Skocz do zawartości
Sarzyk

Shuttle AK31V3.1 + Athlon XP 1700+ <<<Unknown CPU T

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Zmienilem dzis procesor na XP 1700+ w 0,13 mikrona. W sklepie powiedzieli, ze nie bedzie chodzil na tej plytce a jednak narazie jakos chodzi. Jest tylko pewnien problem, bios nie widzi jaki to jest typ procesora "unknown CPU type" zrobilem update biosu z sierpnia 2002, nowszego nie znalazlem na stronie producenta. Dalej nie widzi jaki to procesor. Zastanawiam sie czy to moze jakos wplynac na wydajnosc i stabilnosc komputera. Narazie nie podkrecalem, mialem 1 bluescreen zwiekszylem do 1,6v i czekam co dalej bedzie... :roll:

Co o tym myslicie?

Pozdrawiam

Tomek

===============================================

XP 1700+Shuttle AK31+2x256DDR Kingston

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe przynajmniej nie jestem sam z tym problemem. Tez probowales robic update biosu?

Teraz mam jeszcze inny kurde problem, dokupilem sobie drugie kingstony ddr 256 266mhz tyle ze te sa na kosciach hynix a te starsze nanya. I sie "gryza" razem - aplikacje same sie wylaczaja, osobno dzialaja normalnie. Jutro sprawdze u qmpla. Qrfa mi to zawsze jakies problemy musza sie przytrafic ze sprzetem.

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja też go mam w tej konfiguracji. Na początku widział mi go jako Unknown cpu type at 1498 MHZ (niepamiętam dokładnie), ale podkręciłem go do 141x13 i działa pięknie - temperatura nigdy nieprzekroczyła 40 stopni. Napięcie rdzenia jest standardowe - wyzsze czestotliwości - pamięci wymiękają bo to DDRPC2100. Zamieżam się pobawić z mnożnikiem - na płycie jest do 14, ale jak ustawie 14 to niewstaje. Może uda się "na sztywno " ustawić mnożnik i wtedy może coś się pokaże :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja kobieta ma ta plyte, sam jej kupilem i zalozylem 1700+ 0,13 z serji 0307 i puscilem go na 13x145 dalej nie sprawdzalem bo wiedzialem na ile stac te pamieci co jej dalem. Wszystko dziala jak nalezy a wyswietla u gory nie unknown cpu type tylko normalnie Athlon i liczbe mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze ktos powie mi czy pojda mi pamieci ddr 333mhz na tej plycie oczywiscie plyta jest to kt266a ale w biosie ma ustawienie magistrali do 166mhz ciekawe czy dzielnik sie wlaczy na 1/5 na tej plycie bo inaczej to pci :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TRZEBA UAKTUALNIC BIOS!!!!!!!! DO WERSJI S2EJ BODAJRZE. MIALEM PLYTKE AK31 I PROCEK 1.7 0.13U PO UAKTUALNIENIU biosu POKAZYWAL OK. BIOS W WERSJI BETA!!!/NAPRAWIA DETEKCJE TYCHRZE PROCKOW/ DATOWANY 11/11/2002. OSTATNI OFICJALNY WYDANY W KWIETNIU 2002 WERSJA S2EI NIE daje rady (PROCKI 0.13u WTEDY NIE ISTNIALY). JAK KTOS CHCE NIECH PISZE do SUPPORT CENTERu ZEBY WYSLALI (TRZEBA SIE DLUGO PROSIc ;-)) ALBO DO MNIE : watcher@autograf.pl TO GO PRZEŚLE.

mialem ten sam problem

//pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TRZEBA UAKTUALNIC BIOS!!!!!!!! DO WERSJI S2EJ BODAJRZE. MIALEM PLYTKE AK31 I PROCEK 1.7 0.13U PO UAKTUALNIENIU biosu POKAZYWAL OK. BIOS W WERSJI BETA!!!/NAPRAWIA DETEKCJE TYCHRZE PROCKOW/  DATOWANY 11/11/2002. OSTATNI OFICJALNY WYDANY W KWIETNIU 2002 WERSJA S2EI NIE daje rady (PROCKI 0.13u WTEDY NIE ISTNIALY). JAK KTOS CHCE NIECH PISZE do SUPPORT CENTERu ZEBY WYSLALI (TRZEBA SIE DLUGO PROSIc ;-)) ALBO DO MNIE : watcher@autograf.pl TO GO PRZEŚLE.

mialem ten sam problem

//pozdro

czy po uaktualnieniu tego biosu z 11/11/2002 komp chodzi ok?jesli tak to poprosze na maila :) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam tą płyte i byłem z niej bardzo zadowolony.

Chodziła 1,5 roku z duronem 900MHz i na luzie przetaktowywała go na 1330MHz 133FSB. Po zmianie na AthlonaXP 1700+ też mi wypisuje UNKHNOW CPU 1466 MHz. Nie mam tego najnowszego biosu BETA AK31S2EJ , mam EI. Wczoraj bawiłem się trochę w modyfikacje go no i Dup... Blada sąsiad włączył u siebie wiertare i mi siadło zasilanie i bios się cały nie dograł. Tera płyta nie wstaje . Co możecie poradzić ???

Błagam bo nie stać mnie na zakup nowej. :(

:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj bawiłem się trochę w modyfikacje go no i <font color="#FF0000">[ciach!]</font>... Blada sąsiad włączył u siebie wiertare i mi siadło zasilanie i bios się cały nie dograł. Tera płyta nie wstaje . Co możecie poradzić ???

Trzeba zaprogramować BIOS programatorem, w serwisie powinni mieć coś takiego. Normalnie kosztuje taka usługa 10-50 zł (zależy gdzie i kto to robi). Teraz już wiesz do czego służy UPS? Nauka kosztuje, potraktuj to jako koszty kształcenia ;)

Pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee, no to trzeba było mówić że ci startuje - jak bootblock jest w porządku, to faktycznie nie trzeba dużo kombinować!

Ale dobrze że sie udało, a przy okazji czegoś sie nauczyłeś ;)

Pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...