Skocz do zawartości
Mr.Goomis

Pomoc W Wyborze Płyty Głównej, Ramu, Procka

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, od razu mówie, że jestem raczej kompletnie zielony w sprawie części do kompa, więc pilnie potrzebuję porady. Chcę kupić procka e4300 (dużo o nim czytałem i jestem raczej przekonany), potrzebuję tez kupić nową płytę główną i pamięć (najlepiej z 2gb, nie wiem tylko jakiej firmy, no i nie wiem do jakiej plyty glownej). Mam niestety na wszystko tylko okolo 600-700zł. Możecie coś doradzić, o ile w ogóle da się za tyle kasy coś sensownego połączyć z e4300 i ew. 2gb ramu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nosz kurcze :D przychodzi taki zielony w temacie i nawet nie poczyta tylko od razu wali temat złóżcie mi komputer ...

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=168134

poczytaj zestawy Sysaka .... i zapoznaj się z dobrymi radami wujka sysaka :D

Edytowane przez wegorz91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytalem te zestawy sysaka juz wczesniej, ale tam te 3 rzeczy wychodza ponad 700zł... ;P. Ale ok rozumiem, ze nie mozliwe jest za taka kase znalezienie... Tyle wlasciwie chcialem wiedziec, bede negocjowac ze sponsorami dalej, najwyzej jeszcze napisze, a jesli juz nie to i tak dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema, od razu mówie, że jestem raczej kompletnie zielony w sprawie części do kompa, więc pilnie potrzebuję porady. Chcę kupić procka e4300 (dużo o nim czytałem i jestem raczej przekonany), potrzebuję tez kupić nową płytę główną i pamięć (najlepiej z 2gb, nie wiem tylko jakiej firmy, no i nie wiem do jakiej plyty glownej). Mam niestety na wszystko tylko okolo 600-700zł. Możecie coś doradzić, o ile w ogóle da się za tyle kasy coś sensownego połączyć z e4300 i ew. 2gb ramu?

czy to nie lezy w sprzecznosci

za malo czytales jednak cenniki intela i plyt glownych pod intela

e4300 + dobra plyta + 2gb ramu to 1000zl

a na dobra plyte trzeba wydac conajmniej drugie tyle co na proca

w twoim zasiegu pozostaje natomiast

x2 3600 brisbane 220zl

abit kn9 240zl

1 gb ram 150zl

i lepiej o tym sobie duzo poczytaj 2676949[/snapback]

Hmm, ja bym składał coś takiego: e2140 (z oc) + evga nForce 650i i dołożył około 200zł na 1gb ramu.

a ja bym x2 3600 (z oc) + abit kn9 i dolozyl okolo 50zl

czytalem te zestawy sysaka juz wczesniej, ale tam te 3 rzeczy wychodza ponad 700zł... ;P. Ale ok rozumiem, ze nie mozliwe jest za taka kase znalezienie... Tyle wlasciwie chcialem wiedziec, bede negocjowac ze sponsorami dalej, najwyzej jeszcze napisze, a jesli juz nie to i tak dzieki za pomoc

:damage_wall: oj widze reklamy dzialaja. Czy miales do czynienia z procesorami 2 rdzeniowymi jak np athlon x2 czy pentium d. Czy uwazasz ze dla twoich potrzeb bedzie to rozwiazanie niewystarczajace. Koniecznie musisz miec cos drogiego ze chcesz doic rodzicow z kasy. Z jakiego komputera obecnie sie bedziesz przesiadal. Sponsorzy :unsure: ehhh

Edytowane przez benden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem kompletnie zielony, bo jako-taka wiedza o e4300 nic mi nie daje w odniesieniu do np. calej gamy procesorow dostepnych na rynku, więc nie widze sprzecznosci w tym co powiedzialem ;P. Dzieki wszystkim za rady, jak bede jeszcze potrzebowal pomocy to sie najwyzej odezwe.

Bym zapomnial, moi sponsorzy to nie rodzina... ;P.

Edytowane przez Mr.Goomis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem kompletnie zielony, bo jako-taka wiedza o e4300 nic mi nie daje w odniesieniu do np. calej gamy procesorow dostepnych na rynku, więc nie widze sprzecznosci w tym co powiedzialem ;P. Dzieki wszystkim za rady, jak bede jeszcze potrzebowal pomocy to sie najwyzej odezwe.

Bym zapomnial, moi sponsorzy to nie rodzina... ;P.

przeciwnikiem cenowym e4300 1.8ghz jest athlon x2 5000+ 2.6 ghz ktory bez oc kladzie e4300 na lopatki do tego dochodzi serdniobiorac 150zl tansza plyta glowna.

athlony x2 tez sa produkowane w 65nm technologi maly pobor pradu i patrzac na cene sa jeszcze bardzo dobrym rozwiazaniem dla miedzy innymi ludzi korzy potrzeboja sponsorow . Tanie a dobre dzisaj x2 3800+ jest po 230zl a jeszcze 2 latka temu kursowal po 1400zl a na jego widok kazdy sie slinil. Sponsorow lepiej nagaboj na lepsza karte graficzna niz drogi tandem plyta glowna intela + e4300

Edytowane przez benden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi