Imperator Kret Posted July 10, 2007 Report post Posted July 10, 2007 Witam, Dzisiaj postanowiłem zrobić na obiad tortille, jako że i tak miał być kurczak. Na początku chciałem robić samemu ciasto, ale podarowałem sobie i kupiłem gotowe. Wyszło bardzo dobrze a przepis podaje poniżej żebyście mogli sami w domu spróbować. Jest z tym dużo zabawy, ale warto! Czas przygotowania: 90-120 minut Składniki na 3-4 osoby: - paczka tortilli(najlepiej 6 sztuk, bo na tyle starczyło idealnie mięsa) Sosy i sałatka: - ketchup - majonez - jogurt naturalny - czosnek - sałata lodowa(inna od biedy też może być) - 2 pomidory - ogórek zielony - trochę szczypiorku - ocet, olej, sól, pieprz, papryka w proszku Kurczak jak z KFC: - 1 pojedynczy filet z kurczaka(duży) - płatki kukurydziane - trochę mleka - 1 jajko - mąka - olej do smażenia Na początek sałatka: Sałatę kroimy w miarę drobno, pomidory na kawałki około 2x2 cm a ogórek zielony na tniemy wzdłuż na 4 ćwiartki i potem na kawłki szerokości 3-5 mm. Wedle uznania można dodać kukurydzę, ogórek konserwowy, oliwki i co tam jeszcze dusza zapragnie. Wszystkie składniki wędrują do miski i robimy sos Winegret. Mieszamy sól, cukier, olej i ocet(najlepszy balsamiczny) w proporcjach 1:2:4:4 czyli przykładowo pół łyżeczki soli, łyżeczka cukru i po łyżce octu i oleju. Do tego dosypujemy trochę ziół do sałatek i mieszamy aż cukier i sól się rozpuszczą. Polewamy sałatkę, mieszamy i do lodówki. Ja dodatkowo miałem jeszcze sałatkę z czerwonej kapusty - można zrobić/kupić i nieźle pasuje. Czas na 3 sosy: Sos czosnkowy W miseczce mieszamy majonez i jogurt naturalny w proporcjach do smaku - u mnie około 1:2. Do tego dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku uprzednio posolone w zależności od preferencji - u mnie były to 3 duże ząbki. Dodajemy kilka łodyg szczypiorku drobno posiekanego i solimy całość. Sos paprykowy Mieszamy ketchup i majonez i jogurt naturalny w proporcjach 1:1:1. Do tego dosypujemy papryki słodkiej i ostrej, ale nie za dużo. Ostatni sos ma być dopiero prawdziwie ostry :) Sos chilli Najprostszy z tych trzech: ketchup, duużo papryki ostrej, trochę słodkiej i ewentualnie sosy Tabasco/Piri Piri itp. Ma być baardzo ostry, bo będzie stanowić dodatek zaostrzający do innych sosów. Wszystkie sosy tak jak sałatka do lodówki. Mamy już wszystkie dodatki. Jak przygotować kurczaka: Filet myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki około 2x4 cm. Posypujemy solą i papryką słodką oraz ostrą. Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe: jedno jajko, trochę mleka i mąka do zagęszczenia. Ma być na tyle gęste, żeby nie rozpłynęło się na patelni w trakcie smażenia. Warto dodać tutaj trochę soli i papryki. Płatki kukurydziane kruszymy w głębokim talerzu - będą stanowić panierkę. Kawałki kurczaka moczymy w cieście naleśnikowym a następnie obtaczamy w pokruszonych płatkach dość obficie. Z dzisiejszych doświadczeń wiem, że lepiej przygotować wszystkie kawałki przed smażeniem. Gdy już wszystko jest gotowe, rozgrzewamy dużo oleju na patelni - kurczak ma się smażyć na głębokim tłuszczu. Gdy jest wystarczająco gorący wrzucamy kawałki i opiekamy po minutę, może dwie z każdej strony. To wystarczy, aby panierka stała się chrupiąca a mięso było białe i dobre do jedzenia. Tortille podgrzewamy wg. zaleceń z opakowania :) Jak to podać to chyba wszyscy wiedzą - do tuby z tortilli wrzucamy parę kawałków kurczaka, sałatki i polewamy sosami :wink: SMACZNEGO! Kurczak smakuje bardzo podobnie do tego z KFC - ja akurat robiłem łagodne kawałki kurczaka a za to ostre sosy i tortille wyszły pycha :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Imperator Kret Posted July 21, 2007 Report post Posted July 21, 2007 (edited) Nikt tutaj nie lubi tortilli? Może jak wrzuce worklog'a ze zdjęciami z dzisiejszego gotowania to ktoś też spróbuje :) Kupione tortille(8 sztuk): Przygotowane sosy: paprykowy i czosnkowy oraz sałatka z pomidorami, ogórkiem, sałatą i oliwkami. Sosy doprawiłem na ostro, więc nie musiałem robić trzeciego: Zamrożony filet z kurczaka: I... Corn Flakes do panierki: Rozmrożony i pokrojony na kawałki kurczak... ...który powędruje do tego ciasta naleśnikowego: Poniżej już kurczak obtoczony płatkami kukurydzianymi: A tutaj po paru minutach na patelni: Na koniec gotowa tortilla(wykałaczka trzyma całość :wink: ) Z czasem wykonania przesadziłem, bo dziś zajęło mi to niecałą godzinę. Edited July 21, 2007 by Puma Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest Kaaban Posted July 21, 2007 Report post Posted July 21, 2007 Ja uwielbiam tortille, z tym, że przerażał mnie czas wykonania :P skoro niecałą godzinę to i ja spróbuję :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 21, 2007 Report post Posted July 21, 2007 (edited) ja właśnie najbardziej czego nie lubię w Kfc to Twistera :P szczególnie ciasto z którego robiona jest tortilla :lol2: i to jedyna rzecz której nigdy tam nie kupię , podobnie mam z żarciem z McDonalda - które mnie obrzydza na kilometr, chodź tortilla po prostu mi nie smakuje :wink: Edited July 21, 2007 by Guest Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Agnes Posted August 3, 2007 Report post Posted August 3, 2007 Tortilla mniam! Ale nie ta z KFC... Robiłam z mięsem mielonym i fasolą, uch, co za sycące danie. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest Kaaban Posted August 3, 2007 Report post Posted August 3, 2007 Tortilla z mięsem mielonym i fasolą? :blink: brrrr czuję strach po przeczytaniu tych dwóch skłaników 8O Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Skibi Posted August 3, 2007 Report post Posted August 3, 2007 Przecież Meksykanie właśnie z mięsem i fasolą robią. Rewelacja Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
stranded Posted August 3, 2007 Report post Posted August 3, 2007 właśnie nie wiem skąd ta 'moda' na kurczaka w tortilli (ps: czytać się powinno TORTIJA) :P Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
slasher Posted August 7, 2007 Report post Posted August 7, 2007 Ale mi narobiliście ochoty na taką tortille, chyba będe musiał jakos niedługo przetestowac ten "przepis" :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Caleb Posted August 7, 2007 Report post Posted August 7, 2007 właśnie nie wiem skąd ta 'moda' na kurczaka w tortilli (ps: czytać się powinno TORTIJA) :PSkoro możesz miec Kebab z kurczaka to czemu nie Tortille ? :D Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
slasher Posted May 6, 2008 Report post Posted May 6, 2008 (edited) Wreszcie się zabrałem do przetestowania przepisu, mimo sceptycznego nastawienia reszty rodzinki misja się powiodła :D Na zdjęciach kurczaki, przed smażeniem i po :D Gotowe "Twistery" nie doczekały do zdjęć. Edited May 6, 2008 by slasher Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Yearman Posted May 17, 2008 Report post Posted May 17, 2008 Dzisiaj atakuje ten przepis mam tylko pytanko dot. sosow. mieszaie te sosy w jednej tortilli czy robicie np 1 t. z sosem czosnkowym a 2 t. z sosem chilli ? na ostatnim zdjeciu taka srednio zlozona ta tortilla - jak to jadles, nozem i widelcem ? ja zakrece w miare mozliwosci twisterka choc moze byc ciezko. Dobry pomysl moze byc z pita taka kebabowa. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
TeLe Posted May 17, 2008 Report post Posted May 17, 2008 u mnie w miescinie nigdzie plackow nie mozna dostac do tortilli ;/ a jak sam probowalem raz zrobic to zal gadac ;d Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
HeatheN Posted May 17, 2008 Report post Posted May 17, 2008 Ja właśnie w Championie kupilem:) za 6zl 6 sztuk:) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
TeLe Posted May 17, 2008 Report post Posted May 17, 2008 baa gdyby u mnie champion byl ;P niedlugo jakiegos nowego lidla otwierają mam nadzieje ze tam bedzie tortilla.... Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Imperator Kret Posted May 17, 2008 Report post Posted May 17, 2008 na ostatnim zdjeciu taka srednio zlozona ta tortilla - jak to jadles, nozem i widelcem ?Na zdjęciu jest nałożone akurat za dużo do środka - powinno być tak 1/2 tego i wtedy można normalnie złożyć tortille i jeść. A co do sosów to IMO najlepiej wszystkie w jednym. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
HeatheN Posted May 17, 2008 Report post Posted May 17, 2008 Pytanko kurczaka smazyc na patelni? czy moze lepiej w frytkownicy na głębokim tluszczu? Tzn wiem ze pisalo patelnia, ale czy to sie jakos nie porozpada? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Imperator Kret Posted May 17, 2008 Report post Posted May 17, 2008 Na patelni w głębokim tłuszczu nic się nie rozpada. Ciasto naleśnikowe dobrze wiąże kurczaka z płatkami. We frytkownicy też pewnie się da zrobić. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
HeatheN Posted May 17, 2008 Report post Posted May 17, 2008 (edited) powiem krotko genialne, jednak panierke trzeba zmodyfikowac aby byla bardziej hmmm aromatyczna;) zjadlem 2,5 zona 1,5 qmpel 2 i brzuchy pelne aha ja wrzucilem jeszcze cebule:D i olalem winegret wypowiedz qmpla ktory dzis na obiedzie byl:D: utek 21:06:52 zaloze konto na pure pc :D utek 21:06:56 niech bedzie utek 21:07:10 jak tam takie obiady serwuja to [ciach!] niech strace :D Ja 23:21:42 hehe TeLe stracic moze czas...:P bo jednak forum wciaga:D nieraz lapie sie na tym ze bezcelowo wertuje tematy jakies:D Edited May 17, 2008 by HeatheN Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
TeLe Posted May 17, 2008 Report post Posted May 17, 2008 (edited) ano niech zaklada :D ja z tego forum wynioslem przepis na zajebistą sałatke kebab, wysmienitą pizze, i pyszny sos czosnkowy :D niedlugo mam zamiar sprobowac wlasnie tortilli i jestem pewien, ze sie nie zawiode a czemu ma stracic?:P dobre forum, jedyne bez glupich zarozumialych dzieciakow ;p Edited May 17, 2008 by TeLe Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Yearman Posted May 19, 2008 Report post Posted May 19, 2008 zrobione, zjedzone i spropsowane !wyszlo pycha. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
regaciarz Posted May 22, 2008 Report post Posted May 22, 2008 chyba i ja spróbuję ;) trzeba matkę czymś znowu zadziwić :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Slipknot Posted May 28, 2008 Report post Posted May 28, 2008 Nie robiłem tortilli ale zrobiłem taki kurczaczki a' la KFC ;) Na Dzień Mamy chciałem zrobić mały prezent i się udało. Wszyscy jedli aż się uszy trzęsły. ;) Pozdrawiam i dzięki za przepis :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
EXO3 Posted July 21, 2008 Report post Posted July 21, 2008 Wygląda toto bardzo apetycznie musze przyznać :) Na dniach przetestuje pewnie. Mam tylko pytanie - czy po tak krótkim smażeniu kurczaka (do zarumienienia się panierki) nie jest on twardawy? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Imperator Kret Posted July 26, 2008 Report post Posted July 26, 2008 To już trzeba samemu wiedzieć kiedy ma być dobry, bo im większy kawałek, tym dłużej się musi smażyć. Mi wychodzą białe, miękkie i soczyste w środku :wink: Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest Kaaban Posted August 16, 2008 Report post Posted August 16, 2008 Uff, zrobiłem :D. 2h z hakiem :rolleyes:. Ale jest naprawdę pyszne, warto było :). Szkoda, że teraz kuchnia wygląda jak pobojowisko i "trochę" mi zajmie jej sprzątanie :razz:. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Black_war Posted August 17, 2008 Report post Posted August 17, 2008 Nie żebym się chwalił ale przepis znam od dawna i dosyć często go stosuję ;) Dobra też jest pita (można wsadzić to samo tylko, że właśnie w pitę) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
bryken Posted August 18, 2008 Report post Posted August 18, 2008 a ma ktos fajny przepis na samo ciasto ale jakis dobry a nie pierwszy lepszy. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
vENiZE Posted August 26, 2008 Report post Posted August 26, 2008 (edited) Ufff, już po :D Wszystko wyszło smacznie, ale najpierw skończyło się ciasto, a później kurczak :D Sałatki wyszło bardzo dużo, ale przesadziłem z sosem winegret. Piszesz: 1:2:4:4 czyli przykładowo pół łyżeczki soli, łyżeczka cukru i po łyżce octu i oleju Ja postąpiłem zgodnie z liczbami i w sałatce było czuć ocet jak diabli. Imho w ogóle lepiej z niego zrezygnować, a sałatkę podlać oliwą i sokiem z cytryny (ew. kwaskiem). Chyba, że łyżeczka = mała, łyżka = duża. Sos czosnkowy użyłem gotowy Heinza - pycha, ale gęstny i łagodny. Dodałem jogurtu i pieprzu - jeszcze lepszy. Sos pomidorowy zrobiłem z keczupu (~200ml) + pół łyżeczki chilli + 100ml jogurtu. I wyszło coś konsystencji przecieru pomidorowego. Jak go zrobić najlepiej? No i ostatnia sprawa - kupiłem za małe 'placki' tortilli :P Mógłbym zapytać jak wy je podgrzewacie? Z mikrofali wyszły OK, ale nie wiem czy nie lepiej z piekarnika (tylko wtedy będą chrupiące, a nie elastyczne). Edited January 4, 2009 by vENiZE Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Gmilin Posted July 9, 2009 Report post Posted July 9, 2009 Już od dawna miałem wypróbować ten przepis ale jakoś dopiero dzisiaj mnie tak porządnie naszło ;). Powiem, że naprawde warto, trochę z tym roboty było ( cóż..pierwszy raz robi swoje) jednakże wszyscy byli bardzo zadowoleni z tego dania :D. Po dzisiejszym sukcesie na pewno jeszcze nie raz będe używał tego przepisu, ogólnie rzecz biorąc polecam wszystkim :D Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...