ThOrN@mobilehqm.info Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Witam Posiadam proca Intel '03 Pentium 4 2.8GHz/1M/800 SL7KA PHILIPPINES 7422A249 6423A327 0731 i mam następujące pytanie Jaką kupić płytę główną pod tego proca aby w pełni wykorzystać jego możliwości i aby go w miarę podkręcić? Chodzi mi o płyty o dobrym współczynniku możliwości/cena Z góry dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 1. coś firmowego na i865/i875 - np. ABIT IC7 - na alledrogo.pl są tyle, że ceny kosmiczne nawet do 300PLN za zjechana płytkę - bo nie ma się co oszukiwać większość userów nieźle je męczyła :rolleyes: 2. podaj resztę konfigu - bo może nie opłaca się inwestować w płytę - bo tą musiałbyś kupić na rynku wtórnym, a może lepiej zmienić platformę na LGA775 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThOrN@mobilehqm.info Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 (edytowane) a może lepiej zmienić platformę na LGA775zmiana platformy nie wchodzi w rachubę procek to pozostałość po starym kompie - wcześniej miałem Asrocka p4vt8+ ale padły kondensatory chodzi o to, że kompletuje nowego pc mam na razie tylko wyżej wymieniony procesor nagrywarke NECa z LabelFlashem stary dysk PATA Caviara (40GB) i RAM Kingstona ddr400 cl2.5 512MB jednak mam zamiar kupić nową pamięć (tą wsadziłem do innego kompa) nie wiem też jaki zasilacz kupić pod ten procesor (mam obudowę jednak zasilacz słabiutki bo tylko 300W) jeżeli chodzi o grafikę to mam Sapphire Radeona 9250 128MB ale myślę nad płytą posiadająca PCIe i wbudowaną grafą na początek Zresztą chodzi o to aby złożyć kompa jak najtańszym kosztem (grafę dokupiłbym później) bo wyjeżdzam i potrzebuję coś w miarę dobrego ale z możliwością rozbudowy Chyba, że ktoś chciałby odkupić ode mnie ten procesor ;) Edytowane 8 Lipca 2007 przez ThOrN@mobilehqm.info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Na 478 nie ma płyty głównej z pci-ex i integrą... Choć chyba jakiś ASRock na VIA (...) się pojawił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThOrN@mobilehqm.info Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 (edytowane) Na 478 nie ma płyty głównej z pci-ex i integrą... Choć chyba jakiś ASRock na VIA (...) się pojawił.no to trudno więc AGPx8 Asrock odpada - przejechałem się na tej firmie (chyba, ze się mylę - przekonajcie mnie) jakieś sugestie? W sumie to chodzi mi o jakąś sensowną (czytaj tanią) konfigurację pod w/w procek ;) Edytowane 8 Lipca 2007 przez ThOrN@mobilehqm.info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Moja sugestia jest taka, że szkoda ładować kase w "nową" płytę jeżeli to nie jest Twój podstawowy komp. Poszukaj znajomego elektronika który wymieni kondensatory na starej płycie - IMO to najrozsądniejsze rozwiązanie. Chyba że one nie wylały tylko wybuchły i płyta kaput :wisielec: to wtedy ... hmm. Nie wiem czy dobrze rozumiem - kompletujesz nowego kompa, ze starego pozostał ten proc, a inne cześci dajesz do jeszcze kolejnego (3-ciego :?: ) kompa. :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Nie bój się asrocka, ja miałem kilka i były naprawdę dobre, tak więc polecam ASROCK P4VM890 S478 PCI-EX VGA/DZW/SIEC nowa na pewno pochodzi ze dwa lata, pewnie i tak w między czasie wymienisz całego kompa więc jej żywotność nie będzie taka ważna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThOrN@mobilehqm.info Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 (edytowane) Nie bój się asrocka, ja miałem kilka i były naprawdę dobre, tak więc polecam ASROCK P4VM890 S478 PCI-EX VGA/DZW/SIEC nowa na pewno pochodzi ze dwa lata jeżeli twierdzisz, że jest ok to się nad nią zastanowię tym bardziej, że ma PCIex16 i VGA onboard Moja sugestia jest taka, że szkoda ładować kase w "nową" płytę jeżeli to nie jest Twój podstawowy komp (...) Nie wiem czy dobrze rozumiem - kompletujesz nowego kompa, ze starego pozostał ten proc, a inne cześci dajesz do jeszcze kolejnego (3-ciego :?: ) kompa. :unsure: Właśnie muszę kupić nową płytę i skompletować nowego kompa bo wyjeżdżam w delegację i potrzebuję w miarę dobrego peceta Stare podzespoły ładuję w kompa dziewczyny a mój jak już pisałem jest kaput (poszły kondziory obok proca, aż odbarwiło laminat więc pogoniłem na allegro) Sprzęt który chcę zakupić nie musi być nowy (nawet wskazany używany-niższe koszta) Edytowane 8 Lipca 2007 przez ThOrN@mobilehqm.info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 1. pamiętaj płyty z wbudowaną grafiką słabo się kręcą 2. pytałem o zmianę platformy na LGA775 bo można to łatwo zrobić mając płytkę ASRocka 775Dual-VSTA/4CoreDual-VSTA bo ona ma obsługę: - DDR i DDR2 - AGPx8 i PCI-E (co prawda działające jako x4 ale nawet przy 7900GS/X1900 spadki wydajności w grach małe) - 4 kanałów IDE i 2 SATA więc łądujesz praktycznie co masz pod ręką - no może z kartami na PCI-E trzeb najpierw poszukać po forach żeby współgrały (te najpopulrniejsze śmigają) 3. płyty o których mówie można już kupic używane, bo ludzie się poprzesiadali na najnowsze konfigi i wyprzedają te "przejściówki" do tego dorzucasz np. Pentium e2160 i masz rakietę, na dodatek 2 rdzeniową. 4. jeżeli natomiast upiarłeś się na sama płytę - to polecam to co w moim 1 poście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThOrN@mobilehqm.info Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 (edytowane) a na tym asrocku pokręcę coś proca? bo niby słabo ale cosik pokręcę? Edytowane 9 Lipca 2007 przez ThOrN@mobilehqm.info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 a na tym asrocku pokręcę coś proca? bo niby słabo ale cosik pokręcę?Mówisz o tym na LGA775 :?: Jak kupisz procka z FSB 200MHz (800MHz) to tylko przy bardzo dużym pechu nie będziesz mógł przestawić magistrali na 266MHz (1066MHz). Przykładowo z e4300 robisz sobie na dzień dobry "e6600" :wink: Te ASRocki robią magistralę do 300MHz bez problemu (jak proc pozwala = nie ma FSB walla ponizej tego progu) - jedyny ich minus to brak podbijania Vcore, więc przy padaczkowym procku słabo pokręcisz ale jeszczenie spotkałem procka C2D z fabrycznym FSB 200MHz (800MHz) który nie dałby sie przestawić na 266MHz (1066MHz) - ale uważałbym np na e2140 bo te z tego co patrzę po forach często robia fochy przy @. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThOrN@mobilehqm.info Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 a co sądzicie o płycie MEDION MD8088 ver.1.0 ?? tutaj link do aukcji z nią Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...