sasajas Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Witam Czy moze mi ktos powiedziec gdzie mozna kupic zasilacz regulowany w zakresie od 0 do 100V pradu zmiennego. Bo wszedzie jak szukam to jest tylko do 30V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 (edytowane) są takie zasilacze ja osobiście spotkałem się z 0-60V np: http://www.tme.pl/zasilacz-1kanalowy-regul.../mps-3003s.html Edytowane 10 Lipca 2007 przez slavOK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Jeśli chcesz uzyskać napięcie zmienne od 0 do 100V, to nie z zasilacza, tylko z autotransformatora. A jeśli napięcie stałe w tym zakresie, to też da się takie znaleźć, kwestia ceny. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 autotransformator sprawdzi się tylko przy częstotliwości wyjściowej 50Hz, autor nie napisał jakiej potrzebuje, więc zapewne takiej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Ja sie zastanawiam czy autorowi na pewno chodziło o prąd zmienny :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 pewnie chodzi o wentyl zasilany ~230V coby na ~100V byl cichutki :] ja mam taki wentyl i narazie kombinuje ... nie wiecie moze czy w zasilaczu nie ma gdzies napiecia 90-100V ? ... zmienne of korz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 (edytowane) zasilacze w potocznym tego słowa znaczeniu nie dają napięć przemiennych. Nie wiem skąd te pomysły. Do regulacji urządzeń pod 230V stosuje się regulację mocy dostarczanej do urządzenia, np za pomocą triaków czy tyrystorów. Popularne ongiś ściemniacze do żyrandoli takie coś właśni posiadały i w tą stronę musicie kombinować. nie wiem jak to się ma do regulacji prędkości obrotowej silników bo elektryka to nie moja działka trochę (silniki prądu przemiennego działają trochę inaczej niż prądu stałego) Edytowane 13 Lipca 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 (edytowane) pewnie chodzi o wentyl zasilany ~230V coby na ~100V byl cichutki :] ja mam taki wentyl i narazie kombinuje ... nie wiecie moze czy w zasilaczu nie ma gdzies napiecia 90-100V ? ... zmienne of korz Jak wspomnial Pelzak do regulacji czegos takiego potrzebujesz bta +u2008b (sterowanie fazowe) powszechnie stosowane do regulacji silnikow pradu zmiennego. Dziala to podobnie jak sterowanie wypelnieniem tyle ze na sinusie :) Wiec ciezko tutaj mowic o sterowaniu napieciem no ale wiadomo ze wartosc skuteczna napiecia spada :) ps wedlug mnie na cisze nie masz co liczyc w urzadzeniach sieciowych liczy sie wydajnosc nie cisza ;] ale to tylko moje spostrzezenie na marginesie :) @sasajas Prad zmienny masz na mysli sinus ? zalezy jeszcze na jaka moc itd oprocz wspomnianego autotranformatora mozna jeszcze sprobowac z jakims sterowanym falownikiem :) powodzenia :) Edytowane 13 Lipca 2007 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...