Skocz do zawartości
Rafal2!omu$$

Vista + Xp

Rekomendowane odpowiedzi

ma obecnie ms viste x64 i chciałbym zainstalować XP pro. slyszalem ze jest taka mozliwosc ze podczas normalnego uruchamiania kompa ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span> sie windows vista natomiast jezeli wcisniemy F8 przy uruchomieniu jest do wyboru vista i xp. Zależy mi na tym zeby Vista uruchamiala sie domyslnie bez zadnego klikania a XP dopiero po wcisnieciu F8 i wyborze systemu. How can i do it?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehhh przez grub'a - masz 2 systemy do wyboru i wybierasz ten, który chcesz. Dodatkowo możesz też mieć opcję automatycznego uruchamiania wybranego systemu po x sekundach. Grub instaluje się razem z Vistą, a jak zainstalujesz Xp na vistę to będziesz miał problemy... duże. Chyba, że fartem XP wykryje inny system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O czym Ty piszesz? Od kiedy w Windows masz gruba? I jakie problemy? Przywrocic loadera visty mozna w ciągu niecalej minuty.

A co do pierwszego posta to ustawia sie domyslnie viste i krótki czas wyswietlanai menu i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówię serio. Jak ładuje mi się Vista pojawia się napis (na około 1s) grub loading. Przecież bym tego nie pisał jakbym nie był pewien tej informacji. Może tylko ja tak mam, ale mam. ładuje się masa rzeczy, pełno literek/cyferek skacze po ekranie i dopiero wtedy mam wybór systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam się opiekuję swoim kompem i grub na pewno został zainstalowany z vistą (i tak mam świadomość jak to brzmi bo mnie to też zaskoczyło), linuksa od zakupu nowego komputera nie instalowałem bo jest mi (póki co) zbędny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SGJ czyli jak teraz mam na jednej partycji XP PRO i zainstalowałbym sobie na drugiej partycji (inny dysk) Vistę to domyślnie będzie odpalał mi XP czy Vistę ? Chciałbym tak aby XP sam się odpalał i poprzez F8 miał możliwość wyboru Visty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponowal bym jednek sciągnąc VistaBootPRO. Jest to nakładka graficzna na bcdedit gdzie wystarczy wykonac pare klikniec i mozna to zrobic w XP.

A naprawa z płyty Visty zwykle lubi nie dzialac prawidlowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze w viscie z p2p jest i grub, ale w normalnej wersji jest nowy loader microsoftu.

Nie mam jak sprawdzić niestety. Ale przyznaję się do błędu :( Nie ma tam gruba. Jednak ten napis migał tak szybko, że tak to wyglądało :oops: przepraszam za błąd :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podlączę się do tematu. Mam Vistę i zostawiłem 30 Gb nie podzielonego dysku na inny system. Mam Windows Server 2003 SE lub EE i chciałbym go zainstalowac. I czy jak w przypadku instalacji XP-ka może byc tak, że będzie się uruchamiał tylko Server 2003??

Edytowane przez Radzyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu mialo by byc inaczej?

No ok. Ale mam już tą Vistę i nie bardzo mi się chce znów od nowa instalować :( Czytałem o boot loaderach ale napiszę szczerze, że nigdy nie używałem takich programów i nie wiem jak za to się zabrać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi