buuren Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Witam! Chciałem sobie zakupić jakieś dobre AC... jednak po przeczytaniu poradnika w którym kszonek opisal pompę Grundfos'a UPS 25-40... dziwnym trafem okazało się, że leży sobie taka w kartoniku w garażu i się ewidentnie nudzi (w tym momencie wiedziałem już, że nie będę miał dobrego AC), wystarczyło poszukać dalej i znalazła się chłodnica od Tico. Blok kupiłem od Raptora w promocji. Tak więc zestaw składa się z: bloku CPU - Frost 3 Duo pompa - Grundfos UPS 25-40 chłodnica - Tico węże - Φ10 i Φ25mm zalane petrygo do tego "trochę" redukcji chłodzi to co w sygnaturce. I powstał układzik, który prezentuje się w tej chwili w taki sposób: pierwsze odpalenie: "dół" układu już w pokoju: "góra": i całość razem z moimi plecami ;) : dodam że układ nie ma wyglądać, ma działać i... działa, pompy nie słychać wcale, nawet jak się ucho do niej przyłoży :D. Na codzień, chociaż trudno to napisać bo układ zalany petrygo działa od ok 10h, chodzi bez wiatraka :) do "dołu" w swoim czasie dorobie jakąś obudowę, póki co myślę już nad blokiem na NB... a i płytę też 'planuje' włożyć w końcu do pudla, z tym że to ostatnie już robie od ok miesiąca... w sumie całość wyniosła mnie ok 160zł, wrażenia bezcenne :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 8 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2007 Ile ty masz tych sidiromów ;o Frościk krzywo zamontowany ? Całość ogólnie lekko hardcorowa ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 WC nie na porządku dziennym jak na te czasy ale ma swój urok :) Mi się podoba "dół" bardzo solidnie wykonany B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buuren Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 @ banditos co do cdromów, używam czasami tego na samym dole ;) a frost czemu miałby być krzywo ?? na mój gust jest prosto :) @ wegorz91 chłodnica lekko duża jest... :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orlontko Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 (edytowane) nie no hard core no zoom :D graty widac po 1 focie ze ta chłodnica jest przyduzawa :D a ilosc napedów równie duza :D EDIT: a jakie masz temy ciekawi mnie jak ta chłodnica wytrzymywała pasywanie edit2: literówki Edytowane 9 Lipca 2007 przez orlontko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Hehehe, bardzo mobilne WC ;] Grunt ze spelnia swoje zadanie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 juz bym wolał AC niż takie coś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogór Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 A ja bym dodał bloczki na nb gpu jakies tanie z allegro i zrobil jakis shroud (jesli w ogóle nawiew bedzie potrzebny) Imo przetestuj go pasywnie i powiedz jakie ma temp. btw. jakies 2 lata temu marzyłem o takim wc :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Jak nie liczy się stylistyka to fajne to WC ;) pompka rządzi niema co :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buuren Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 układ chodzi pasywnie, wiatrak był do o/c używany tylko. Co do temperatur to AS5 musi się wygrzać jeszcze... a nad bloczkami na NB i GPU myślę, najpierw NB, na GPU mam wentylator 1k rpm 80x80, więc nie przeszkadza :) co do ilości napędów... 4 sztuki są tam tylko po to, żeby się węże nie łamały. Płyta za jakiś tydzień z kawałkiem powędruje do obudowy, a chłodnica z pompą gdzieś głębiej pod stół i będzie git. juz bym wolał AC niż takie cośa ja wolę się pobawić, układ jest złożony z tego co było i jak najmniejszym kosztem (aczkolwiek mogłem wszystko kupić, tylko niech mi ktoś powie po co ?? ), a AC jest "nudne" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Dziw, że jeszcze nikogo nie ogarnęła nostalgia za pionierskimi czasami rękodzieła i mcgyveryzmu :> Jeśli nie masz jeszcze puszki, a chłodnica da radę pasywnie, rozważ zintegrowanie tego w całość, chłodnicy używszy jako podkładki pod płytę główną. Pompkę, zasilator i napędy gdzieś tam się wciśnie, pod spód całej rzeźby, dajmy na to. A że AC jest nudne - no ba, królowo! Albo WC (ewentualnie zacny pasyw), albo śmierć! :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buuren Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 mcgyveryzmuto jest to :D a co do budy to nie wiem co będzie z chłodnicą w dalszej przyszłości... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Bardzo fajne klocki, wstetyke trudno oceniac, wazne ze dziala, dziala wydajnie i cicho i o to chodzi! :) Garażowa historia - ja też kilka klocków do pierwszego wc mialem z warsztatu. Szkoda, że żadnych Core2 ani innych drobiazgów nie moge tam znalezc :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buuren Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 @PMichalak dokładnie, to ma chłodzić i tyle... ja najwyżej celerona d352 bym znalazł ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Jakie było założenie budowy tego kibla? Bo jakoś nie mogę sie dopatrzeć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buuren Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 chodziło o to, żeby tanim kosztem zrobić chłodzenie które będzie wydajne jak będzie potrzeba, a bezgłośne na codzień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...