pazdzioch23 Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Witam Pierwszy raz kupiłem procesor AMD Athlon XP 2000+ Tylko nie wiem czemu na moim komputerze widnieje on jako 1250MHz. Na płycie głównej ASRock K7VT2 REV: 2.01 Czy może mi ktoś postarać się wytłumaczyć o co chodzi i o ile to możliwe pomóc uzyskać jego prawdziwe dane? :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 zmien fsb ze 100 na 133 i bedzie gut Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pazdzioch23 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 zmien fsb ze 100 na 133 i bedzie gutTak tylko okazuje się że to nie jest takie proste. Mianowiecie chodzi o to że jak dałem 133MHz. to się nie odpalił monitor. Dopiero po trzecim razie załapał, ale ustawienia wróciły do poprzedniego przekłamania. Poprzednim razem napisałemże jak komputer się odpala to pokazuje 1250MHz. to fakt tylko nie zauważyłem wtedy, że nie ma symbolu procesora 2000+ wogle tego nie pokazuje dopiero jak zaczołem zmieniać ustawienia, to kolejno zaczoł się ten symbol pokazywać 1500+: 1700+: 1800+ i na tym staneło. Jak przekraczam przestawiać powyżej 123MHz. to już się zwiesza. Maksymalnie doszedłem do takich ustawień ale na krótko. 1800+ 1550MHz. L1 128KB L2 256KB Po trzecim uruchomieniu ustawienia w biosie nadal są takie same ale odpalając pokazuje poprzednie (początkowe) informacje o procesorze, czyli: Athlon XP 1250MHz. Nie wiem co dalej robić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emissary Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 (edytowane) jakich używasz pamięci ?? bo to prawdopodobnie ich wina (sprawdz przyokazji czy wszystko wporządku z kondensatorami na mobo) Edytowane 9 Lipca 2007 przez Emissary Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Nie przestawiaj magistrali w biosie tylko zworkami na plycie glownej ! Nie dziwne ze ci sie nie opala, bo podkrecasz od razu magistrale PCI/AGP. (Twoja mobo nie ma pewnie blokady) . Instrukcja w lapke i szukaj jak ustawic zworki. ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emissary Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 (edytowane) hmmm wydaje mi sie ze jezeli w biosie przy fsb 133 nie pali to przy zmianie zworki bedzie identycznie (tez mam mobo ze zworkami) ale zawsze moze spróbować. Wydaje mi sie ze to mem ta płytka obsługuje tez sdry pewnie ma wsadzone jakies 100 i pewnie temu ma takie problemy ze zmianą fsb Edytowane 9 Lipca 2007 przez Emissary Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 bla bla , sciagnij manual i zobacz cos pod nazwa FSB-sel1 i przestaw z 100 na 133 wlaczysz kolejny dzielnik ( 1/4 dla pci ) i prawdopodobnie w biosie pojawia sie inne kombinacje na fsb ( 133-166 ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 (edytowane) Masz teraz safe mode. Wchodzisz do biosu, wciskasz F9 (setup defaults) lub EXIT-> "Load default settings", następnie F10 i koniec. Edytowane 9 Lipca 2007 przez WDK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomówki Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Jest dokładnie tak jak napisał xacti. Sam ma ASrocka więc wiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mwok Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Główna wadą Asrocków na socket A jest to że należy ustawić szyne zworkami na płycie głównej, a nie w biosie. Pytanie jak to zrobić? Wszystko opisane jest w manualu na stronie 14 :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pazdzioch23 Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 sprawdz przyokazji czy wszystko wporządku z kondensatorami na moboPamięć 512MB DDR Kingstone. A te kondesatory to chodzi co są do okoła procesora? Jeżeli tak to wizualnie jest wszystko OK. Jeszcze dziś spróbuję zamienić pamięci na 256MB zobaczę może to to. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 A sprawdziłeś tą zworkę? Na laminacie płyty napis "FSB_SEL1". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pazdzioch23 Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 A sprawdziłeś tą zworkę? Na laminacie płyty napis "FSB_SEL1".Sory Panowie że ze mnie taki :mur: Pewnie ze trzeba byo zworkę przestawić. Wielkie dzięki za Pomoc i cierpliwość. Dałem plamę, inaczej tego nie można wytłumaczyć. Już wszystko śmiga jak ta lela. Athlon 9TM) XP 2000+ coś ok. 1664MHz. Teraz pięknie chodzi. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc i otwarcie Oczu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...