Skocz do zawartości
rafalsky18

Wakacyjny Upgrade Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jako że na wakacjach chciałbym troche przyśpieszyć komputer, bo mam na to okazje i flote, chciałem się was doradzić kilku rzeczy. Chciałbym zmienić procka, grafe, płyte i ram. Zastanawiam się czy wydajnościowo nic wzajemnie nie będzie się blokować( np. procesor ograniczy karte czy inne takie bajery)

Wybrałem mniej więcej coś takiego:

proc: Core 2 Duo E6550

mobo: Asus P5K Deluxe albo MSI P35 Platinium

pamięc: Patriot 2GB LLK

grafika: EVGA 8800GTS 640MB lub ATI HD 2900XT 512MB

Do tego zmontuje jakieś dobre chłodzenie i chciałbym procka tak puścić na 3,4 jeśli trafiłbym na jakąś znośną sztuke. Ewentualnie można kupić jakiegoś E6300 selekta. Płyta raczej powinna obłsugiwać FSB 1333, zastanawiałem się jeszcze na jakimiś ABITami albo EVGA na N-force. Pamięć powinna być w miare uniwersalna także myśle że ten patriot będzie dobry. Największe wahania dotyczą grafiki. Jeśli chodzi o procesor to właściwie mógłby być E4300 bo i tak będzie zmieniony na Penryna. Prosiłbym o ewentualne sugestie i porady.

Budżet dostępny to ok. 3000zł.

Z góry dziekuje z odpowiedzi i pozdrawiam :)

Edytowane przez rafalsky18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czegoś tutaj nie kumam. Sysak robie zestawienia, wykłada wszystko na tacy a przyjdzie taki "ktoś" i mówi że go to nie interesuje. To po co to było zrobione?? Zeby było dla samego bycia?? IMHO w takim razie po co ten post?? To co złożył Sysak jest aktualnie najlepszym rozwiązaniem. Jak uważasz inaczej to radź sobie sam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czegoś tutaj nie kumam. Sysak robie zestawienia, wykłada wszystko na tacy a przyjdzie taki "ktoś" i mówi że go to nie interesuje. To po co to było zrobione?? Zeby było dla samego bycia?? IMHO w takim razie po co ten post?? To co złożył Sysak jest aktualnie najlepszym rozwiązaniem. Jak uważasz inaczej to radź sobie sam

ale idąc twoim tokiem rozumowania większość topików jest bez sensu ponieważ i tak pytają się o to co jest w zestawach sysaka. I dzieję sie tak że jak ktoś składa komputer za nie wiadomo ile i tak jest tam odsyłany ... A jak mu się coś nie podoba np pamięć to jest głupi itp ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Sysak sie napracowal ale niektore zestawy są juz lekko przeterminowane. Szczególnie ten za 5k:

Zamaist Quad Gt i E6600 cyhba bardziej przyszlościwo i wydajniej będzie wziąć IP35 i E6750? A sporo kasy zostanie jeszcze. Co do zestawu za 3000 to tak:

C2D E6750 Box - 700 zł

Abit IP35-E - 390 zł

2GB OCZ Platinum 800MHz CL4 - 340 zł

Leadtek 8800 GTS 640 Mb - 1250 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z całym szacunkiem ale twój post jest dziwny i podobnie twoja życiowa filozofia. Proponuje żeby nie było niczego :blink: Sysak załozył temat, są tam zestawy, zgadza się, ale że to najlepsze rozwiązania to chyba tylko ty tak myślisz. Nie jestem leniem który napisze prosze o złożenie zestawu za ileśtam $ tylko prosiłem o rade, jeśli ci się nie podoba to ok. Na forum na pewno jest sporo userów którzy coś pomogą.

Zastanawiałem się jeszcze na procem Pentum Dual Core 2140 i dołożeniu kasy do GTX'a. Czy ten pomysł byłby dobry?

Edytowane przez rafalsky18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wekorz91 a jak u ciebie sprawuje sie duet Abita i ten core :?:

Bardzo dobrze, na co dzień proc lata ~3.2 (~460x7) bez zwiększania napięcia , jedynie ram potrzebuje V ... ale to inna bajka :) ogólnie z zestawu jestem bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiałem się jeszcze na procem Pentum Dual Core 2140 i dołożeniu kasy do GTX'a. Czy ten pomysł byłby dobry?

Osobiście wolałbym E6750@3.5 Ghz + 8800GTS 640 Mb@600/2000 - Grafe i tak wcześniej zmienisz niż Cpu więc nie ma sensu wywalać 1850 zła na GTX szczególnie że w Grudniu maja być już nowe cacka Nvidii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi