chudziel Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 (edytowane) Witam wszystkich. Planuje zakup komputera do 4000zł. Ma on być do wszystkiego z naciskiem na gry. Cena ta ma obejmować samą budę (bez monitora itp). Po wielokrotnych przemyśleniach i godzinach spedzonych na czytaniu roznych recenzji, opinii na forach zdecydowalem sie na nastepujące podzespoły : - Płyta : Abit IP35-E - CPU : Intel Core 2 duo E6420 - RAM : OCZ PLATINUM 2x1GB 800MHz CL4 - Grafika : MSI GeForce 8800 GTX 768MB DDR3/384bit TV/DVI PCI-Express - DVD : DVDR Samsung SH-S183L OEM - Zasilacz : Huntkey HK-350AP 450W - HDD : Nie mam pojęcia, prosze o pomoc ! :D Jak widać w dużej mierze opierałem się na przyklejonym topicu dotyczacym zestawów na lipiec 2007. Chciałbym jednak w tej cenie zmieścić się jeszcze z obudową. HDD, i chodzeniem (jesli wogole takowe bedzie potrzebne - nie zamierza nic podkręcać - zależy mi po prostu na stabilności) Co do obudowy - chciałbym żeby była dość ładna, a przy tym wykonana z dobrego materiału. Nie chce się cały pocharatać ostrymi krawedziami obudowy przy ewentualnym przenoszeniu, czy grzebaniu w niej. Kolejną rzeczą na ktorej mi bardzo zależy jest ciche działanie kompa. Czesto zostawiam go włączonego na noc i przy moim aktualnym ciężko jest mi zasnąć. :P Napiszcie jesli macie jeszcze jakieś sugestie, coś byście zmienili itp. cena moze wyjsc delikatnie poza 4k, ale tylko jezeli naprawde bylo by warto dołożyć te klika stówek. Z góry dzięki za pomoc! Pozdro. :) Edytowane 9 Lipca 2007 przez chudziel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Procka to Core 2 Duo E6550 (600zł) mobo ok, ram też, grafa jak najbardziej ok (z tym, że szukaj jak najtańszej/ew. tej która ma ciekawe dodatki :P) zasilacz: fakt Huntey'a ciężko złamać :) ale dla spokoju zainwestuj w, np. Be Quiet SP 450W. Dysk: Seagate Barracuda 7200.10 - pojemność: wg. potrzeb Buda: Chieftec BH (~200zł) - duże, solidne, ładne. Co do ciszy: To coś cichego na proca (Jakieś Scythe Andy/Infinity), do budy cichy komplet 120mm na tył (Tacens, Fander itd.) i 92mm na bok (na dysk, firmy te same). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziel Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Procka to Core 2 Duo E6550 (600zł) mobo ok, ram też, grafa jak najbardziej ok (z tym, że szukaj jak najtańszej/ew. tej która ma ciekawe dodatki :P) zasilacz: fakt Huntey'a ciężko złamać :) ale dla spokoju zainwestuj w, np. Be Quiet SP 450W. Dysk: Seagate Barracuda 7200.10 - pojemność: wg. potrzeb Buda: Chieftec BH (~200zł) - duże, solidne, ładne. Co do ciszy: To coś cichego na proca (Jakieś Scythe Andy/Infinity), do budy cichy komplet 120mm na tył (Tacens, Fander itd.) i 92mm na bok (na dysk, firmy te same). Mogę prosić o jakies linki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Rozumiem, że buda/chłodzenie ?: http://allegro.pl/item210552759_chieftec_m..._gwara_24m.html a chłodzenie: http://www.cooling.pl/fander-fx120w-120mm,produkt,1459.html http://www.cooling.pl/xthermal-btf-120-pro,produkt,2110.html http://www.cooling.pl/noiseblocker-blacksi...odukt,1263.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugo_pl Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Twardziela to ja bym wziął WD Caviar. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal102 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Jako twardziela to bierz WD z serii AAKS o pojemności 320 GB za ok.300zł jest on wydajniejsszy od baracudy, zasiłke jakiegoś BeQuieta lub Amacroxa minimum 500W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość romank Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Mogę prosić o jakies linki?www.ceneo.pl www.skapiec.pl Procesor : AMD Athlon X2 5000+ Brisbane - 511 zł Płyta Główna : Abit KN9 - 238 zł Pamięć Ram : Patriot Signature KH 2x 1GB 800MHz - 299 zł Karta Graficzna : his 2900xt - 1326 zł Zasilacz : Be Quiet! Straight Power E5-450W 450W - 299 zł HDD : Western Digital WD2500KS Caviar SE16 - 217 zł Napęd : Pioneer DVR-212 - 140 zł RAZEM : 3030 zł 1k w kieszeni a roznica znikoma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 raczej zmieniłbym tego Radka ze skopanymi sterami na coś od GF, pewnie na 8800GTS 640MB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Jak juz kupowac X2 to 3600+ Brisbane, bo i tak tyle samo MHz osiagniesz co na 5000+. Ale majac 4000zl bardziej sie juz oplaca C2D . :) Mozna dostac dobre mobo i procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 (edytowane) Z 4k bez monitora = ZDECYDOWANIE Intel Core 2 Duo.... Co do płyty to bardzo fajne są MSI P35 Neo-F... A gdyby ci się zachciało kręcić kiedyś to będzie "z czego" Co do reszty podzespołów to sam mam podobne i mogę śmiało polecić... napęd jest cichy tylko trzeba mu update czasem zrobić, zasiłka BeQuiet 450W spokojnie da rade. Pamiętaj żeby sobie kabelek SATA dokupić bo w zestawach za zwyczaj jest 1szt bedziesz miał napęd optyczny i HDD na sata. Co do dysków to samsung albo WD w zależności czy chcesz mieć cicho czy wydajnie :) Ja wybrałem samsung'a Edytowane 9 Lipca 2007 przez letrev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziel Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Bylem dzisiaj w sklepie, niestety nie bylo tam plyty glownej Abit'a IP35-E ( nie ma jeszcze mozliwosci zamowienia ). Grafike moge zamowic, ale zastanawiam sie czy jest sens wydawac az taka kase na grafike. Czy poczuje az taka roznice w grach na karcie np za 800zl a tej 8800? Zaproponowano mi mala alternatywe : Abit AB9 - 389zl C2D E6420 637zl 2x1GB OCZ 800mhz CL4 351zl 8800GTS OC BFG 640 MB 1430zl - tu pytanie : czy warto dolozyc 400zl do 8800 GTX ? Be Quiet 450W SP - 285 zl 320 GB Seageta -274 NEC DVDR 7170S 112zl - moze cos lepszego, szczerze mowiac nie za bardzo lubie firme NEC flop 1,44mb 45zl ---------------------------------- RAZEM : 3681zl Co do cen - sa chyba dosc dobre, nie? heh, dzieki za pomoc wszystkim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 (edytowane) Imho bardzo dobry zestaw. Plyta pozwala na jakies oc ;) Jesli nie grasz w jakichs oszalamiajacych rozdzielczosciach to GTS styknie :) Tylko po co ci flop ? ;) Edytowane 9 Lipca 2007 przez xacti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...