Narkies Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 (edytowane) Witam wszytkich. Jestem początkujący i nie umiem za bardzo podkręcać więc proszę o zrozumienie :wink: . Mam celerona 733mhz którego chciałbym podkręcić, moja płyta gł. to P6VAA i w biosie nie widze możliwości zmiany mnożnika i bios chyba nie ma tej funkcji albo ja ślepy jestem :mur: . Jest możliwosć zmiany FSB poprzez przestawienie jumperow. i tak jak przestawiam z standardowego 66 na 100 to wyswietla mi go bios jako 1100mhz bo mnoznik jest ustawiony na 11x i nie moge go nigdzie zmienic. a ta plyta obsluguje do 1ghz i dostarcza mu za malo mocy i komputer nie chce sie wlaczyc (system). co robic ? prosze o pomoc i z góry dziki wszystkim :rolleyes: PS: pamiec ram to 3x 128 mb 133mhz Edytowane 8 Lipca 2007 przez Narkies Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Witam wszytkich. Jestem początkujący i nie umiem za bardzo podkręcać więc proszę o zrozumienie :wink: . Mam celerona 733mhz którego chciałbym podkręcić, moja płyta gł. to P6VAA i w biosie nie widze możliwości zmiany mnożnika i bios chyba nie ma tej funkcji albo ja ślepy jestem :mur: . Jest możliwosć zmiany FSB poprzez przestawienie jumperow. i tak jak przestawiam z standardowego 66 na 100 to wyswietla mi go bios jako 1100mhz bo mnoznik jest ustawiony na 11x i nie moge go nigdzie zmienic. a ta plyta obsluguje do 1ghz i dostarcza mu za malo mocy i komputer nie chce sie wlaczyc (system). co robic ? prosze o pomoc i z góry dziki wszystkim :rolleyes: PS: pamiec ram to 3x 128 mb 133mhz Jeżeli jest możliwość zmiany FSB poprzez jumpery to w BIOSie już generalnie nie ma takiej opcji ;) Co do zmiany mnożnika - te procesory miały zablokowany mnożnik, więc go raczej nie zmienisz. Co do zmiany FSB natomiast - spójrz czy nie ma jakichś pośrednich FSB, np. 75 czy 83MHz (zależy to od chipsetu płyty głównej). Jeżeli chodzi o Twoją płytę główną - najprawdopodobniej ona obsługuje nie do 1GHz a po prostu wszystkie Coppermine, czyli do 1133MHz bodajże. Jednakże to nie jest regułą bo jak masz procesor o większym mnożniku i ustawisz na nim FSB 100 to będzie więcej :P Jeżeli natomiast jeśli chodzi o pracę w trybie 11.0x100 - napewno nie pójdzie bez podwyższenia napięcia, przydałoby się też lepsze chłodzenie, bo będzie niestabilny. To jest już podkręcenie o 50%, czyli bardzo dużo - nie wiem czy da radę, bo nie jestem w tej dziedzinie (overclockingu) specem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narkies Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 W książeczce dołączonej do płyty gł. pisze ze do 1000 mhz ;/ czyli bez v moda czy czegos takiego sie nie obedzie bo ni e widze nigdzie tam zmienienia na 75 czy 83MHz ;/ jest tylko z 66 na 100 i ze 100 na 133 wiec doopa ;/ ale dzieki. a chlodzenei mam tez od jakiejs celiny ale o wiele mocniejszej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Jak ci sie system wywala to sprobuj tego: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=208088 daj mu np. 1,85V, moze to go ustabilizuje. Jak masz dobre chlodzenie to mozesz i wiecej ale ponad 1,95V juz jest troche ryzykowne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narkies Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 to zeby bylo 1,85v to musze drucikiem powiazac te nuzki tak ? : Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Niezupelnie. Musisz przekrecic proca o 90* w prawo tak aby rogi bez pinow byly po lewej. Powinno byc tak: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narkies Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 (edytowane) aha ok wielkie dzięki :) zaraz zrobie i sprawdze czy chodzi ;) @Edit Hmm... teraz dziala ale ta moja celina chyba nie jest za bardzo kretliwa poniewasz zawiesza sie przy ladowaniu systemu albo jak zobacze jusz okno windowsa to sie zawiesza albo pokazuje sie taki blad: Przed tym wogle nie chcial nawet wystartowac (t.z.n ładowac windows) mysle ze zeby zmniejszyc mnoznik na 10 to jusz by chodzil stabilnie ale niestety jest zablokowany ;/ Co poradzicie ? czy da sie cos tu zrobic ? czy wogle cos sie da... a moze to za malo napiecia ? ale jak zrobie fsb nie 100 tylko 66 to wyswietla procesor na dalej 733 wiec chya cos nie dziala, nie wiem co jest :D @deadfrog podal bys moze mi numer na gg czy cos... lepiej by bylo se dogadac :) @Edit a tu fotka z tego jak to polaczylem nie wiem czy dobze: Edytowane 9 Lipca 2007 przez Narkies Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 Jak dalej niestabilny to rob moda na wyzsze napiecie, nie zapominajac monitorowac temperatury. Jak dalej nie zadziala to chyba nici z puszczenia go na 1100 bez wiekszych kombinacji. Niestety ale wybor jedynie pomiedzy 66 a 100 to troche zamalo do podkrecania. Acha, zapomnij o tej zmianie mnoznika, to nie amd tu mnozniki sa skutecznie zablokowane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narkies Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 (edytowane) Jak dalej niestabilny to rob moda na wyzsze napiecie, nie zapominajac monitorowac temperatury. Jak dalej nie zadziala to chyba nici z puszczenia go na 1100 bez wiekszych kombinacji. Niestety ale wybor jedynie pomiedzy 66 a 100 to troche zamalo do podkrecania. Acha, zapomnij o tej zmianie mnoznika, to nie amd tu mnozniki sa skutecznie zablokowane. ok ok dzieki wielkie troche mnei tu nie bylo ale wielkie dzieki hehe @Edit Teraz mam Pentiuma III 800Mhz z niego cos sprubuje wyciagnac ;] Edytowane 29 Lipca 2007 przez Narkies Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...