michu_roztocz Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Wymieniłem Semprona 2500+ Palermo na Athlona64 3000+ Venice i pojawił się problem. Otóż ten ostatni ma zauważalnie (wg. mnie)wolniejszy kontroler pamięci. Czym to się objawia? Oto wyniki z Everesta: 1 2 3 W teście dostępu do pamięci RAM Sempron ma 43.3ns, a Athlon 56.9ns. W SuperPI Athlon przy 2599MHz też jest wolniejszy niż Sempron przy 2498MHz o sekundę (kiedyś miałem Epoxa 8NPA7I i procek kręcił się lepiej). Gdzie się podziały korzyści większej ilości pamięci cache? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 Wszystkie timingi masz identyczne jak na athlonie? I system ten sam? Może kontroler nie wyrabia na tych taktach dla athlona? (bo semp każdy tyle poleci, venice nowsze już nie bardzo) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu_roztocz Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) Jedynie Command Rate przy Athlonie ma długość dwóch cykli zegara (w sempronie jedną), jednak nie wydaje mi się, by robiło to taką różnicę. Przy 2.35GHz Athlon ma proporcjonalnie niższą wydajność. Systemu nie zmieniałem, ale na Sempronie w najgorszym wypadku (zapchany system, niskie takty, programy w tle) miałem o ile pamięć mnie nie myli- 53ns. Z drugiej jednak strony, czy to nie jest po prostu przypadłość Athlonów na s754 (zapomniałem zaznaczyć, że ten Venice to też 754)? Mój kolega na NewCastle @ 2.43GHz miał 10430 w teście PhotoWorxx (dokładnych ustawień nie pamiętam- mam w telefonie zapisane wyniki). Edytowane 7 Lipca 2007 przez michu_roztocz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2007 (edytowane) ja za winowajce przy zmniejszonych odczytach stawiałbym command rate przestawione na 2. U mnie różnica przy tych samych ustawieniach pamięci, pomiędzy cr1, a cr2 sięga ok 25% (2,4k , a 3k), w testach w evereście. opóźnienie to pewnie wina kontrolera pamięci, który ma dosyć przy takich taktowaniach Edytowane 7 Lipca 2007 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu_roztocz Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 (edytowane) Nie wydaje mi się, gdzyż na niższych częstotliwościach wyniki są proporcjonalnie niższe, a CR nigdy nie wpływało u mnie w znaczącym stopniu na wyniki (max. kilka procent). Chciałbym dodać, że testy odczytu z pamięci niosą za sobą te same wyniki na Athlonie i Sempronie. Edytowane 7 Lipca 2007 przez michu_roztocz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 :rolleyes: Zamiast wydawac ciezko jest sprawdzic na 1T, prawda? Naprawde nigdy nie wplywalo czy teraz dorabiasz wyniki do swojej chybionej teorii? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu_roztocz Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 (edytowane) Na Sempronie nie było problemów z CR1, natomiast na Athlonie nie ma możliwości sprawdzenia, gdyż system zawiesza się przy startowaniu. W przypadku Semprona pomiędzy CR2 i CR1 nie było większej różnicy. Obecnie nie jestem u siebie, a dostęp do swojego komputera mam tylko kilka razy dziennie (dlaczego? Nie pytajcie ;] ) EDIT: No i wkońcu udało się rozwiązać problemy z wydajnością. Zajęło mi to ze trzy godziny, w ciągu których doszedłem do optymalnych ustawień timingów i odpowiedniego ustawienia pamięci RAM w bankach. Odkryłem też całkiem ciekawą rzecz: przestawienie DRAM Idle timer z 16 na 0 powoduje skrócenie obliczania 1M liczby PI w programie SuperPI o 0.3-0.4s, ale za to 7ns przyrost opóżnień pamięci RAM w teście Everesta (stąd te podejrzanie wysokie wyniki po 57ns). Mieliście również rację co do Command Rate. 1T udało się osiągnąć przez przełożenie pamięci RAM do innego slotu. Aktualny wynik w SuperPI wydaje się już być w normie: http://images25.fotosik.pl/19/e13d7f1babba0822.png Wcześniej było 36.6s przy 2.6GHz, więc różnica jest i to niemała. Edytowane 7 Lipca 2007 przez michu_roztocz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...