KiNDer Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Otóż od 5 dni siedzę przed moim pierwszym LCD i do końca nie mogę przyzwyczaić się do liter w systemie. Przez 8 lat używałem 15-nasto calowego CRT, przez ostatnie kilka lat w rozdzielczości 1024x768 z odświeżaniem 85 hz. Na LCD (BenQ FP93GP) pracuję oczywiście w natywnej rodzielczości. Czcionka, szczególnie na stronach www wydaje się lekko rozmazywać. Używam clear type, bez tej funkcji czcionka wygląda zupełnie nieciekawie, może nie rozmazuje się tak bardzo, ale czyta się ją kiepsko. Ustawiałem clear type na różne sposoby za pomocą programu ClearTweak, ale ciągle nie mogę znaleźć satysfakcjonującego odbioru. Dodam, że menu OSD monitora znam na pamięć ;) (jasność i kontrast w dzień po ok. 40; noc - ok. 20 + włączone lampki; dodatkowo obniżona gamma w sterownikach). Czytałem różne opinie, że trzeba się przestawić - tylko jak długo to może trwać? Mój stary monitor CRT miał dość niską jasność, ten LCD z kolei bije po oczach. Może to też jest problem? Nie wiem, czy ten wątek w ogóle się rozwinie i czy zdołam uzyskać jakieś przydatne informacje, ale jeśli ktoś miał takie niepewności po przesiadce z CRT na LCD, to proszę niech podzieli się spostrzeżeniami :) Jednocześnie chciałbym się dowiedzieć, czy używacie tego clear type'a. Spotkałem się z opiniami, że na dłuższą metę ten sposób wyświetlania czcionki jest bardziej męczący niż standardowy. W takim razie na co taka funkcja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 (edytowane) Przy cleartype im mniejszy piksel tym lepiej ... i oczywiście powiększamy czcionki bo standardowe będą za małe. Piksel 0,294 powoduje że postrzegane litery są dosyć rozmyte. Przy mniejszym pikselu/większej gęstości litery stają się ostrzejsze ( i oczywiście bardziej je powiększamy aby zachować odpowiedni rozmiar ). Edytowane 7 Lipca 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 Możesz też sprawdzic na innym kablu lepszej jakości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 (edytowane) Co do jasności i kontrastu to ja się przyzwyczajałem ok 2 miesięcy, na początku musiałem dość sporo zjechać z jasnością i kontrastem w ustawieniach ponieważ oczy mi łzawiły ale po ok 2 miesiącach mogłem ustawić już normalnie i nie ma problemu... EDIT: Właśnie włączyłem Cleartype i na moim LCD wygląda tragicznie ;] Wg MS poprawnie skonfigurowane CT powinno wyglądać tak: .... więc chyba się tym pobawię ;] Edytowane 7 Lipca 2007 przez KAX_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiNDer Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2007 (edytowane) Przy cleartype im mniejszy piksel tym lepiej ... i oczywiście powiększamy czcionki bo standardowe będą za małe. Piksel 0,294 powoduje że postrzegane litery są dosyć rozmyte. Przy mniejszym pikselu/większej gęstości litery stają się ostrzejsze ( i oczywiście bardziej je powiększamy aby zachować odpowiedni rozmiar ). Właściwości: ekran -> wygląd -> rozmiar czcionki, tak? Hm, dość nienaturalnie wygląda ta czcionka w opcji "duży rozmiar". Kwestia przyzwyczajenia? Ale co z czcionką w przeglądarce (tj. na stronach)? Na ile powinienem ustawić jej minimalną wielkość w pikselach? 12? 14? Jest jakaś uniwersalna wartość? I co z czcionką w programach, typu Everest etc.? Ona pozostaje niezmieniona (i niestety nie ma ustawień rozmiaru czcionki w programie). :( KAX, jeśli konfiguracja na stronie MS Ci nie odpowiada, polecam ten program o którym pisałem na początku. Klik Edytowane 7 Lipca 2007 przez KiNDer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Jeśli chodzi o wielkość czcionek systemowych i elementów pulpitu to ja osobiście nigdy nie używałem zwiększenia procentowego tylko każdy element powiększałem tyle ile chciałem ( np. czcionki ikon z 8 na 9-10 ... 11 ) Czcionki na stronach www łatwo powiększyć w firefox i nowym explorer ... choć w opera też nie ma problemu ... w IE 6 problemy są. Faktycznie powiększanie czcionek nie zawsze daje w niektórych programach efekt ... cóż ... tak wygląda postęp ... najpierw nie do końca działa a później to ulega stopniowo zmianie. Podobnie cleartype - są programy w których nie działa - ale raczej rzadko. ps. cleartype można praktycznie używać tylko przy połączeniu cyfrowym ps2. wartość ostrości w monitorze ustaw na domyślną aby nie było ani rozmywania ani wyostrzania czyli w benq chyba 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiNDer Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Jeśli chodzi o czcionki w systemie, to powiększyłem wszystko o jedną wartość. W Operze minimalny rozmiar czcionki ustawiłem na 12 i... na tym forum jest OK. Ale już cała strona główna gazety.pl wygląda tak jak wyglądała! Powiększenie czcionki na 13 bądź 14 zupełnie burzy normalny układ strony. Czy w takich przypadkach będę musiał iść na kompromis, czy istnieje jakieś idealne rozwiązanie? (przesiadka na CRT? :? ) Ostrość mam domyślną, na 3. Podłączenie oczywiście przez DVI. I czy ktoś z Was na 19" w natywnej rozdzielczości pracuje z normalnym rozmiarem czcionek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 . Czy w takich przypadkach będę musiał iść na kompromis, czy istnieje jakieś idealne rozwiązanie? (przesiadka na CRT? :? ) Ja ma pomysł .Ja tobie oddam CRT a ty mi dasz twojego LCD :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Decho Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Ja pracuje na 19" panorama w natywnej rozdzielczości 1440x900 i nie mam żadnego problemu z czcionkami. Nic nie powiększam i nie używam żadnego ClearType. Ostrość b.dobra , aż za dobra (mocno ostry i jasny obraz) - zmniejszyłem kontrast i jasność - OK 1. Czy próbowałeś nacisnąć Auto w monitorze ?? (podejrzewam że tak , ale nie napisałeś więc pewności nie mam). Po auto strojeniu monitor powinien się dostroić do rozdzielczości i o ile przy używaniu rozdzielczości nie natywnych dla monitora różnie to z tym bywa, to w przypadku ustawień natywnych działa bardzo dobrze. Przesiadłem się na LCD jakieś 2 miechy temu z CRT 17" (1280x1024) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Dino Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Ja pracuje na 19" panorama w natywnej rozdzielczości 1440x900 i nie mam żadnego problemu z czcionkami. Nic nie powiększam i nie używam żadnego ClearType. Ostrość b.dobra , aż za dobra (mocno ostry i jasny obraz) - zmniejszyłem kontrast i jasność - OK (...) Ja mam 20" i 1680x1050 i też nic nie powiększam, ale nie używanie ClearType jest chore :razz: . Ostrość bardzo dobra? Jasne, że tak, aż za dobra, tzn. bardzo męcząca oczy, więc ClearType jak najbardziej. (...) 1. Czy próbowałeś nacisnąć Auto w monitorze ?? (podejrzewam że tak , ale nie napisałeś więc pewności nie mam). Po auto strojeniu monitor powinien się dostroić do rozdzielczości i o ile przy używaniu rozdzielczości nie natywnych dla monitora różnie to z tym bywa, to w przypadku ustawień natywnych działa bardzo dobrze. (...)Pod warunkiem, że nie używa DVI, bo takie "cuda" jak auto jest tylko przy połączeniu analogowym. (...) Przesiadłem się na LCD jakieś 2 miechy temu z CRT 17" (1280x1024)To jeszcze mało wiesz :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiNDer Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Już odpowiadam. Tak jak napisał The Dino, przy podłączeniu przez DVI kalibracja jest automatyczna (w BenQ można zastosować kalibrację poprzez funkcję "i-key", ale tylko przy połączeniu przez D-Sub). Próbowałem też wszelkich ustawień z jasnością, kontrastem i ostrością. Dostosowywałem czcionkę z clear type poprzez stronę MS oraz poprzez program ClearTuning. I ciągle przy domyślnym rozmiarze rozmazuje mi się. Dość pomogło mi przestawienie się na większą czcionkę; jednak tu mam kłopoty innego rodzaju - w systemie jeszcze jako tako to wygląda (chociaż nie mogę zmienić rozmiaru czcionki w oknie "właściwości" oraz w tym bocznym pasku po lewej stronie w oknie w XP - czy da się to w ogóle poustawiać?). Problemy są jednak w przeglądarce (rozm. czc. ustawiony na 12 jako minimalny) - na niektórych stronach tekst czasem wychodzi poza ramki etc. :( Spróbuję jeszcze popracować z wyłączonym clear type (chociaż rzekomo czytanie takich czcionek na dłuższą metę jest bardziej męczące). The Dino, nie wiem jak możesz pracować na normalnej czcionce w takiej rozdzielczości i to razem z clear type. Chyba, że używasz okularów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Ja uzywam 19" + Duze czcionki + default cleartype, tekst wygląda dobrze i nie mam żadnych zastrzeżeń a wręcz nie wyobrażam sobie tekstu bez clear type... zrób jakiegoś screena z czcionkami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiNDer Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 No właśnie, masz ustawione duże czcionki. Z tym nie jest tak źle, ba - o niebo lepiej. Jakiej używasz przeglądarki? Mogę zrobić screeny, ale nie wiem czy to odda obraz taki, jaki ja postrzegam siedząc przed samym monitorem (wraz z ustawieniami jasności etc.). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Dino Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 (...) The Dino, nie wiem jak możesz pracować na normalnej czcionce w takiej rozdzielczości i to razem z clear type. Chyba, że używasz okularów?Chociaż już dorobiłem się okularów, to używam ich raczej do jazdy, a nie do komputera (mam małą krótkowzroczność). Przed monitorem siedzę w odległości około 60-70 cm i wszystko nie mam żadnych, ale to żadnych problemów z odbiorem obrazu. No może czasami, mam mały problem :wink: , ale chodzi o co innego - w takiej rozdzielczości gdy czytasz tekst z standardową czcionką (tzn. mam na myśli np. domyślną w edytorze do pisania postów tutaj na forum - oczywiście chodzi o mój monitor, ja mam mały piksel, chodzi o NECa 20WGX2), to oczywiście jest go bardzo dużo widać, jest to momentami dla mnie męczące (może wstyd się przyznać, ale gubię się :mur: ), więc wtedy sobie powiększam tekst (używam FF, więc CTRL i +). To wszystko, na serio, na tym forum czytałem dużo przed zakupem monitora LCD (przesiadłem się na niego z pół roku temu, przy czym korzystałem z LCDków wcześniej, tzn. w pracy, czyli 8 godzin dziennie :wink: ), tyle tu pisano o mały pikselu, że to wada itp., a dla mnie to akurat jest ok. Wiesz, tak piszesz o tym 15", ja przesiadłem się z 19" na którym pracowałem w 1152x864 i co mam powiedzieć :wink: . Zresztą wiesz co, jak się policzy jaki ty miałeś rozmiar piksela (nie mówię o rzeczywistym pikselu twojej 15" tylko jakiej wielkości był on w rozdzielczości 1024x768) to chyba i tak wyjdzie przecież, że teraz masz piksel większy, czyli czcionki mają realnie większy rozmiar, więc coś jest nie tak :? . Teraz masz 1280x1024 w rzeczywistych 19", pierw miałeś 1024x768 w "teoretycznych" 15" (15" w CRT to nie jest rzeczywisty rozmiar, zawsze mają mniej). Może jaśniej napisz co rozumiesz przez pojęcie "wydaje się rozmazywać", tzn. jak przytkniesz nos do monitora to też jest rozmazana? Bo wiesz, problem może być spowodowany przez: 1) coś masz spaprane w ustawieniach/systemie (np. w ClearType można zmieniać kolejność subpikseli w metodznie wygładzania, w zależności jak ma je ułożony monitor, chociaż ja już tego apletu do ustawień ClearType nie tykam, bo raz po zakupie LCD się nim pobawiłem i spaprałem sobie ustawienia tak, że szok, wolę standard, jest ok, może masz to samo?) 2) masz źle ustawione parametry monitora, piszesz o ustawieniach na 40, ok, ja mam w moim kontrast 22.8%, jasność 19.5% i uważam to za maksimum oraz nigdy nie oglądam, tzn. nie czytam przy zgaszonym świetle (oczywiście mówię o nocy :wink: ), nie powinno się tego robić!!!, strasznie to męczy oczy, 3) oczy już nie te :wink: , może wizyta u okulisty (bez żartów, mówię serio, to się zdarza), a to "rozmazywanie" nie wychodzi np. po kilku godzinach pracy?, oczy ci się może męczą? Co do męczenia oczu przez ClearType, chyba w pewnym sensie to prawda, ale w przypadku CRT (jak włączysz ClearType w CRT to obraz dopiero staje się rozmazany, CRT sam z siebie rozmazuje troszkę obraz, ma z reguły inaczej ustawione subpiksele, inaczej to też tam działa, a ClearType właśnie bazuje na "korygowaniu" poprzez subpiksele). W przypadku LCD to przecież jest aż zalecane, trzeba go używać, bo LCD generuje bardzo ostry obraz (piksel jest właściwie o idealnym kwadratowym/prostokątnym kształcie, krawędzie są ostre i wyraźne), to dopiero męczy oczy. Nie wiem czy pomogłem, troszkę się pewnie tylko rozpisałem :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiNDer Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Chociaż już dorobiłem się okularów, to używam ich raczej do jazdy, a nie do komputera (mam małą krótkowzroczność). Przed monitorem siedzę w odległości około 60-70 cm i wszystko nie mam żadnych, ale to żadnych problemów z odbiorem obrazu. No może czasami, mam mały problem :wink: , ale chodzi o co innego - w takiej rozdzielczości gdy czytasz tekst z standardową czcionką (tzn. mam na myśli np. domyślną w edytorze do pisania postów tutaj na forum - oczywiście chodzi o mój monitor, ja mam mały piksel, chodzi o NECa 20WGX2), to oczywiście jest go bardzo dużo widać, jest to momentami dla mnie męczące (może wstyd się przyznać, ale gubię się :mur: ), więc wtedy sobie powiększam tekst (używam FF, więc CTRL i +). To wszystko, na serio, na tym forum czytałem dużo przed zakupem monitora LCD (przesiadłem się na niego z pół roku temu, przy czym korzystałem z LCDków wcześniej, tzn. w pracy, czyli 8 godzin dziennie :wink: ), tyle tu pisano o mały pikselu, że to wada itp., a dla mnie to akurat jest ok. Ja przy starym CRT nie potrzebowałem okularów (w ogólę nie noszę), zatem zdziwił mnie fakt, że z LCD mam takie problemy. Ale jak spojrzę z aktualnej perspektywy, to przecież LCD mam znacznie dalej od oczu - wcześniej CRT był maksymalnie 40 cm (na oko); LCD jest minimalne 70 (mierzyłem). Trochę ciężko porównywać nasze LCDki, ponieważ to inny rozmiar a przede wszystkim plamka. Ale wspominasz o "gubieniu się". Wydaje mi się, że 19 cali było małym szokiem dla moich oczu, przecież różnica między 15 CRT a 19 LCD jest ogromna. Teraz muszę przyznać, że wszystko jest w miarę OK. Po półtora tygodniu ustawień oraz testów wydaje mi się, że osiągnęłem pewne optimum, a także po prostu przyzwyczaiłem się i przestawiłem. Chociaż przez ostatnie dni używałem minimalnej czcionki w Operze ustawionej na 12, to dwa dni temu zmniejszyłem do 11 i też czyta mi się dobrze. (Opera ma ustawione domyślnie tę wartość na 6, dopiero przy tej wartości niektóre teksty o małej czcionce właśnie się rozmywają.) Czcionki w systemie mam ustawione o jedno "oczko" wyżej, czyli z domyślnych 8 na 9. Nie wszystko się przestawia (jak już chyba pisałem m.in. okno właściwości), i tam gdzie jest 8, tekst czyta się znacznie gorzej. (sam już nie wiem czy się rozmazuje, ale widać delikatne cienie - irytujące) Wiesz, tak piszesz o tym 15", ja przesiadłem się z 19" na którym pracowałem w 1152x864 i co mam powiedzieć :wink: . Zresztą wiesz co, jak się policzy jaki ty miałeś rozmiar piksela (nie mówię o rzeczywistym pikselu twojej 15" tylko jakiej wielkości był on w rozdzielczości 1024x768) to chyba i tak wyjdzie przecież, że teraz masz piksel większy, czyli czcionki mają realnie większy rozmiar, więc coś jest nie tak :? . Teraz masz 1280x1024 w rzeczywistych 19", pierw miałeś 1024x768 w "teoretycznych" 15" (15" w CRT to nie jest rzeczywisty rozmiar, zawsze mają mniej). Wydaje mi się, że mają taki sam rozmiar co na CRT (w takich samych ustawieniach wielkości czcionki oczywiście). Może jaśniej napisz co rozumiesz przez pojęcie "wydaje się rozmazywać", tzn. jak przytkniesz nos do monitora to też jest rozmazana? Bo wiesz, problem może być spowodowany przez: 1) coś masz spaprane w ustawieniach/systemie (np. w ClearType można zmieniać kolejność subpikseli w metodznie wygładzania, w zależności jak ma je ułożony monitor, chociaż ja już tego apletu do ustawień ClearType nie tykam, bo raz po zakupie LCD się nim pobawiłem i spaprałem sobie ustawienia tak, że szok, wolę standard, jest ok, może masz to samo?) 2) masz źle ustawione parametry monitora, piszesz o ustawieniach na 40, ok, ja mam w moim kontrast 22.8%, jasność 19.5% i uważam to za maksimum oraz nigdy nie oglądam, tzn. nie czytam przy zgaszonym świetle (oczywiście mówię o nocy :wink: ), nie powinno się tego robić!!!, strasznie to męczy oczy, 3) oczy już nie te :wink: , może wizyta u okulisty (bez żartów, mówię serio, to się zdarza), a to "rozmazywanie" nie wychodzi np. po kilku godzinach pracy?, oczy ci się może męczą? 1) Regulowałem. Pierwsze na stronie Microsoftu, potem zainstalowałem ten sam program w panelu sterowania, ale jako że nie byłem zadowolony, to natknąłem się na program ClearTweak i w nim dopasowałem sobie wygładzanie. 2) W nocy zjeżdzam z jasnością i kontrastem do ok. 30, w dzień ok. 50 (na początku w nocy ustawiałem po 20, ale teraz jest dla mnie obraz zbyt "zamglony przy takich ustawieniach). Ale muszę dodać, że w sterownikach ATI mam mocno obniżoną gammę, trochę jasność i kontrast. Wydaje mi się, że ustawienia mam optymalne. I oczywiście lampki w nocy. 3) Czcionki rozmazywały mi się od razu po włączeniu komputera, np. rano czy jak przychodziłem wieczorem. A okulista? Sam nie wiem... pisałem na początku, że na CRT problemów takich nie miałem. Dlatego niemożliwe, aby nagle popsuły mi się oczy na LCD. Co do męczenia oczu przez ClearType, chyba w pewnym sensie to prawda, ale w przypadku CRT (jak włączysz ClearType w CRT to obraz dopiero staje się rozmazany, CRT sam z siebie rozmazuje troszkę obraz, ma z reguły inaczej ustawione subpiksele, inaczej to też tam działa, a ClearType właśnie bazuje na "korygowaniu" poprzez subpiksele). W przypadku LCD to przecież jest aż zalecane, trzeba go używać, bo LCD generuje bardzo ostry obraz (piksel jest właściwie o idealnym kwadratowym/prostokątnym kształcie, krawędzie są ostre i wyraźne), to dopiero męczy oczy. Nie wiem czy pomogłem, troszkę się pewnie tylko rozpisałem :wink: . Chyba źle zinterpretowałeś tamto zdanie, albo ja zbyt nielogicznie je napisałem. Chodzi o to, że czcionki z wyłączonym Clear Type jest bardziej męcząca dla oczu (zbyt ostra) - co zresztą sam piszesz. I na koniec - proszę traktować wszystkie moje odpowiedzi w czasie przeszłym. Jak już wspomniałem na początku posta, wydaje mi się, że osiągnałem optymalną wielkość czcionki. Może nie na wszystkich stronach, ale na większości. (np. teksty na portalu Gazety wcześniej mi się rozmazywały, aktualnie - nie; chociaż np. główna strona forum PCLabu wydaje się mieć zbyt małą czcionkę, która nie jest do końca wyraźna przy włączonym CT; ale treść postów jest już w porządku.) Dzięki za zainteresowanie się. :cool: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Dino Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 (...) 2) W nocy zjeżdzam z jasnością i kontrastem do ok. 30, w dzień ok. 50 (na początku w nocy ustawiałem po 20, ale teraz jest dla mnie obraz zbyt "zamglony przy takich ustawieniach). Ale muszę dodać, że w sterownikach ATI mam mocno obniżoną gammę, trochę jasność i kontrast. Wydaje mi się, że ustawienia mam optymalne. I oczywiście lampki w nocy. (...) Wiesz, regulacja w sterownikach to raczej nie za dobry pomysł :? . Wydaje mi się, że w ten sposób zmniejsza się zakres dostępnych barw (krzywe są spłaszczane, przesuwane, itp.), w sterownikach nVidii to widać (tzn. jest pokazany wykres i jak regulujesz to pokazuje co się dzieje z reprezentacją kolorów). Nie wiem, może się mylę, ale nie bardzo do mnie to przemawia. (...) A okulista? Sam nie wiem... pisałem na początku, że na CRT problemów takich nie miałem. Dlatego niemożliwe, aby nagle popsuły mi się oczy na LCD. (...)To nie do końca tak :wink: . Z oczami nie jest tak, że "działa", nadchodzi moment i przestaje "działać". Wzrok pogarsza się stopniowo, sam nie zauważasz różnicy, mnie wyszło np. w czasie badań okresowych. (...) Chyba źle zinterpretowałeś tamto zdanie, albo ja zbyt nielogicznie je napisałem. Chodzi o to, że czcionki z wyłączonym Clear Type jest bardziej męcząca dla oczu (zbyt ostra) - co zresztą sam piszesz. (...)Odnosiłem się do tego, że napisałeś, że podobno na dłuższą metę jest to bardziej męczące niż standardowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiNDer Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Wiesz, regulacja w sterownikach to raczej nie za dobry pomysł :? . [...] Kiedy przy domyślnych ustawieniach w sterownikach i regulacji jasności oraz kontrastu na LCD za nic nie mogłem się przekonać do tej jasności bijącej z monitora (kiedy mocno obniżałem jasność i kontrast, obraz stawał się "mglisty"). Takie ustawienia w sterowniku to też skutek przyzwyczajenia do CRT, który miał małą jasność co dawało bardzo miękkie kolory w systemie. Do takich się przyzwyczaiłem... Przejrzę jeszcze te ustawienia w sterownikach; ale to może po przyjeździe z nad morza (i po urlopie dla moich oczu ;)). To nie do końca tak :wink: . Z oczami nie jest tak, że "działa", nadchodzi moment i przestaje "działać". Wzrok pogarsza się stopniowo, sam nie zauważasz różnicy, mnie wyszło np. w czasie badań okresowych. No właśnie, dlatego za nagłe rozmazywanie czcionek na LCD nie winiłbym oczu, tylko błędne ustawienia. Napisz mi jeszcze, jak czyta Ci się tekst na stronie głównej forum PCLabu. Tutaj, na PurePC czcionka jest większa niż tam i czyta mi się dobrze. Z kolei tamte forum ma znacznie mniejszą... Chociaż Ty masz inną plamkę, więc nie wiem czy jest sens porównywać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 Ja miałem monitor CRT 17" przez około 7 lat. Po zmianie na panoramke 19" LCD długo się przyzywczajałem. Najpierw było co trochę zmienianie ustawień, potem już na jednych pracowałem. Ale po około miesiącu już całkiem normalnie mi się pracowało, a po 2 tygodniach już się przyzwyczaiłem do jasności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The Dino Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 (...) Napisz mi jeszcze, jak czyta Ci się tekst na stronie głównej forum PCLabu. Tutaj, na PurePC czcionka jest większa niż tam i czyta mi się dobrze. Z kolei tamte forum ma znacznie mniejszą... Chociaż Ty masz inną plamkę, więc nie wiem czy jest sens porównywać.Zupełnie normalnie :) , tekst w sam raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...