Skocz do zawartości
chudziel

Zestaw Do 4000zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Planuje zakup komputera do 4000zł. Ma on być do wszystkiego z naciskiem na gry. Cena ta ma obejmować samą budę (bez monitora itp). Po wielokrotnych przemyśleniach i godzinach spedzonych na czytaniu roznych recenzji, opinii na forach zdecydowalem sie na nastepujące podzespoły :

- Płyta : Abit IP35-E

- CPU : Intel Core 2 duo E6420

- RAM : OCZ PLATINUM 2x1GB 800MHz CL4

- Grafika : MSI GeForce 8800 GTX 768MB DDR3/384bit TV/DVI PCI-Express

- DVD : DVDR Samsung SH-S183L OEM

- Zasilacz : Huntkey HK-350AP 450W

- HDD : Nie mam pojęcia, prosze o pomoc ! :D

Jak widać w dużej mierze opierałem się na przyklejonym topicu dotyczacym zestawów na lipiec 2007. Chciałbym jednak w tej cenie zmieścić się jeszcze z obudową. HDD, i chodzeniem (jesli wogole takowe bedzie potrzebne - nie zamierza nic podkręcać - zależy mi po prostu na stabilności) Co do obudowy - chciałbym żeby była dość ładna, a przy tym wykonana z dobrego materiału. Nie chce się cały pocharatać ostrymi krawedziami obudowy przy ewentualnym przenoszeniu, czy grzebaniu w niej. Kolejną rzeczą na ktorej mi bardzo zależy jest ciche działanie kompa. Czesto zostawiam go włączonego na noc i przy moim aktualnym ciężko jest mi zasnąć. :P Napiszcie jesli macie jeszcze jakieś sugestie, coś byście zmienili itp. cena moze wyjsc delikatnie poza 4k, ale tylko jezeli naprawde bylo by warto dołożyć te klika stówek.

Z góry dzięki za pomoc!

Pozdro. :)

Edytowane przez chudziel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procka to Core 2 Duo E6550 (600zł)

mobo ok, ram też, grafa jak najbardziej ok (z tym, że szukaj jak najtańszej/ew. tej która ma ciekawe dodatki :P)

zasilacz: fakt Huntey'a ciężko złamać :) ale dla spokoju zainwestuj w, np. Be Quiet SP 450W.

Dysk: Seagate Barracuda 7200.10 - pojemność: wg. potrzeb

Buda: Chieftec BH (~200zł) - duże, solidne, ładne.

Co do ciszy:

To coś cichego na proca (Jakieś Scythe Andy/Infinity), do budy cichy komplet 120mm na tył (Tacens, Fander itd.) i 92mm na bok (na dysk, firmy te same).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procka to Core 2 Duo E6550 (600zł)

mobo ok, ram też, grafa jak najbardziej ok (z tym, że szukaj jak najtańszej/ew. tej która ma ciekawe dodatki :P)

zasilacz: fakt Huntey'a ciężko złamać :) ale dla spokoju zainwestuj w, np. Be Quiet SP 450W.

Dysk: Seagate Barracuda 7200.10 - pojemność: wg. potrzeb

Buda: Chieftec BH (~200zł) - duże, solidne, ładne.

Co do ciszy:

To coś cichego na proca (Jakieś Scythe Andy/Infinity), do budy cichy komplet 120mm na tył (Tacens, Fander itd.) i 92mm na bok (na dysk, firmy te same).

Mogę prosić o jakies linki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę prosić o jakies linki?

www.ceneo.pl

www.skapiec.pl

Procesor : AMD Athlon X2 5000+ Brisbane - 511 zł

Płyta Główna : Abit KN9 - 238 zł

Pamięć Ram : Patriot Signature KH 2x 1GB 800MHz - 299 zł

Karta Graficzna : his 2900xt - 1326 zł

Zasilacz : Be Quiet! Straight Power E5-450W 450W - 299 zł

HDD : Western Digital WD2500KS Caviar SE16 - 217 zł

Napęd : Pioneer DVR-212 - 140 zł

RAZEM : 3030 zł

1k w kieszeni a roznica znikoma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z 4k bez monitora = ZDECYDOWANIE Intel Core 2 Duo....

Co do płyty to bardzo fajne są MSI P35 Neo-F...

A gdyby ci się zachciało kręcić kiedyś to będzie "z czego"

Co do reszty podzespołów to sam mam podobne i mogę śmiało polecić...

napęd jest cichy tylko trzeba mu update czasem zrobić, zasiłka BeQuiet 450W spokojnie da rade.

Pamiętaj żeby sobie kabelek SATA dokupić bo w zestawach za zwyczaj jest 1szt bedziesz miał napęd optyczny i HDD na sata.

Co do dysków to samsung albo WD w zależności czy chcesz mieć cicho czy wydajnie :)

Ja wybrałem samsung'a

Edytowane przez letrev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylem dzisiaj w sklepie, niestety nie bylo tam plyty glownej Abit'a IP35-E ( nie ma jeszcze mozliwosci zamowienia ). Grafike moge zamowic, ale zastanawiam sie czy jest sens wydawac az taka kase na grafike. Czy poczuje az taka roznice w grach na karcie np za 800zl a tej 8800?

Zaproponowano mi mala alternatywe :

Abit AB9 - 389zl

C2D E6420 637zl

2x1GB OCZ 800mhz CL4 351zl

8800GTS OC BFG 640 MB 1430zl - tu pytanie : czy warto dolozyc 400zl do 8800 GTX ?

Be Quiet 450W SP - 285 zl

320 GB Seageta -274

NEC DVDR 7170S 112zl - moze cos lepszego, szczerze mowiac nie za bardzo lubie firme NEC

flop 1,44mb 45zl

----------------------------------

RAZEM : 3681zl

Co do cen - sa chyba dosc dobre, nie?

heh, dzieki za pomoc wszystkim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi