Skocz do zawartości
sasajas

Zasilacz Regulowany

Rekomendowane odpowiedzi

zasilacze w potocznym tego słowa znaczeniu nie dają napięć przemiennych. Nie wiem skąd te pomysły. Do regulacji urządzeń pod 230V stosuje się regulację mocy dostarczanej do urządzenia, np za pomocą triaków czy tyrystorów. Popularne ongiś ściemniacze do żyrandoli takie coś właśni posiadały i w tą stronę musicie kombinować. nie wiem jak to się ma do regulacji prędkości obrotowej silników bo elektryka to nie moja działka trochę (silniki prądu przemiennego działają trochę inaczej niż prądu stałego)

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie chodzi o wentyl zasilany ~230V coby na ~100V byl cichutki :]

ja mam taki wentyl i narazie kombinuje ...

nie wiecie moze czy w zasilaczu nie ma gdzies napiecia 90-100V ? ... zmienne of korz

Jak wspomnial Pelzak do regulacji czegos takiego potrzebujesz bta +u2008b (sterowanie fazowe) powszechnie stosowane do regulacji silnikow pradu zmiennego. Dziala to podobnie jak sterowanie wypelnieniem tyle ze na sinusie :) Wiec ciezko tutaj mowic o sterowaniu napieciem no ale wiadomo ze wartosc skuteczna napiecia spada :)

ps wedlug mnie na cisze nie masz co liczyc w urzadzeniach sieciowych liczy sie wydajnosc nie cisza ;] ale to tylko moje spostrzezenie na marginesie :)

@sasajas

Prad zmienny masz na mysli sinus ? zalezy jeszcze na jaka moc itd oprocz wspomnianego autotranformatora mozna jeszcze sprobowac z jakims sterowanym falownikiem :)

powodzenia :)

Edytowane przez Linoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi