Imperator Kret Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Witam, Dzisiaj postanowiłem zrobić na obiad tortille, jako że i tak miał być kurczak. Na początku chciałem robić samemu ciasto, ale podarowałem sobie i kupiłem gotowe. Wyszło bardzo dobrze a przepis podaje poniżej żebyście mogli sami w domu spróbować. Jest z tym dużo zabawy, ale warto! Czas przygotowania: 90-120 minut Składniki na 3-4 osoby: - paczka tortilli(najlepiej 6 sztuk, bo na tyle starczyło idealnie mięsa) Sosy i sałatka: - ketchup - majonez - jogurt naturalny - czosnek - sałata lodowa(inna od biedy też może być) - 2 pomidory - ogórek zielony - trochę szczypiorku - ocet, olej, sól, pieprz, papryka w proszku Kurczak jak z KFC: - 1 pojedynczy filet z kurczaka(duży) - płatki kukurydziane - trochę mleka - 1 jajko - mąka - olej do smażenia Na początek sałatka: Sałatę kroimy w miarę drobno, pomidory na kawałki około 2x2 cm a ogórek zielony na tniemy wzdłuż na 4 ćwiartki i potem na kawłki szerokości 3-5 mm. Wedle uznania można dodać kukurydzę, ogórek konserwowy, oliwki i co tam jeszcze dusza zapragnie. Wszystkie składniki wędrują do miski i robimy sos Winegret. Mieszamy sól, cukier, olej i ocet(najlepszy balsamiczny) w proporcjach 1:2:4:4 czyli przykładowo pół łyżeczki soli, łyżeczka cukru i po łyżce octu i oleju. Do tego dosypujemy trochę ziół do sałatek i mieszamy aż cukier i sól się rozpuszczą. Polewamy sałatkę, mieszamy i do lodówki. Ja dodatkowo miałem jeszcze sałatkę z czerwonej kapusty - można zrobić/kupić i nieźle pasuje. Czas na 3 sosy: Sos czosnkowy W miseczce mieszamy majonez i jogurt naturalny w proporcjach do smaku - u mnie około 1:2. Do tego dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku uprzednio posolone w zależności od preferencji - u mnie były to 3 duże ząbki. Dodajemy kilka łodyg szczypiorku drobno posiekanego i solimy całość. Sos paprykowy Mieszamy ketchup i majonez i jogurt naturalny w proporcjach 1:1:1. Do tego dosypujemy papryki słodkiej i ostrej, ale nie za dużo. Ostatni sos ma być dopiero prawdziwie ostry :) Sos chilli Najprostszy z tych trzech: ketchup, duużo papryki ostrej, trochę słodkiej i ewentualnie sosy Tabasco/Piri Piri itp. Ma być baardzo ostry, bo będzie stanowić dodatek zaostrzający do innych sosów. Wszystkie sosy tak jak sałatka do lodówki. Mamy już wszystkie dodatki. Jak przygotować kurczaka: Filet myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki około 2x4 cm. Posypujemy solą i papryką słodką oraz ostrą. Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe: jedno jajko, trochę mleka i mąka do zagęszczenia. Ma być na tyle gęste, żeby nie rozpłynęło się na patelni w trakcie smażenia. Warto dodać tutaj trochę soli i papryki. Płatki kukurydziane kruszymy w głębokim talerzu - będą stanowić panierkę. Kawałki kurczaka moczymy w cieście naleśnikowym a następnie obtaczamy w pokruszonych płatkach dość obficie. Z dzisiejszych doświadczeń wiem, że lepiej przygotować wszystkie kawałki przed smażeniem. Gdy już wszystko jest gotowe, rozgrzewamy dużo oleju na patelni - kurczak ma się smażyć na głębokim tłuszczu. Gdy jest wystarczająco gorący wrzucamy kawałki i opiekamy po minutę, może dwie z każdej strony. To wystarczy, aby panierka stała się chrupiąca a mięso było białe i dobre do jedzenia. Tortille podgrzewamy wg. zaleceń z opakowania :) Jak to podać to chyba wszyscy wiedzą - do tuby z tortilli wrzucamy parę kawałków kurczaka, sałatki i polewamy sosami :wink: SMACZNEGO! Kurczak smakuje bardzo podobnie do tego z KFC - ja akurat robiłem łagodne kawałki kurczaka a za to ostre sosy i tortille wyszły pycha :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 (edytowane) Nikt tutaj nie lubi tortilli? Może jak wrzuce worklog'a ze zdjęciami z dzisiejszego gotowania to ktoś też spróbuje :) Kupione tortille(8 sztuk): Przygotowane sosy: paprykowy i czosnkowy oraz sałatka z pomidorami, ogórkiem, sałatą i oliwkami. Sosy doprawiłem na ostro, więc nie musiałem robić trzeciego: Zamrożony filet z kurczaka: I... Corn Flakes do panierki: Rozmrożony i pokrojony na kawałki kurczak... ...który powędruje do tego ciasta naleśnikowego: Poniżej już kurczak obtoczony płatkami kukurydzianymi: A tutaj po paru minutach na patelni: Na koniec gotowa tortilla(wykałaczka trzyma całość :wink: ) Z czasem wykonania przesadziłem, bo dziś zajęło mi to niecałą godzinę. Edytowane 21 Lipca 2007 przez Puma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 Ja uwielbiam tortille, z tym, że przerażał mnie czas wykonania :P skoro niecałą godzinę to i ja spróbuję :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 (edytowane) ja właśnie najbardziej czego nie lubię w Kfc to Twistera :P szczególnie ciasto z którego robiona jest tortilla :lol2: i to jedyna rzecz której nigdy tam nie kupię , podobnie mam z żarciem z McDonalda - które mnie obrzydza na kilometr, chodź tortilla po prostu mi nie smakuje :wink: Edytowane 21 Lipca 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnes Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Tortilla mniam! Ale nie ta z KFC... Robiłam z mięsem mielonym i fasolą, uch, co za sycące danie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Tortilla z mięsem mielonym i fasolą? :blink: brrrr czuję strach po przeczytaniu tych dwóch skłaników 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skibi Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Przecież Meksykanie właśnie z mięsem i fasolą robią. Rewelacja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranded Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2007 właśnie nie wiem skąd ta 'moda' na kurczaka w tortilli (ps: czytać się powinno TORTIJA) :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slasher Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Ale mi narobiliście ochoty na taką tortille, chyba będe musiał jakos niedługo przetestowac ten "przepis" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 właśnie nie wiem skąd ta 'moda' na kurczaka w tortilli (ps: czytać się powinno TORTIJA) :PSkoro możesz miec Kebab z kurczaka to czemu nie Tortille ? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slasher Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 (edytowane) Wreszcie się zabrałem do przetestowania przepisu, mimo sceptycznego nastawienia reszty rodzinki misja się powiodła :D Na zdjęciach kurczaki, przed smażeniem i po :D Gotowe "Twistery" nie doczekały do zdjęć. Edytowane 6 Maja 2008 przez slasher Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yearman Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Dzisiaj atakuje ten przepis mam tylko pytanko dot. sosow. mieszaie te sosy w jednej tortilli czy robicie np 1 t. z sosem czosnkowym a 2 t. z sosem chilli ? na ostatnim zdjeciu taka srednio zlozona ta tortilla - jak to jadles, nozem i widelcem ? ja zakrece w miare mozliwosci twisterka choc moze byc ciezko. Dobry pomysl moze byc z pita taka kebabowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeLe Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 u mnie w miescinie nigdzie plackow nie mozna dostac do tortilli ;/ a jak sam probowalem raz zrobic to zal gadac ;d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Ja właśnie w Championie kupilem:) za 6zl 6 sztuk:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeLe Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 baa gdyby u mnie champion byl ;P niedlugo jakiegos nowego lidla otwierają mam nadzieje ze tam bedzie tortilla.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 na ostatnim zdjeciu taka srednio zlozona ta tortilla - jak to jadles, nozem i widelcem ?Na zdjęciu jest nałożone akurat za dużo do środka - powinno być tak 1/2 tego i wtedy można normalnie złożyć tortille i jeść. A co do sosów to IMO najlepiej wszystkie w jednym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Pytanko kurczaka smazyc na patelni? czy moze lepiej w frytkownicy na głębokim tluszczu? Tzn wiem ze pisalo patelnia, ale czy to sie jakos nie porozpada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Na patelni w głębokim tłuszczu nic się nie rozpada. Ciasto naleśnikowe dobrze wiąże kurczaka z płatkami. We frytkownicy też pewnie się da zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 (edytowane) powiem krotko genialne, jednak panierke trzeba zmodyfikowac aby byla bardziej hmmm aromatyczna;) zjadlem 2,5 zona 1,5 qmpel 2 i brzuchy pelne aha ja wrzucilem jeszcze cebule:D i olalem winegret wypowiedz qmpla ktory dzis na obiedzie byl:D: utek 21:06:52 zaloze konto na pure pc :D utek 21:06:56 niech bedzie utek 21:07:10 jak tam takie obiady serwuja to [ciach!] niech strace :D Ja 23:21:42 hehe TeLe stracic moze czas...:P bo jednak forum wciaga:D nieraz lapie sie na tym ze bezcelowo wertuje tematy jakies:D Edytowane 17 Maja 2008 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeLe Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 (edytowane) ano niech zaklada :D ja z tego forum wynioslem przepis na zajebistą sałatke kebab, wysmienitą pizze, i pyszny sos czosnkowy :D niedlugo mam zamiar sprobowac wlasnie tortilli i jestem pewien, ze sie nie zawiode a czemu ma stracic?:P dobre forum, jedyne bez glupich zarozumialych dzieciakow ;p Edytowane 17 Maja 2008 przez TeLe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yearman Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 zrobione, zjedzone i spropsowane !wyszlo pycha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
regaciarz Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 chyba i ja spróbuję ;) trzeba matkę czymś znowu zadziwić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slipknot Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 Nie robiłem tortilli ale zrobiłem taki kurczaczki a' la KFC ;) Na Dzień Mamy chciałem zrobić mały prezent i się udało. Wszyscy jedli aż się uszy trzęsły. ;) Pozdrawiam i dzięki za przepis :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Wygląda toto bardzo apetycznie musze przyznać :) Na dniach przetestuje pewnie. Mam tylko pytanie - czy po tak krótkim smażeniu kurczaka (do zarumienienia się panierki) nie jest on twardawy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 To już trzeba samemu wiedzieć kiedy ma być dobry, bo im większy kawałek, tym dłużej się musi smażyć. Mi wychodzą białe, miękkie i soczyste w środku :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2008 Uff, zrobiłem :D. 2h z hakiem :rolleyes:. Ale jest naprawdę pyszne, warto było :). Szkoda, że teraz kuchnia wygląda jak pobojowisko i "trochę" mi zajmie jej sprzątanie :razz:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Nie żebym się chwalił ale przepis znam od dawna i dosyć często go stosuję ;) Dobra też jest pita (można wsadzić to samo tylko, że właśnie w pitę) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 a ma ktos fajny przepis na samo ciasto ale jakis dobry a nie pierwszy lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 26 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2008 (edytowane) Ufff, już po :D Wszystko wyszło smacznie, ale najpierw skończyło się ciasto, a później kurczak :D Sałatki wyszło bardzo dużo, ale przesadziłem z sosem winegret. Piszesz: 1:2:4:4 czyli przykładowo pół łyżeczki soli, łyżeczka cukru i po łyżce octu i oleju Ja postąpiłem zgodnie z liczbami i w sałatce było czuć ocet jak diabli. Imho w ogóle lepiej z niego zrezygnować, a sałatkę podlać oliwą i sokiem z cytryny (ew. kwaskiem). Chyba, że łyżeczka = mała, łyżka = duża. Sos czosnkowy użyłem gotowy Heinza - pycha, ale gęstny i łagodny. Dodałem jogurtu i pieprzu - jeszcze lepszy. Sos pomidorowy zrobiłem z keczupu (~200ml) + pół łyżeczki chilli + 100ml jogurtu. I wyszło coś konsystencji przecieru pomidorowego. Jak go zrobić najlepiej? No i ostatnia sprawa - kupiłem za małe 'placki' tortilli :P Mógłbym zapytać jak wy je podgrzewacie? Z mikrofali wyszły OK, ale nie wiem czy nie lepiej z piekarnika (tylko wtedy będą chrupiące, a nie elastyczne). Edytowane 4 Stycznia 2009 przez vENiZE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gmilin Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 Już od dawna miałem wypróbować ten przepis ale jakoś dopiero dzisiaj mnie tak porządnie naszło ;). Powiem, że naprawde warto, trochę z tym roboty było ( cóż..pierwszy raz robi swoje) jednakże wszyscy byli bardzo zadowoleni z tego dania :D. Po dzisiejszym sukcesie na pewno jeszcze nie raz będe używał tego przepisu, ogólnie rzecz biorąc polecam wszystkim :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...