Skocz do zawartości
PaGo

Athlon X2 3600+ (brisbane) Czy Core2duo E2160

Rekomendowane odpowiedzi

Co powiecie na temat tych 2 procesorów, zastanawiam się co kupić, jeśli kupiłbym Athlona to podkręciłbym go do 5400. Jak wypada przy tym E2160, też się dobrze kręci... Dużo czytałem artykułów, testów i dalej nie wiem co kupić..

Pozdrawiam..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co powiecie na temat tych 2 procesorów, zastanawiam się co kupić, jeśli kupiłbym Athlona to podkręciłbym go do 5400. Jak wypada przy tym E2160, też się dobrze kręci... Dużo czytałem artykułów, testów i dalej nie wiem co kupić..

Pozdrawiam..

Wszystko zależy ile masz kasy na płytę, ponieważ płyty na am2 są tańsze a pod intela trochę droższe.. Dlatego nie opłaca się kupować c2d+ tania mobo tylko x2+ kn9 ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli stac go na C2D np: E2160 badz nawet E2140 do tego EVGA 650i i nie wychodzi AZ tak drogo, a AMD teraz kuleje a wydajnosciowo jest badzmy szczerzy gorszy, ale jezeli bardzo Ci by zalezalo na AMD to poczekaj bo 9 lipca sa przeceny :]

Aczkowlwiek przed OC i po OC E2160 to jest znacznie lepszy wybor, jezeli cozywiscie masz pieniadze ;)

A jak nie to Abit KN9 + jakis procek AMD - 3600+ najlepiej sie kreca ale byc moze zostana niedlugo wycofane z rynku, na rzecz tanszych ale "lepszych" x2 z wiekszym zegarem

Edytowane przez hub3r7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak poprzednicy: wszystko zależy od ilości przeznaczonych na to pieniędzy.

Sam miałem brać E2160, czekałem na niego długo, ale postanowiłem, że odłożę pieniądze i poczekam na jakieś dobre karty graficzne.

Tym sposobem stałem się posiadaczem X2 3600+ ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku myślałem żeby wziąć E2160 + Asrock 4Coredual i do tego zostawić starą karte AGP. Co do kasy to sam dokładnie nie wiem ile chciałbym wydawać, ale na pewno niezbyt dużo. Pamięć ram już mam, co do grafiki to zamierzałem/zamierzam wziąć Galaxy 7800GT ( od kolegi, okazyjnie ). O ile dałoby się podkręcić E2160 na Asrocku 4coredual?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam..

powiem to tak

do proc + plyta do 470zl patrzac na jakosc oc i wydajnosc+ perspektywicznosc platformy tzn kompatybilnosc z phenomami

to

amd w tandemie z abitem zmiata wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze wazna kwestia , kazdy patrzy na cpu i mobo...

Moim zdaniem nawet jesli c2d wyjdzie 150zl drozej to warto dolozyc bo jest wydajniejsze.

Jeszcze jednak kwestia pamieci, na c2d wystarcza bylejakie i krecimy, na am2 juz zabawa timingami byle jakich pamieci czlek nie weznie bo nie podkreci itd.

Reasumujac am2 kreci sie trudniej :)

Ale jesli chcesz zostac na def bez oc, to zdecydowanie c2d.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nawet jesli c2d wyjdzie 150zl drozej to warto dolozyc bo jest wydajniejsze.

Jeszcze jednak kwestia pamieci, na c2d wystarcza bylejakie i krecimy, na am2 juz zabawa timingami byle jakich pamieci czlek nie weznie bo nie podkreci itd.

??? Chyba cos się pomieszało. To właśnie w przypadku kręcenia C2D są ważne szybkie pamięci (poza płytami n NForce'ami). W przypadku AM2 można brać pierwsze lepsze pamięci i nie ma problemu z OC. Tamingi mogą zaważyć jeśli chodzi o wydajność (te kilka sekund w SuperPI są dla niektórych bardzo ważne ;) )

I wcale bym nie powiedsział że AM2 kręci się trudniej. Ma więcej opcji do ustawienia to fakt ale nie kręci się trudniej.

Jesli dla Ciebie 150 zł to niska cena za wydajność niewiele wyższą to możesz brać. Sam zdecydowałem się na AM2 z powodu mozliwości OC (każdy Brisbane robi te 2,8GHz i więcej z palcem w d...). A teraz pokaż mi procka i tanią płyte która pozwoli na OC i będzie droższa o 150zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytałem gdzies nie dawno porównanie obu ;)

z bardzo duzym plusem na korzysc e2160... bez oc roznica taka srednia na korzysc intela ale po oc juz widac znaczna roznice i doplacac warto :)

w sierpniu ma byc e2180 i kosztowac tyle co slabszy model teraz, ja czekac chyba na niego nie bede, poczekam za to jak e2160 bedzie mozna za około 270zł wyrwac.

Edytowane przez S1Sweet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym na tym asrocku wyciągnąć na jednym rdzeniu 2,5GHz. Jest to osiągalne? I czy jakbym kręcił Athlona to na BOX'owym chłodzeniu, czy musiałbym coś dokupić?

Edytowane przez PaGo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym na tym asrocku wyciągnąć na jednym rdzeniu 2,5GHz. Jest to osiągalne? I czy jakbym kręcił Athlona to na BOX'owym chłodzeniu, czy musiałbym coś dokupić?

Wątpie byś na tym asrocku wogóle podkręcił. W przypadku X2 to do ok 2,5GHz można zostawić BOX ale powyżej w upały może być problem. Freezer 64 to wydatek ok 50-60 zł więc myślę że wato dopłacić.

Co do tych Pentium e2160 to jeśli się nie mylę to ostatnio padaki (podobnie jak E4300) więc ma duże OC liczyć nie można.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co za bzdury wasc wypisujesz

zwykle kingstony 667 i mozna krecic na 3ghz od tego sa dzielniki podobnie jak to ma miejsce na platformie intela

am2 kreci trudniej ? w ktorym momencie zwiekszania htt ustawiania ht 3x czy napiecia na pamiatkach czy cpu

w ktory momencie bo jakos nie czaje twojego wywodu

Edytowane przez romank

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X2 3600 + KN9 i po wszystkiemu :D (tylu userow nie moze sie mylic ;]) Z Brisbane spokojnie masz te 2.7-2.8GHz, a jak trafisz ladnie to 3.0GHz.

Tylko szybko bo KN9 juz nie robia (jak zejdzie z magazynow to END), a X2 3600 maja zastapic modelem X2 4000. (co prawda X2 tanieja, ale kto wie czy beda tez tak kretliwe jak 3600).

To sprawdzony duet.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

co za bzdury wasc wypisujesz

zwykle kingstony 667 i mozna krecic na 3ghz od tego sa dzielniki podobnie jak to ma miejsce na platformie intela

am2 kreci trudniej ? w ktorym momencie zwiekszania htt ustawiania ht 3x czy napiecia na pamiatkach czy cpu

w ktory momencie bo jakos nie czaje twojego wywodu

Intela krecisz na boxie , do tego nie boisz sie o kontroler w procu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel Core 2 Duo jest jednak reochę wydajniejszy od Athlona 3600+ Brisbane. Jednak Brisbane nie złe, dobrze się kręci i na pewno jest lepsze od Pentium D, że już o innych nie wspomne i dlatego sporo osób go kupuje. C2D jest trochę droższe, ale jeśli ktoś na tyle ma, to warto jednak dołożyć (moim zdaniem). Ja sam jednak kupuje Brisbane 3600+ (już na jutro mi może przyjdzie, to potestuje), bo niestety nie mam na razie z czego dołożyć do C2D, ale myślę, że nie będę żałował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intela krecisz na boxie , do tego nie boisz sie o kontroler w procu :wink:

amd na boxie krecic nie mozna toc ludziska na 2.9ghz boxami robia :damage_wall:

bac sie o kontroler hmm w jakim sensie moze mamy bac sie o uklady zasilanie rdzenia i inne elementy rdzenia.

prawda jest ze srach lek jest wiekszy im procek jest drozszy

walnie nam e4300 nie uznaja gwary jestesmy 400 w plecy

walnie x2 3600 jestesmy tylko 220zl w plecy

poziom strachu jest wprost proporcjonalny zatem do ceny, napiecia, temperatury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak walnie X2 3600+ to są duże szanse że gwara zostanie przyjęta czego nie można powiedzieć o Intelu gdzie na 99% gwara nie będzie uznana.

A strach bierze się z niewiedzy.

Co do kontrolera w X2 to można tylko pozytywnie o nim gadać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamknijcie temat :/

jak chcecie rozwazac wyzszosc amd nad intela, lub na odwrót to na onet zapraszam ;)

co do tematu to wiadomo ze c2d jest wydajniejszy przed oc i po oc, problem jest wtedy gdy przelicza sie to na złotówki... czy warto doplacac kase do intela czy lepiej zaoszczedzic i cieszyc sie z amd, a no to pytanie kazdy musi sobie odpowiedziec sam... dla jednych cena nie jest wprost proporcjonalna do osiagów c2d w stosunku do brisbane a dla drugich koszty nie maja znaczenia...

END

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamknijcie temat :/

jak chcecie rozwazac wyzszosc amd nad intela, lub na odwrót to na onet zapraszam ;)

co do tematu to wiadomo ze c2d jest wydajniejszy przed oc i po oc, problem jest wtedy gdy przelicza sie to na złotówki... czy warto doplacac kase do intela czy lepiej zaoszczedzic i cieszyc sie z amd, a no to pytanie kazdy musi sobie odpowiedziec sam... dla jednych cena nie jest wprost proporcjonalna do osiagów c2d w stosunku do brisbane a dla drugich koszty nie maja znaczenia...

END

dokladnie, ta wypowiedzia powinno sie zamknac temat :)

sam przesiadlem sie z brisbane(rozczarowane lekkie - akurat ja mialem slabiutkie OC, kn9 fajne ale zadna rewelacja(poprzednio na s.939 mialem dfi infinity i to byla skala, ogolnie wydajnosc bardzo srednia, chociaz cena adekwatna do mozliwosci). zobaczymy jak e2160 bedzie sie sprawowal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie, ta wypowiedzia powinno sie zamknac temat :)

sam przesiadlem sie z brisbane(rozczarowane lekkie - akurat ja mialem slabiutkie OC, kn9 fajne ale zadna rewelacja(poprzednio na s.939 mialem dfi infinity i to byla skala, ogolnie wydajnosc bardzo srednia, chociaz cena adekwatna do mozliwosci). zobaczymy jak e2160 bedzie sie sprawowal

Będę bardzo ciekawy twoich wrażeń po zmianie na C2D. Jak już złożysz zestaw to napisz na forum małe porównanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi