Skocz do zawartości
ti4h5mh

Dziwne Dźwięki Z Hdd

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś tydzień temu kupiłem nowy dysk WD2500KS [ 250GB ] SATA 2. Podłączyłem go do komputera, w którym był już zamontowany dysk Seagate Barracuda 80GB ATA-166. Pomyślałem sobie, że przeinstaluję system - usunąłem wszystkie partycje, założyłem nowe i założyłem na nich systemy plików. Instalacja Windows XP na nowym dysku przeszła bezbłędnie, jednak gdy zacząłem instalować drugi system na starym dysku, po restarcie tenże dysk był niewidoczny. To znaczy BIOS go wykrywał, ale w momencie, gdy powinien zostać odczytany MBR dostawałem komunikat o błędzie odczytu dysku [ dokładnie to brzmiało: "Błąd podczas odczytu dysku. Naciśnij CTRL + ALT + DEL aby zrestartować" ]. Zdziwiłem się trochę. Załadowałem system z nowego dysku i o dziwo Windows stary dysk widzi i mogę na nim zapisywać i odczytywać [ dla testu przekopiowałem 50GB i puściłem scandisk i wszystko było w porządku ]. Odłączyłem nowy dysk, ponownie wyczyściłem tablicę partycji na starym dysku, założyłem nowe i zacząłem instalować system. I znowu w czasie instalacji [ po pierwszym restarcie ] dostaję komunikat o błędzie odczytu dysku. Przeleciałem dysk programem SeaTools i nie wykrył żadnych uszkodzonych sektorów. Spróbowałem jeszcze raz zainstalować system, ale cały czas dostawałem ten sam error. W końcu przepiąłem dysk do drugiego kompa i nadal to samo. BIOS go wykrywa, ale jest błąd odczytu, natomiast Windows go widzi. Po kilku następnych próbach instalacji na tym dysku systemu usłyszałem, że podczas startowania komputera dysk wydaje dziwny odgłos. Jest to pisk/świst, który cyklicznie się powtarza co mniej więcej sekundę. Tak jakby nie mógł się rozpędzić. Po jakimś czasie mija i wszystko jest OK. Pomyślałem, że po prostu dysk się wysłużył i przyszedł na niego czas. Jako, że w moim kompie potrzebuję mieć dwa dyski fizyczne, przepiąłem z drugiego kompa SeaGate Barracuda ATA-166 [ taki sam jak ten co uznałem go za uszkodzony, z tymże o jakieś dwa lata młodszy ]. Spróbowałem zainstalować na nim system i wszystko poszło. Jakieś dwa dni później kupiłem dysk WD800AAJS [ 80GB ] SATA 2. Podłączyłem go do mojego kompa i zainstalowałem na nim system bez żadnych problemów. Stary dysk z powrotem przepiąłem do drugiego kompa, przeinstalowałem system i zonk. System się ładuje, owszem, nawet dobrze działa, ale podczas startowania komputera pojawiają się takie same dźwięki jak przy poprzedniej Barracudzie :| Nie wiem co robić. Czy możliwe, że płyta główna w moim kompie jest uszkodzona i psuje dyski, czy co? Te nowe na SATA 2 działają bez problemów, ale stare Barracudy 80GB wydają się być uszkodzone. Jakiś totalnie pokręcony zbieg okoliczności, że oba padły praktycznie w tym samym czasie? Można je jakoś naprawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś pisać zwięźlej i dzielić tekst na akapity bo nikt nie lubi czytać esejów, jeszcze tak kiepsko napisanych :unsure:

Podaj konfigurację swojego komputera i wytłuść chociaż czcionke gdzie napisałeś w czym problem to będziemy radzić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W skrócie:

Po podłączeniu dysku WD2500KS [ 250GB ] SATA 2 wysiadły mi, jeden po drugim, dwa dyski Seagate Barracuda 80GB ATA-166.

Objawy:

Pisk/świst, który cyklicznie się powtarza co mniej więcej sekundę. Tak jakby nie mógł się rozpędzić. Po jakimś czasie w jednym z dysków mija i wszystko jest OK.

Raport z Everesta:

ST380021A (3HV2Z5B7)ID	Opis atrybutu					Próg	 Wartość	  Najgorsze	Dane		Stan07	Seek Error Rate					30	 86			60		  439590323   OK: wartość w normie01	Raw Read Error Rate				34	 73			65		  176517820   OK: wartość w normieC3	Hardware ECC Recovered			  0	 73			64		  176517820   OK: zawsze pozytywnie09	Power-On Time Count				 0	 82			82			  16597   OK: zawsze pozytywnie0C	Power Cycle Count				  20	 95			95			   5994   OK: wartość w normieC7	Ultra ATA CRC Error Rate			0	 200		   1				1567   OK: zawsze pozytywnie04	Start/Stop Count				   20	 100		  100				347   OK: wartość w normieC2	Temperature						 0	 32			56				 32   OK: zawsze pozytywnie05	Reallocated Sector Count		   36	 100		  100				  4   OK: wartość w normie03	Spin Up Time						0	 83			70				  0   OK: zawsze pozytywnie0A	Spin Retry Count				   97	 100		  100				  0   OK: wartość w normieC5	Current Pending Sector Count		0	 100		  100				  0   OK: zawsze pozytywnieC6	Off-Line Uncorrectable Sector Count 0	 100		  100				  0   OK: zawsze pozytywnieC8	Write Error Rate					0	 100		  253				  0   OK: zawsze pozytywnieCA	TA Increase Count				   0	 100		  253				  0   OK: zawsze pozytywnie

System operacyjny   Microsoft Windows XP ProfessionalDodatek service pack systemu operacyjnego	Service Pack 2Płyta głównaTyp procesora			 AMD Sempron, 1600 MHz (8 x 200) 2600+Nazwa płyty głównej	   ECS nForce3-A  (5 PCI, 1 AGP, 2 DDR DIMM, Audio, LAN)Mikroukład płyty głównej  nVIDIA nForce3 250, AMD HammerPamięć fizyczna		   1024 MB  (PC3200 DDR SDRAM)Typ BIOS'u				Award (09/16/05)	MagazynKontroler IDE			 NVIDIA nForce3 250 Parallel ATA Controller (v2.6)Kontroler IDE			 NVIDIA nForce3 250 Serial ATA Controller (v2.6)Storage Controller		SCSI/RAID Host ControllerDysk fizyczny			 ST380021A  (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100)Dysk fizyczny			 WDC WD2500KS-00MJB0  (74 GB, IDE)Dysk fizyczny			 WDC WD800AAJS-00PSA0  (232 GB, IDE)Status dysków SMART	   OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raport SMART mówi że dysk seagata nie jest w najlepszej kondycji, ma już realokowane sektory oraz pojawia się duża ilość błędów podczas odczytu co świadczy o zużyciu :D mechaniki. Nie mniej jednak nie oznacza to że jest trupem.

Jeśli problem występpuje przy kilku podpiętych dyskach, to bardzo możliwe jest że zasilacz nie domaga. Spróbuj odłączyć wszystkie niepotrzebne podzespoły i sprawdź czy problem występuje, napisz też jaki masz zasilacz.

Możliwe jest również że kontroler na płycie głównej pada (miałem taki przypadek, charakterystyczne wielokrotne startowanie i zatrzymywanie się dysku podczas uruchamiania kompa). Obejżyj dokładnie kondensatorki na płycie głównej czy nie są spuchnięte i nic z nich nie wypływa :)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi