Jump to content
Imperator Kret

Tortilla A'la Twister Z Kfc

Recommended Posts

Witam,

 

Dzisiaj postanowiłem zrobić na obiad tortille, jako że i tak miał być kurczak. Na początku chciałem robić samemu ciasto, ale podarowałem sobie i kupiłem gotowe. Wyszło bardzo dobrze a przepis podaje poniżej żebyście mogli sami w domu spróbować. Jest z tym dużo zabawy, ale warto!

 

Czas przygotowania: 90-120 minut

 

Składniki na 3-4 osoby:

 

- paczka tortilli(najlepiej 6 sztuk, bo na tyle starczyło idealnie mięsa)

 

Sosy i sałatka:

- ketchup

- majonez

- jogurt naturalny

- czosnek

- sałata lodowa(inna od biedy też może być)

- 2 pomidory

- ogórek zielony

- trochę szczypiorku

- ocet, olej, sól, pieprz, papryka w proszku

 

Kurczak jak z KFC:

- 1 pojedynczy filet z kurczaka(duży)

- płatki kukurydziane

- trochę mleka

- 1 jajko

- mąka

- olej do smażenia

 

Na początek sałatka:

 

Sałatę kroimy w miarę drobno, pomidory na kawałki około 2x2 cm a ogórek zielony na tniemy wzdłuż na 4 ćwiartki i potem na kawłki szerokości 3-5 mm. Wedle uznania można dodać kukurydzę, ogórek konserwowy, oliwki i co tam jeszcze dusza zapragnie.

 

Wszystkie składniki wędrują do miski i robimy sos Winegret. Mieszamy sól, cukier, olej i ocet(najlepszy balsamiczny) w proporcjach 1:2:4:4 czyli przykładowo pół łyżeczki soli, łyżeczka cukru i po łyżce octu i oleju. Do tego dosypujemy trochę ziół do sałatek i mieszamy aż cukier i sól się rozpuszczą. Polewamy sałatkę, mieszamy i do lodówki.

 

Ja dodatkowo miałem jeszcze sałatkę z czerwonej kapusty - można zrobić/kupić i nieźle pasuje.

 

Czas na 3 sosy:

 

Sos czosnkowy

 

W miseczce mieszamy majonez i jogurt naturalny w proporcjach do smaku - u mnie około 1:2. Do tego dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku uprzednio posolone w zależności od preferencji - u mnie były to 3 duże ząbki. Dodajemy kilka łodyg szczypiorku drobno posiekanego i solimy całość.

Sos paprykowy

Mieszamy ketchup i majonez i jogurt naturalny w proporcjach 1:1:1. Do tego dosypujemy papryki słodkiej i ostrej, ale nie za dużo. Ostatni sos ma być dopiero prawdziwie ostry :)

 

Sos chilli

 

Najprostszy z tych trzech: ketchup, duużo papryki ostrej, trochę słodkiej i ewentualnie sosy Tabasco/Piri Piri itp. Ma być baardzo ostry, bo będzie stanowić dodatek zaostrzający do innych sosów.

 

Wszystkie sosy tak jak sałatka do lodówki. Mamy już wszystkie dodatki.

Jak przygotować kurczaka:

 

Filet myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki około 2x4 cm. Posypujemy solą i papryką słodką oraz ostrą.

 

Przygotowujemy gęste ciasto naleśnikowe: jedno jajko, trochę mleka i mąka do zagęszczenia. Ma być na tyle gęste, żeby nie rozpłynęło się na patelni w trakcie smażenia. Warto dodać tutaj trochę soli i papryki. Płatki kukurydziane kruszymy w głębokim talerzu - będą stanowić panierkę.

 

Kawałki kurczaka moczymy w cieście naleśnikowym a następnie obtaczamy w pokruszonych płatkach dość obficie. Z dzisiejszych doświadczeń wiem, że lepiej przygotować wszystkie kawałki przed smażeniem.

 

Gdy już wszystko jest gotowe, rozgrzewamy dużo oleju na patelni - kurczak ma się smażyć na głębokim tłuszczu. Gdy jest wystarczająco gorący wrzucamy kawałki i opiekamy po minutę, może dwie z każdej strony. To wystarczy, aby panierka stała się chrupiąca a mięso było białe i dobre do jedzenia.

 

Tortille podgrzewamy wg. zaleceń z opakowania :)

 

Jak to podać to chyba wszyscy wiedzą - do tuby z tortilli wrzucamy parę kawałków kurczaka, sałatki i polewamy sosami :wink: SMACZNEGO!

 

Kurczak smakuje bardzo podobnie do tego z KFC - ja akurat robiłem łagodne kawałki kurczaka a za to ostre sosy i tortille wyszły pycha :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nikt tutaj nie lubi tortilli? Może jak wrzuce worklog'a ze zdjęciami z dzisiejszego gotowania to ktoś też spróbuje :)

 

Kupione tortille(8 sztuk):

Dołączona grafika

Przygotowane sosy: paprykowy i czosnkowy oraz sałatka z pomidorami, ogórkiem, sałatą i oliwkami. Sosy doprawiłem na ostro, więc nie musiałem robić trzeciego:

Dołączona grafika

Zamrożony filet z kurczaka:

Dołączona grafika

I... Corn Flakes do panierki:

Dołączona grafika

Rozmrożony i pokrojony na kawałki kurczak...

Dołączona grafika

...który powędruje do tego ciasta naleśnikowego:

Dołączona grafika

Poniżej już kurczak obtoczony płatkami kukurydzianymi:

Dołączona grafika

A tutaj po paru minutach na patelni:

Dołączona grafika

Na koniec gotowa tortilla(wykałaczka trzyma całość :wink: )

Dołączona grafika

 

Z czasem wykonania przesadziłem, bo dziś zajęło mi to niecałą godzinę.

Edited by Puma

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja właśnie najbardziej czego nie lubię w Kfc to Twistera :P szczególnie ciasto z którego robiona jest tortilla :lol2: i to jedyna rzecz której nigdy tam nie kupię , podobnie mam z żarciem z McDonalda - które mnie obrzydza na kilometr, chodź tortilla po prostu mi nie smakuje :wink:

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dołączona grafika

Dołączona grafika

 

Wreszcie się zabrałem do przetestowania przepisu, mimo sceptycznego nastawienia reszty rodzinki misja się powiodła :D

Na zdjęciach kurczaki, przed smażeniem i po :D Gotowe "Twistery" nie doczekały do zdjęć.

Edited by slasher

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj atakuje ten przepis mam tylko pytanko dot. sosow. mieszaie te sosy w jednej tortilli czy robicie np 1 t. z sosem czosnkowym a 2 t. z sosem chilli ? na ostatnim zdjeciu taka srednio zlozona ta tortilla - jak to jadles, nozem i widelcem ? ja zakrece w miare mozliwosci twisterka choc moze byc ciezko. Dobry pomysl moze byc z pita taka kebabowa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

na ostatnim zdjeciu taka srednio zlozona ta tortilla - jak to jadles, nozem i widelcem ?

Na zdjęciu jest nałożone akurat za dużo do środka - powinno być tak 1/2 tego i wtedy można normalnie złożyć tortille i jeść. A co do sosów to IMO najlepiej wszystkie w jednym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

powiem krotko genialne, jednak panierke trzeba zmodyfikowac aby byla bardziej hmmm aromatyczna;)

zjadlem 2,5 zona 1,5 qmpel 2 i brzuchy pelne

aha ja wrzucilem jeszcze cebule:D i olalem winegret

 

wypowiedz qmpla ktory dzis na obiedzie byl:D:

utek 21:06:52

zaloze konto na pure pc :D

utek 21:06:56

niech bedzie

utek 21:07:10

jak tam takie obiady serwuja to [ciach!] niech strace :D

Ja 23:21:42

hehe

 

TeLe stracic moze czas...:P bo jednak forum wciaga:D nieraz lapie sie na tym ze bezcelowo wertuje tematy jakies:D

Edited by HeatheN

Share this post


Link to post
Share on other sites

ano niech zaklada :D

ja z tego forum wynioslem przepis na zajebistą sałatke kebab, wysmienitą pizze, i pyszny sos czosnkowy :D niedlugo mam zamiar sprobowac wlasnie tortilli i jestem pewien, ze sie nie zawiode

 

a czemu ma stracic?:P dobre forum, jedyne bez glupich zarozumialych dzieciakow ;p

Edited by TeLe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygląda toto bardzo apetycznie musze przyznać :)

Na dniach przetestuje pewnie.

Mam tylko pytanie - czy po tak krótkim smażeniu kurczaka (do zarumienienia się panierki) nie jest on twardawy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest Kaaban

Uff, zrobiłem :D. 2h z hakiem :rolleyes:. Ale jest naprawdę pyszne, warto było :). Szkoda, że teraz kuchnia wygląda jak pobojowisko i "trochę" mi zajmie jej sprzątanie :razz:.

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ufff, już po :D

Wszystko wyszło smacznie, ale najpierw skończyło się ciasto, a później kurczak :D

Sałatki wyszło bardzo dużo, ale przesadziłem z sosem winegret.

Piszesz:

1:2:4:4 czyli przykładowo pół łyżeczki soli, łyżeczka cukru i po łyżce octu i oleju

Ja postąpiłem zgodnie z liczbami i w sałatce było czuć ocet jak diabli. Imho w ogóle lepiej z niego zrezygnować, a sałatkę podlać oliwą i sokiem z cytryny (ew. kwaskiem).

Chyba, że łyżeczka = mała, łyżka = duża.

 

Sos czosnkowy użyłem gotowy Heinza - pycha, ale gęstny i łagodny. Dodałem jogurtu i pieprzu - jeszcze lepszy.

Sos pomidorowy zrobiłem z keczupu (~200ml) + pół łyżeczki chilli + 100ml jogurtu. I wyszło coś konsystencji przecieru pomidorowego. Jak go zrobić najlepiej?

 

No i ostatnia sprawa - kupiłem za małe 'placki' tortilli :P

Mógłbym zapytać jak wy je podgrzewacie? Z mikrofali wyszły OK, ale nie wiem czy nie lepiej z piekarnika (tylko wtedy będą chrupiące, a nie elastyczne).

Edited by vENiZE

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już od dawna miałem wypróbować ten przepis ale jakoś dopiero dzisiaj mnie tak porządnie naszło ;). Powiem, że naprawde warto, trochę z tym roboty było ( cóż..pierwszy raz robi swoje) jednakże wszyscy byli bardzo zadowoleni z tego dania :D. Po dzisiejszym sukcesie na pewno jeszcze nie raz będe używał tego przepisu, ogólnie rzecz biorąc polecam wszystkim :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...