lukasrz Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 (edytowane) Mushkin 650W – sprzęt dla wymagających? Mushkin to marka znana wyłącznie z produkcji wysokiej jakości pamięci RAM. Od niedawna to się zmieniło, firma postanowiła spróbować swoich sił w produkcji zasilaczy komputerowych. Obecnie Mushkin posiada w swojej ofercie trzy jednostki: 550W, 580W oraz 650W. Czy zasilacze tego producenta będą równie udane co pamięci RAM? Przekonacie się o tym czytając recenzję najwydajniejszego modelu XP-650AP. Zapraszamy. Autor: Łukasz "lukasrz" Rzedzicki Edytowane 10 Lipca 2007 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek06 Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 (edytowane) toz to mi w 99% wygląda jak mój topower TOP-627P6 EZ tylko ze znaczkiem Mushkin Edytowane 10 Lipca 2007 przez Maciek06 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Masz rację. Pisałem w artykule, że w dużym stopniu Mushkin bazuje właśnie na konstrukcjiach topower. Może nie w 99% ale w 70% to ulepszony topower :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 To coś oparte jest raczej na serii P1 niż P6. Ma zupełnie inne PCB oraz PFC zintegrowane na głownej płytce, gdzie P6 miało pomocnicze pcb. Poza tym jak widać po pomiarach nie ma niezależnej stabilizacji napięć. Tylko rozwiązanie rodem z Topka P3. Ponadto tętnień nie zmierzymy miernikiem tylko oscyloskopem. Miernikiem możemy zmierzyć tylko wahania napięcia. Elementy filtrujące to filtry LC, lub RLC. Przetwornica impulsowa nie pompuje napięć, tylko zamienia wysokie napięcie o niskim prądzie, na niskie napięcie o wysokim prądzie. Resztę już pominę, bo nie chcę być wredny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arrakis Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Przyznaje zasiłka prezentuje się nieźle :) Stabilny zasilacz,wprawdzie dla ludzi z zasobniejszym portfelem ale warto :) 2 plus w jego konstrukcji to duze radiatory, przez co zastosowano nisko-obrotowe wentyle które niehałasują :) Ja tam jestem za :D Good work Lukasrz ;) Peace Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Zasilacz fajny ale do + ja bym ceny raczej nie zaliczył 500 zł to wcale nie jest mało jak za taki zasilacz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Przyznaje zasiłka prezentuje się nieźle :) Stabilny zasilacz,wprawdzie dla ludzi z zasobniejszym portfelem ale warto :) 2 plus w jego konstrukcji to duze radiatory, przez co zastosowano nisko-obrotowe wentyle które niehałasują :) Ja tam jestem za :D Good work Lukasrz ;) Peace O Witam :) Miałem to dodać jako plus ale zapomniałem ;) Zasilacz fajny ale do + ja bym ceny raczej nie zaliczył 500 zł to wcale nie jest mało jak za taki zasilacz... Z jednej strony tak, ale czy poniżej 500zł znajdziemy lepszy zasilacz? O mocy 650W? Zapewne znikome egzemplarze, nie koniecznie lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 ja tam wole male radiatory w zasilaczu o na tyle wysokiej sprawnosci ze mozna zastosowac 1 powolną 12-stke ;] ale kto co lubi ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Rzeczywiście już sama obudowa przypomina Topowera ;) a wnętrze P3 mi się w tym zasilaczu podoba ta naklejka u góry a nie szpecono od boku ;) ale jak bym miał wybierać to i tak kupił bym Topowoera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arrakis Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Tak nawiązując dzisiaj grzebałem w zasilaczu Silverpower 400 z fabryki Tagana i jak sobie tak popatrzylem na wykonanie PCB jakość lutów i spoty cyny na elementach od strony 230V to się przeraziłem. Zamontowałem 2 noiseblockery bo taka suszara ze szok była, a zasilacz Muszkina po dłuższej pracy przy dużym obciązeniem nadal zachowywał się cicho :) a co do radiatorów to ja wole bloczek w zasilaczu i mamy ciszę absolutną :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 (edytowane) Oj cena 500 zł raczej do plusów się zaliczyć nie powinna. Edytowane 10 Lipca 2007 przez -Caleb- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 (edytowane) Oj cena 500 zł raczej do plusów się zaliczyć nie powinna. Do minusów też raczej nie. Powtórzę się. Czy poniżej 500zł znajdziemy lepszy zasilacz? O mocy 650W? Zapewne znikome egzemplarze, nie koniecznie lepsze. Za ok 400zł do 500zł zwykle można kupić zasilacze wysokiej klasy o mocy 450 - 550W a tu mamy 650W, więc czy cena jego nie jest plusem? Wiadomo, że 499zł to raczej nie mały wydatek. Edytowane 10 Lipca 2007 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Kurcze pierwsze słyszę. Ale nowość :) Dzięki za arta. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 (edytowane) Czy poniżej 500zł znajdziemy lepszy zasilacz? O mocy 650W? Zapewne znikome egzemplarze, nie koniecznie lepsze.Nie znam się specjalnie na zasiłkach, ale myślę, że w cenie do 500 zł można spokojnie znaleźć konkurentów o podobnej mocy do Mushkina: Be Quiet Straight Power E5-650W http://zenfist.pl/pID/1057.htm 477 zł Chieftec CFT-620A-12S 620W http://zenfist.pl/pID/299.htm 369 zł Tagan TG700-U33 2-Force II 700W http://zenfist.pl/pID/1576.htm 479zł Który z nich wydaje się Wam the best of the best? Edytowane 11 Lipca 2007 przez SzperSon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Bez wątpienia :) Be Quiet Straight Power E5-650W ;) cisza i konstrukcja :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Bez wątpienia :) Be Quiet Straight Power E5-650W ;) cisza i konstrukcja :) tylko zauważ ze be quiet ma po 18A na 12V i moc nabija sobie zbędnymi A na 3.3V i 5V, tagan jest niezły.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Nie mówię ale Tagan jak dla mnie przerost formy ponad normę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 (edytowane) tylko zauważ ze be quiet ma po 18A na 12V i moc nabija sobie zbędnymi A na 3.3V i 5V, tagan jest niezły.. Tyle, że również ma 4 linie 12V i sumarycznie 52A na tej linii. To chyba troszkę więcej niż 44A Mushkina? :wink: Edytowane 11 Lipca 2007 przez SzperSon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 (edytowane) Nie mówię ale Tagan jak dla mnie przerost formy ponad normę. E czemu mi się podoba :) Tyle, że również ma 4 linie 12V i sumarycznie 52A na tej linii. To chyba troszkę więcej niż 44A Mushkina? :wink: hehe fakt, tylko teraz co będzie lepsze :) W sumie zależy do jakiego komputera będzie używany zasilacz.. nie zmienia to faktu że sporo mocy be quiet nabija zobie właśnie liniami 3.3 i 5V a i 4 x 18A wystarczy obecnie do wszystkiego spokojnie. Na pewno zasilacz nie gorszy od Mushkina. Edytowane 11 Lipca 2007 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Kurcze pierwsze słyszę. Ale nowość :) Dzięki za arta. :)Ja tam o PSU od mushkin'a juz rok temu czytalem gdzies, wie niespecjalnie to juz nowosc jest ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Wszystkie kable odczepianeA główna wiązka nie liczy sie jako kabel? Na zdjęciach widać że nie jest odczepiana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Wszystkie kable odczepianeA główna wiązka nie liczy sie jako kabel? Na zdjęciach widać że nie jest odczepiana. czepiasz się... Ale na upartego głowna wiązka jest odczepiana, bo nie jest wlutowana w płytkę... :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 BeQuiet na tabliczce ma sporo mniej niż potrafi ... No i generalnie to i tak by ich nie porównywał bo jeden ma odpinane kable a drugi nie. Faktycznie ten Mushkin prezentuje się ciekawie :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tranquility Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 (edytowane) A co sądzicie o zasilaczu Enermax Noisetaker 600W EG701AX-VE(W) SFMA (24P) w porównaniu np do tego Mushkina ? Edytowane 13 Lipca 2007 przez Tranquility Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 W tym teście brakuje podstawowej sprawy: pomiaru prądów. Obciążenie żarówkami jest niemiarodajne bo żarówka jest Rezystorem a przetwornica VGPU/VCore/Vmem - NIE Jaka jest różnica? Gdy na linii zasilania spada napięcie żarówka pobiera proporcjonalnie mniejszy prąd a przetwornica większy (zwiększają się również straty mocy w przetwornicy, tak btw.) Poza tym żarówka o mocy nominalnej 100W pobiera >>100W dopuki się rozgrzewa oraz <100W w temp ustabilizowanej, więc faktyczne obciążenie było mniejsze niż podano w artykule. Wspomnieć też warto o takim szczególe jak tętnienia, które w przypadku obciążenia czystą rezystancją będą mniejsze niż w przypadku obciążenia przetwornicą. Jedynie linie z zanotowanymi wartościami napięć 11.65V oraz 12.68V mogły by w normalnych warunkach wzbudzić nasz lekki niepokój. Aczkolwiek w przypadku normalnego użytkowania zasilacza takie sytuacje nie powinny zaistnieć...Tu jako komentarz zostawiam uśmiech - autor nie wie jak bardzo był obciążony zasilacz. Zasilacz powinien trzymać napięcia i tętnienia w normie do osiągnięcia Pmax, a po jej przekroczeniu wyłączyć się. (szczególnie że mowa o zasiłce HighEnd a nie o tracerze czy codeshicie) » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Imo ten zasilacz po prostu nie jest w stanie osiągnąć swojej nominalnej mocy przy zachowaniu przyzwoitych parametrów na liniach wyjściowych, ale nie jest żadnym wyjątkiem, bo puki co żaden PC nie pobiera tyle mocy i producenci mogą spać spokojnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 (edytowane) Pomiar prądu? Po co? O temperaturę żarówek zadbałem...Włączane były na zmianę sekwencyjnie i chłodzone powietrzem z wentylatorów, poza tym żarówki takie zmieniają swój opór dopiero w krytycznych temperaturach po kilku h pracy. Co to by była za żarówka samochodowa która wraz z nagrzewaniem się świeciła by słabiej w tak krótkim czasie. Nie potrzebujemy pomiaru z dokładnością kosmiczną, nawet jeśli pobór prądu z jednej żarówki spadł ze 110W do 105 lub nawet 100W co jest malo prawdopodobne to i tak różnica tych kilku % jest mało istotna. Tak więc jeśli dodatkowe obciążenie wynosiło 440W czy 410W to już nie wiele zmienia... Budowa specialnych platform testowych oparta jest o zespoly rezystorow chłodzonych pasywnie i aktywnie i też teoretycznie wzrost temp powoduje wzrost rezystancji i specialnie nikt nie płacze z tego powodu. Zmiany są pomijalne. Edytowane 13 Lipca 2007 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Pomiar prądu? Po co? :? Bez pomiaru prądów test jest niewiele wart bo na temat mocy żarówek to możemy sobie pogdybać - pomijając efekty temperaturowe, dochodzi jeszcze tolerancja wykonania, która w tym przypadku jest duża. Poza tym chyba nie rozumiesz że przetwornice mają ujemną impedancję wejściową i stanowią bez porównania trudniejsze obciążenie niż rezystory/żarówki. Reasumując: nie wiesz ile mocy pobierały żarówki i nie wiesz ile mocy pobierał sam komputer, bo nie zmierzyłeś prądów. Napięcia to sobie każdy może w domu zmierzyć ;) W efekcie nie wiadomo czy zasilacz ma sprawne zabezpieczenia OV/OC, jaki jest poziom tętnień, czy podczas testu osiągnął moc maksymalną, a jeśli nawet to nie ma żadnej pewności że pociągnie PC pobierającego 650W (bo zastosowałeś niewłaściwe obciążenie) - czyli praktycznie nic nie wiadomo. (no, wiadomo że jest lepszy od Tracera 500W :-P ) Na koniec jeszcze powiem tak: zrobienie obciążenia aktywnego jest bardzo proste, są też gotowe urządzenia, pomiar prądów jest jeszcze prostszy - wystarczy użyć amperomierza cęgowego z TrueRMS klasy ~4+. Nie uważasz, że zrobienie paru fotek i zmierzenie kilku napięć to trochę mało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 (edytowane) Nie chce mi się teraz dyskutować bo nie mam na to czasu. Wyraźnie napisałem, że mamy przybliżone pojecie o wydajności zasilacza i każdy czytający to wie. Charakterystyka obciążeń zdecydowanie była inna niż komputera pobierającego te 600 czy 650W. Moc jaką pobierał komputer jesteśmy w stanie oszacować, nie przesadzaj, ile pobiera komputer to nawet producenci sprzętu podają. Przeciwzwarciowe i przeciwprzeciążeniowe działa na pewno, sprawdzone =] Niestety do miernika cęgowego nie miałem akurat podczas testów dostepu :/ Może obciążenie nie było do końca właściwe ale na pewno nie było też złe, testy powiedziały nam wiele i tylko żałuje że nie miałem zasilacza do porównania bo dopiero wtedy zobaczylibyśmy jak spisują różne się jednostki pod takim obciążeniem. Niestety prośby zenfista o zasilacz i miernik volcrafta spełzły na 4-5 mailach, krótkiej korespondencji i nie uzyskaniu żadnych konkretów :-| Nie poważni ludzie :angry: W przyszłości zadbam o jeszcze lepsze, dogłębniejsze testy. Edytowane 14 Lipca 2007 przez lukasrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 No dobra, ok, po prostu po przeczytaniu Twojego arta mam niedosyt informacji... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Niestety, obecnie bez dobrego zaplecza testowego NIE DA SIĘ zrobić dobrego testu zasilacza (zasilaczy). Nie dziwię się Marcinowi, że cię olał, bo jego sprzęt jest bardzo drogi i raczej nie zwróciłbyś mu za niego w razie (odpukać) jakiejś wpadki, albo "zaginięcia przesyłki". Lepiej jest zrobić tak, że niech "Mahomet przyjedzie do góry" i sobie na miejscu przeprowadzi pomiary. Ja przynajmniej ja tak robię od jakiegoś czasu. Dzięki uprzejmości pewnych osób mogę co jakiś czas rozbebeszać sobie to i owo i przeprowadzać testy. Nie wiem jak ta platforma z mod-planet i ile raili +12v można tym pomierzyć ale z tego co wiem obecnie największe inwestycje w platformę testową właśnie robi Marcin i chwała mu za to. BTW Marcin czekam na pomiary tego co mi przysłałeś z oscyloskopu, mam nadzieję, że już niedługo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...