opis Ustawień:

Server:

Na serwerze wszystkie trzy karty zapięte w mostek sieciowy z IP: 192.168.0.1

Połączenie typu DialUp dla Sagem'a z włączonym udostępnianiem internetu dla mostka.

Windowsowski Firewall wyłączony zamiast niego stary i sprawdzony Sygate, oraz AntyVirus.

PC Nr1/2/3:

PC Nr1 posiada IP: 192.168.0.2

PC Nr2 posiada IP: 192.168.0.3

PC Nr3 posiada IP: 192.168.0.4

Wspólne dla PC 1/2/3:

Maska: 255.255.255.0

Brama: 192.168.0.1

DNS1: 213.173.209.70

DNS2: 213.173.209.71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pomaga nic czyli ponowne rozłączenie i połączenie, reset modemu czy też fizyczne jego odłączenie i ponowne podłączenie do komputera, również wachlowanie opcjami ipconfig nie przynosi żadnego efektu. Jedyną sprawdzoną metodą jest ponowne uruchomienie serwera wtedy wszystko wraca do normy.

A włączenie i wyłączenia połączenia sieciowego daje taki sam efekt jak restart kompa :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem po co gdyż jest to chyba najprostsza z możliwych konfiguracja (bez switch'a) połączenia kilku PC ze sobą i myślałem iż opisałem to wystarczająco jasno, ale mimo wszystko oto moje dzieło sztuki wykonane w pańcie:

Chciałem sie tylko upewnic ze dobrze to widzialem. ja bym te 2 dodatkowe karty zamienił na switcha :wink:

Jeszcze takie pytanie. Czy połaczenie to restartowałes tylko na serwerze to od neostrady czy próbowales tez wszystkie na kazdym PC z osobna?

Sprawdz tez czy zmieni cos restart usługi "Zapora systemu Windows/Udostępnianie połączenia internetowego".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywal dwie karty sieciowe i wstaw switha, a nie kombionwać z jakimiś mostkami...

To że masz teraz 3 karty sieciowe jest bez sensu kto widział coś takiego?...

Do wznawiania połączenia tak jak piszesz Autoconnect.

A co do zawieszania podczas kopiowania dużych plików to sprawdź czy masz włączone DMA dla dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A włączenie i wyłączenia połączenia sieciowego daje taki sam efekt jak restart kompa :?:

Nie, tylko ponowne uruchomienie komputera. Sprawa jest o tyle ciekawa iż modem sie synchronizuje normalnie linia DSL ma sie dobrze parametry łącza odczytywane są jak należy i połączenie z internetem rzekomo jest ba czasem nawet jakieś pakiety przez chwilę polecą tam i z powrotem i na tym się kończy. Całkowicie wszystko umiera mogę sobie resetować modem, połączenie a nawet cały kontroler USB bez różnicy i tak nie chce działać.

Chciałem sie tylko upewnic ze dobrze to widzialem. ja bym te 2 dodatkowe karty zamienił na switcha :wink:

Zmiana dwóch kart sieciowych na switch'a nie pomoże bo jak miałem podpięty tylko jeden PC działo się to samo, co za tym idzie mostek sieciowy działa jak należy a problem powoduje (prawdopodobnie) cała ta mydelniczka (mydelniczka = modem od NEO marki Sagem). Jak tak dalej pójdzie to nie wytrzymam chyba nerwowo i kupie jakiś inny modem/router.

Jeszcze takie pytanie. Czy połaczenie to restartowałes tylko na serwerze to od neostrady czy próbowales tez wszystkie na kazdym PC z osobna?

Tylko na serwerze bo tylko na nim jest połączenie od NEO reszta to zwyczajny LAN wiec nie bardzo wiem co tam resetować, zwłaszcza jak i tak net nie działa nigdzie włącznie z serwerem.

Sprawdz tez czy zmieni cos restart usługi "Zapora systemu Windows/Udostępnianie połączenia internetowego".

Nie, nie sprawdzałem tego, zobaczę przy najbliższym "zonku" obawiam się tylko aby się nie zakończyło ot jak usuwanie połączenia, bo gdy się ma udostępnianie DialUp na mostek i się je usunie w czasie działania mostka tracę połączenie z serwerem a na nim nie mam ani klawiatury, myszy oraz monitora więc trzeba trochę rzeczy targać na strych aby go ponownie uruchomić...

Wywal dwie karty sieciowe i wstaw switha, a nie kombionwać z jakimiś mostkami...

To że masz teraz 3 karty sieciowe jest bez sensu kto widział coś takiego?...

Co wyście się tego mostka uczepili skoro to jedyna rzecz która dział, zresztą wyżej już odpisałem SGJ iż na jednej karcie działo się to samo więc to nie jego wina.

Do wznawiania połączenia tak jak piszesz Autoconnect.

A co do zawieszania podczas kopiowania dużych plików to sprawdź czy masz włączone DMA dla dysku.

AutoConnect powodował u mnie bardzo dziwne problemy które opisałem u samej góry i DMA oczywiście że mam włączone.

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry że post pod postem ale tego wyżej już chyba nie ma sensu edytować bo i tak już jest przydługi. No więc ale na temat:

Niestety nic to nie dało. Mam już dość i kupię sobie nowy modem bo widzę że nie ma już sensu się z tym użerać jutro wypłata jakoś przeżyję te kilka groszy bo szaleć nie będę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi