Rafal2!omu$$ Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 ma obecnie ms viste x64 i chciałbym zainstalować XP pro. slyszalem ze jest taka mozliwosc ze podczas normalnego uruchamiania kompa ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span> sie windows vista natomiast jezeli wcisniemy F8 przy uruchomieniu jest do wyboru vista i xp. Zależy mi na tym zeby Vista uruchamiala sie domyslnie bez zadnego klikania a XP dopiero po wcisnieciu F8 i wyborze systemu. How can i do it? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 ehhh przez grub'a - masz 2 systemy do wyboru i wybierasz ten, który chcesz. Dodatkowo możesz też mieć opcję automatycznego uruchamiania wybranego systemu po x sekundach. Grub instaluje się razem z Vistą, a jak zainstalujesz Xp na vistę to będziesz miał problemy... duże. Chyba, że fartem XP wykryje inny system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 O czym Ty piszesz? Od kiedy w Windows masz gruba? I jakie problemy? Przywrocic loadera visty mozna w ciągu niecalej minuty. A co do pierwszego posta to ustawia sie domyslnie viste i krótki czas wyswietlanai menu i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Mówię serio. Jak ładuje mi się Vista pojawia się napis (na około 1s) grub loading. Przecież bym tego nie pisał jakbym nie był pewien tej informacji. Może tylko ja tak mam, ale mam. ładuje się masa rzeczy, pełno literek/cyferek skacze po ekranie i dopiero wtedy mam wybór systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 moze ktos ci linuksa zainstalowal, ze nie wiesz i ci grub zostal... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Sam się opiekuję swoim kompem i grub na pewno został zainstalowany z vistą (i tak mam świadomość jak to brzmi bo mnie to też zaskoczyło), linuksa od zakupu nowego komputera nie instalowałem bo jest mi (póki co) zbędny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Moze w viscie z p2p jest i grub, ale w normalnej wersji jest nowy loader microsoftu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 SGJ czyli jak teraz mam na jednej partycji XP PRO i zainstalowałbym sobie na drugiej partycji (inny dysk) Vistę to domyślnie będzie odpalał mi XP czy Vistę ? Chciałbym tak aby XP sam się odpalał i poprzez F8 miał możliwość wyboru Visty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 W takiej kolejnosci domyslnie uruchamai sie Vista. Ale w czym problem? Nowy loader visty jest tak samo konfigurowalny jak stary z xp(w dodatku w konfiguracji vista+xp uzywane są oba). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal2!omu$$ Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 mam problem zaisntalowałem XP na drugiej partycji (mam C i D) no i zonk bo ni jak visty nie moge odpalic. W menu wyboru systemu jest tylko XP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 W temacie o Viscie znajdziesz co trzeba zrobic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal2!omu$$ Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 http://www.pcworld.pl/artykuly/53870.html :) troche sie pospieszylem z postem. Przyznam sie bez bicia ze pierw napisalem a pozniej poszukalem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Proponowal bym jednek sciągnąc VistaBootPRO. Jest to nakładka graficzna na bcdedit gdzie wystarczy wykonac pare klikniec i mozna to zrobic w XP. A naprawa z płyty Visty zwykle lubi nie dzialac prawidlowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal2!omu$$ Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 juz jest wszystko ok. Takie jeszcze pytanko czy ten program o ktorym wspomniales moglby ustawic takie cos zeby vista sie wlanczala bez wyierania systemow i dopiero po wcisnięciu hot keya moglbym włączyc winXP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2007 Moze, mozesz to zrobic tez w viscie. Wystarczy zmienic ustawienai czasu po jakim nastepuje automatyczne uruchomienie systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł.s Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Moze w viscie z p2p jest i grub, ale w normalnej wersji jest nowy loader microsoftu. Nie mam jak sprawdzić niestety. Ale przyznaję się do błędu :( Nie ma tam gruba. Jednak ten napis migał tak szybko, że tak to wyglądało :oops: przepraszam za błąd :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzyn Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 (edytowane) Podlączę się do tematu. Mam Vistę i zostawiłem 30 Gb nie podzielonego dysku na inny system. Mam Windows Server 2003 SE lub EE i chciałbym go zainstalowac. I czy jak w przypadku instalacji XP-ka może byc tak, że będzie się uruchamiał tylko Server 2003?? Edytowane 15 Lipca 2007 przez Radzyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2007 A czemu mialo by byc inaczej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzyn Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 A czemu mialo by byc inaczej? No ok. Ale mam już tą Vistę i nie bardzo mi się chce znów od nowa instalować :( Czytałem o boot loaderach ale napiszę szczerze, że nigdy nie używałem takich programów i nie wiem jak za to się zabrać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...