Skocz do zawartości
pots

Zakup Drugiej Kości Ramu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam zamiar w najbliższym czasie dokupić kość RAMu (drugie 256MB) do komputera, ale zupełnie nie orientuję się w tym temacie, dlatego chciałbym się Was poradzić :)

Mam 256 RAMu, nie wiem jakiego producenta (gdzie to można sprawdzić?) w evereście znalazłem taki opis: (PC2100 DDR SDRAM)

Płyta główna: Gigabyte GA-7DXE (5 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio)

komputer ma już kilka ładnych lat, ale póki co nie mogę obie pozwolić na kupno nowego, dlatego chciałbym sobie trochę poprawić jakość pracy na nim.

Proszę o informacje dotyczące tego, czym mam się kierować przy kupnie, na jakie parametry zwracać uwagę. O ile to możliwe prosiłbym o podanie linków do sklepów/aukcji lub choćby nazw proponowanych kości, tak abym wiedział czego szukać.

Zgóry dziękuję i pozdrawiam.

Edytowane przez pots

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej od razu kupic 512mb i albo ta 256 sprzedac, albo zostawic?

512Mb to jakas 400MHz cl3/2.5 . Moze Kingston, lub GoodRAM ?

W ogole jaki masz procesor?

@beka

Po co kupowac 266MHz gdy o pare zloty drozej sa 400MHz ?

Edytowane przez xacti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogole jaki masz procesor?

AMD Duron, 1313 MHz

Mam pytanie: jaka jest różnica między jedną kością 512, a dwoma po 256?

i czy mozliwe jest, że zamontuję sobie 512MB razem z 256MB, co razem da mi 768MB?

no i czym różnią się pamięci 266 i 400 MHz.

Sorry za takie noobowskie pytania, ale jak już pisałem nie znam się na tym w ogóle, a chciałbym dokonać świadomego wyboru przy zakupie. Tak, żeby potem nie mieć uczucia, że wyrzuciłem pieniądze w błoto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica jest taka że tam masz dwie kości a tak masz jedna. Żadnej innej nie ma.

Można wsadzić jeszcze 512 do 256 i mieć łącznie 768. Nawet zalecane.

Różnią się taktowaniem. I należy o tym pamiętać. A cena minimalnie wyższa więc IMHO DDR400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD Duron, 1313 MHz

Mam pytanie: jaka jest różnica między jedną kością 512, a dwoma po 256?

i czy mozliwe jest, że zamontuję sobie 512MB razem z 256MB, co razem da mi 768MB?

no i czym różnią się pamięci 266 i 400 MHz.

Sorry za takie noobowskie pytania, ale jak już pisałem nie znam się na tym w ogóle, a chciałbym dokonać świadomego wyboru przy zakupie. Tak, żeby potem nie mieć uczucia, że wyrzuciłem pieniądze w błoto.

Potem gdy bedziesz chcial zmiec 1Gb to wystarczy dokupic 512mb nastepne, a tak to bedziesz musial wpierw sprzedac 2x256 a dopiero potem zakupic 1 Gb :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, więc postanowiłem wydać trochę więcej kasy i kupić 512. Do tej pory, nie wiedzieć czemu, byłem przekonany, że kości o różnej ilości MB nie mogą być zamontowane obok siebie :oops:

ale jak juz mowiłem, nie znam się na sprzęcie.

Czyli rozumiem, że taktowanie w obu pamięciach musi być takie samo? Moja obecna kość ma tylko 133 MHz.

Edytowane przez pots

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie kupiłem pamięć Kingston 512 DDR400. Moja stara pamięć ma jednak nie 133 a 266 MHz - tak odczytałem z nalepki na samej kości.

Niestety po zamontowaniu nowej kości pojawił się problem w postaci bluescreena :sad:

Próbowałem różnych kombinacji: tylko nowa kość; stara w pierwszym gnieździe, nowa w drugim; nowa w pierwszym gnieździe, stara w drugim (tutaj było najgorzej - po uruchomieniu systemu nie istniała tapeta na pulpicie i ponad połowa ikon)

We wszystkich przypadkach jest podobnie - przez kilka-kilkanaście minut wszystko działa jak powinno, komputer działa nieco szybciej, komputer poprawnie wykrywa zamontowane pamięci, a następnie pojawia się niebieski ekran z ostrzeżeniem o poważnym błędzie.

Czy wiecie w czym może tkwić problem? Dodam, że przy ponownym włożeniu tylko starej kości wszystko jest w porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze sie zbyt ostre CL ustawia.

Ustaw w biosie CL 3 i sprawdz. Potem Cl2.5 i sprawdz ;)

Tylko co to jest CL ? :D

EDIT: Ok, znalazłem już przez google o co chodzi, ale nie mogę tego znaleźć w biosie :?

A czy jest mozliwe, że moja płyta główna nie obsługuje pamięci 400MHz?

EDIT2: Przy okazji szukania info na temat CL znalazłem też wzmianki o nieaktualnej wersji biosu -może na tym polega mój problem? Może pomogłoby uaktualnienie biosu? Niestety wszędzie piszą, że jest to czynność bardzo ryzykowna :/

Edytowane przez pots

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

A czy jest mozliwe, że moja płyta główna nie obsługuje pamięci 400MHz?

Teoretycznie tak, w praktyce kość 400 zwalnia do wolniejszej.

Moja stara pamięć ma jednak nie 133 a 266 MHz - tak odczytałem z nalepki na samej kości.

100=200

133=266

166=333

200=400

Ta po prawej to efektywna częstotliwość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po długich poszukiwaniach udało mi się znaleźć metodę na wejście do zaawansowanych ustawień biosu w moim komputerze. Okazało się, że na płytach Gigabyte trzeba kombinacji Ctrl+F1 aby móc zmienić niektóre ustawienia.

CL ustawiłem na 2,5. W ogóle do wyboru mam tylko 2 (domyślne) i 2,5.

Niestety wciąż dzieje się to samo - komputer pracuje jak należy aż do blue screena.

Do tej pory sprawdzałem pracę karty na grach, które chyba najbardziej eksploatują RAM, ale zaraz zrobię test memtestem.

Macie jakieś nowe pomysły na rozwiązanie problemu, skoro zmiana CL nie pomogła?

Edytowane przez pots

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi