Skocz do zawartości
PaGo

Athlon X2 3600+ (brisbane) Czy Core2duo E2160

Rekomendowane odpowiedzi

Będę bardzo ciekawy twoich wrażeń po zmianie na C2D. Jak już złożysz zestaw to napisz na forum małe porównanie :)

nie ma problemu. porownam w superpi, cinebenchu, 3dsmarkach i czym tam jeszcze ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tam mój brisbane @ 2850Mhz w zupełności wystarcza, do neta filmów i pracy w windzie jest aż nad to wystarczajacy, przecież chyba żaden z nas nie wykożystuje swoich procesorów w 100%, ja sie nie bawię w żadne superpi, cinebenchi i inne [ciach!]ly, wydaje mi sie ze w normalnej pracy w windzie to x2 jak i e2160 nawet po oc beda takie same, roznica dopiero jest w grach i benchmarakch.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tam mój brisbane @ 2850Mhz w zupełności wystarcza, do neta filmów i pracy w windzie jest aż nad to wystarczajacy, przecież chyba żaden z nas nie wykożystuje swoich procesorów w 100%, ja sie nie bawię w żadne superpi, cinebenchi i inne [ciach!]ly, wydaje mi sie ze w normalnej pracy w windzie to x2 jak i e2160 nawet po oc beda takie same, roznica dopiero jest w grach i benchmarakch.

w normalnej pracy w windzie to athlon xp tez sobie ladnie radzil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam jeszcze jedno pytanko, otóż do tej pory nie kupiłem płyty głównej - nie wiem którą wybrać..

Zastanawiam się nad: Gigabyte GA-965P-S3 oraz Gigabyte GA-945P-DS3, co o nich sądzicie? Która lepsza?

Co do rev też mam mętlik w głowie, jedni sobie chwalą 1.0 a drudzy mówią, że 3.3 lepsze... I co tu kupić?

Z góry dzięki za kolejną 'pomoc' w doborze nowego sprzętu. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

normalnie jestem w szoku naprawde ci starcza te 2.8ghz i jedziesz tak 24/7

mi do tych zastosowan wystarcza 1000mhz x2 0.9V . Z racji ze karta dekoduje x264 nawet przy 1080p procek nie wlacza wyzszego mnoznika zreszta podobnie jest nawet przy dekodowaniu xvida z upiekszaczami ot fajnie sie rozklada na 2 jajka i nie wychodzi poza 1000mhz

gratulacje ze ci starcza 2800mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Stalem sie szczesliwym posiadaczem E2160 +assus P5B+ 2x1gb 677 Kingmaxow

Kop w grach i smarkach oraz wingrozie ze szkoda gadac:D

38k 2k3

11k 2k6

(poprzednie wyniki pod avatarem)

Dlaczego doplacilem do E2160? bo jest wydajniejszy od brisbane, cale oc dla laikow wyglada tak:

200=>266 fsb i mamy 2,7 ghz watpie aby jakikolwiek proc tyle nie zrobil.

Co do X2 3600@ 2,7 (3gzh z tego co czytam to juz wyzsza szkola jazdy) bedzie on mniej wydajny (troche tanszy oczywiscie)

Ale wracajac do E2160 przeciez te procki z OC<3ghz to grzech! Zabawa narazie skonczyla sie na 3,2 ghz sprzet kupiony tak z marszu z najtansza dostepna pamiecia:)

No i przy 3,2 (narazie tyle starczy musze poczytac o OC bo jest sporo ustawien hehe)

Mamy bardzo dobrego taniego procka.

PS2. Mialem K6-3, Durona, athlona, barthona, jednak teraz wzialem intela poniewaz jest wydajniejszy w tym przedziale cenowym i tyle.

Przy wydatku rzedu 1100zl 100zl naprawde warto dolozyc takie jest moje zdanie i tyle;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HeatheN i chyba dobrze zrobiłeś, bo ja jestem troche zawiedziony Brisbanem. Na default miał 7 sekund w plecy do bartona@2300 oO (superpi1M)

dopiero na 2700 jest "nieźle" ale rewelacji nie ma.

200-300zł więcej na pewno warto dać na intela

może jeszcze za miesiąc zmienię, bo dla znajomych będę na AM2 kompa składał, więc nic nie stracę na tym. Zobaczymy

Edytowane przez Marcin_gps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma problemu. porownam w superpi, cinebenchu, 3dsmarkach i czym tam jeszcze ;-)

Wez powiedz jak winda, odpalanie aplikacji, odczuwalny powalajacy odrzut na korzysc c2d przy tej samej ilosci pamieci rami i tej samej grafie. Na cholere mi marki i inne shity.

Ja od athlona xp nie czuje roznicy :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HeatheN i chyba dobrze zrobiłeś, bo ja jestem troche zawiedziony Brisbanem. Na default miał 7 sekund w plecy do bartona@2300 oO (superpi1M)

dopiero na 2700 jest "nieźle" ale rewelacji nie ma.

200-300zł więcej na pewno warto dać na intela

może jeszcze za miesiąc zmienię, bo dla znajomych będę na AM2 kompa składał, więc nic nie stracę na tym. Zobaczymy

Tego wypisywac nie chcialem by kłótni nie zaczynać, ale default x2 3800 bracika wogole szybszy od mojego venica 2,7 nie wydawal sie w XP.

Wiadomo trzba dostukac stowke dwie... ale naprawde warto.

A teraz krotki opis moich wrazen;

Super pi

Venice 2,7 33 sekundy

E2160 19 sekund

Klikam na instalke Gothica 3 w tle leci foobar i klikam dodaj usun programy. O ile przelaczanie troche zajmuje bo dysk zamielil, o tyle programy wyswietlaja sie blyskawicznie. Naprawde czuc komfort, juz nie mowie o przesiadce z 1,5 na 2 gb :)

Najwiekszy kop to jednak gry. W sumie dlatego ze mojego 8800 ograniczal A64. Teraz Colin Dirt poprostu lata:] Z wieloma przeciwnikami mam caly czasc plynnie (Min 23fps zanotowalem) a przedtem ten fps to byl fps MAXYMALNY:D

Najbardziej podoba mi sie wzrost w Gothicu 3 to jest nie do opisania...

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie SuperPi wygląda tak, ze podkręcony E2160 na 9x300MHz miał tyle w 1M, co Athlon XP 10x200MHz w 512K. Więc różnica jest. I mam jedną prośbę, do wszystkich co się wypowiadają w tym temacie. Nie piszcie, że E2160 i 650i Ultra to padaki, jak tego nie macie. E2160 może i jest średni do OC, ale na def vcore 2,7GHz zrobi bez żadnych problemów. I na pewno będzie wydajniejszy od Brisbane 3600+@2800MHz. E2160 to dobry wybór dla kogoś, kto chce mieć procesor Core, niekoniecznie wydając na niego ~420 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak uzbierasz kase to KN9 juz nie bedzie :P juz sa tylko na allegro i sie koncza... zawsze w odwodzie jest DFI infinity , ale ona tez sie konczy. Potem 690G - np. od Foxconna z mojego siga albo niedostepny na razie BIostar TA690G .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba chlopaki troszke przesadzacie z tym marudzeniem na temat x2. Prawda jest taka ze jesli ktos jest nastawiony na gry to najwazniejsza kwestia pozostaje i tak wybor grafy, a to czy wezmie E6600 czy x2 6000+ to juz nie ma wiekszego znaczenia, a i roznic w wydajnosci tych prockow praktycznie nie ma

pierwszy z brzegu test bit-tech, w tescie uzywali 7900GTX

Dołączona grafika

test : http://www.bit-tech.net/hardware/2007/02/2...on_64_x2_6000/7

dla ludzi którzy nie podkrecaja prockow wspomniany 6000+ jest naprawde ciekawym rozwiazaniem, szczegolnie za cene oscylujacy w okolicach 600zl (zerknijcie chocby na XS, wielu jedzie wlasnie na mocnych x2 i nikt tego nie uwaza za glupote)

owszem po oc c2d ucieka dosc mocno i z tym nie ma co dyskutowac, jednak zdecydowanie x2 taktowany 2.5-3Ghz nie jest zlym prockiem

EDIT :

i kolejny test : (HotHardware)

Dołączona grafika

http://www.hothardware.com/articles/AMD_At...2_6000/?page=10

Edytowane przez _Vip_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyszedł _Vip_ i namieszał ;/

ale jest jeszcze kwestia mobo, taki gigabyte na g33 osiąga bez problemu 530Mhz, a moje mobo do 300 nie dobija

chciałbym w tej chwili poznać odpowiedź na pytanie: Czy barcelona będzie tak wydajną jednostką jak zapowiadają...?

bo teraz to już nie wiem czy pakować 250zł w przesiadkę na E2160 i Gigabyte'a GA-G33M-DS2R, który potrafi to -> http://img408.imageshack.us/my.php?image=540mhzred2xo9.jpg

ale ma o wiele gorszą grafę (a kilka miesięcy muszę zostać na integrze)? Czy zaoszczędzić i dołożyć do lepszej grafy? ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego w sumie za 31zl?

A moze wiesz za ile beda nowe procki AMD (PHENOM)??

po zalaniu p4p800 z P4, kupilem za 400zl windsora (selekt, 2.7Ghz z 1.4v) + m2n-e z 2.5roczna gwarka...po tygodniu w mobo padl kontroler usb i po niemalych bojach wymienili mi plyte na nowiuskiego asuska m2n-sli deluxe, ktora jest warta 369zl :lol2:

co do Phenom'ow to bede mogl cos wiecej powiedziec w przyszlym tygodniu :wink:

co do tematu...IMHO lepszy slabszy/tanszy procek ale lepsza grafa

Edytowane przez _Vip_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyszedł _Vip_ i namieszał ;/

ale jest jeszcze kwestia mobo, taki gigabyte na g33 osiąga bez problemu 530Mhz, a moje mobo do 300 nie dobija

chciałbym w tej chwili poznać odpowiedź na pytanie: Czy barcelona będzie tak wydajną jednostką jak zapowiadają...?

bo teraz to już nie wiem czy pakować 250zł w przesiadkę na E2160 i Gigabyte'a GA-G33M-DS2R, który potrafi to -> http://img408.imageshack.us/my.php?image=540mhzred2xo9.jpg

ale ma o wiele gorszą grafę (a kilka miesięcy muszę zostać na integrze)? Czy zaoszczędzić i dołożyć do lepszej grafy? ;/

Dlaczego pokazales proc E6600 a nie E2160

AHA barcelona juz jest i to jest procek serwerowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego pokazales proc E6600 a nie E2160

AHA barcelona juz jest i to jest procek serwerowy

bo taki mi sie wygooglal :P

to co wkleilem bylo raczej aby pokazac jak sie zachowuje x2 z zegarem 3GHz czyli mniej wiecej tyle do ilu mozna pokrecic Brisbane i ze x2 6000+ jest dobrym prockiem :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Ja bym wzial Athlon X2 3600 + KN9

W sumie to samo dasz za Intela... KN9 jesli dostaniesz to od 250 w gore , X2-3600 to tez od 220/250. PE kosztuje 280-330( zalezy od sklepu) , mobas pod 775 to do max 350 a mozesz przeca dobre i za 300. Roznica w cenach praktycznie zerowa , ale to moja opinia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz Gigasyfa na 945 miałem takiego i oc żadne na nim. Już lepiej weź na 965. Mam teraz Abita IB9 i jest 100 razy lepszy niż Gigasyf na 945(miałem tą pierwszą rev.) Ciężko będzie z dostaniem rev. 3.3 wszędzie gdzie są zdj tej płyty to jest ta 1 rev. lub 3.3 tylko pytanie co dostaniesz w pudełku, tego nikt nie wie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi