Skocz do zawartości
uchoman

Instrukcja Do Acorp 6via90a1

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje instrukcje do płyty głównej ACorp 6via90a1 lub porade jak zmienić częstotliwość szyny fsb.

Płyta ma Socket370 pod PentiumIII i CeleronyIII. Wiem że płyta obsługuje 66, 100 i 133MHz W tej chwili chodzi Celeronek 633MHz (9.5x66) a chciałbym wsadzić jakiegoś szybszego i dorzucić szybsze pamięci. Ale nie wiem jak to zrobić technicznie. Te procesory mają zablokowany fabrycznie mnożnik więc musze zmienić fsb, tylko że takiej opcji nie ma w BIOS'ie

Pozostaje manipulacja zworkami na płycie - potrzebuje ten opis najlepiej łopatologicznie lub instrukcje.

Wiem że powinienem znaleźć to w necie, ale w wyszukiwarce znajduje prawie wyłącznie strony rosyjskie lub azjatyckie z których niewiele mogę wyczytać. Niestety strona producenta milczy.

Wiem też że ten kompik nie będzie szalał, ale ma służyć przede wszystki do przeglądania netu

i obróbki tekstu więc szybkość i grafika nie gra pierwszych skrzypiec.

Jeżeli ktoś może pomóc będe wdzięczny.

Pozdro dla forum.purepc.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że tylko rosyjska oficjalna strona firmy ACORP się zachowała. Na dodatek nie ma tam manuala do dokładnie Twojej wersji płyty głównej. Jest tylko manual do wersji 6VIA90AP:

http://www.acorp.ru/data/download/mb_manual/js6via90ap.pdf

(na szczęście po angielsku, miejmy nadzieję że Twoja płyta ma takie samo rozwiązanie jeżeli chodzi o ustawienie zworek procesora ;) )

Następnym razem lepiej poszukaj, a dopiero później pisz. Ja poszukałem linków fdo oficjalnych stron producenta - zachowała się jedynie rosyjska strona, a dalej już jakoś dałem radę (choć rosyjskiego nie umiem wogóle, w większośći idzie po hiperłączach się dowiedzieć - bo hiperłącza wyświetlają się na dole w pasku, a w nich nie ma rosyjskich liter ;) )

Jeżeli nie będzie pasować to niestety musisz szukać dalej.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki obibogs

Manual pasuje - już sprawdzałem. Nie łapie się jeszcze tak dobrze jak inni w necie i dlatego co nieco mi umknie.

Nie mniej dzięki za odzew i pozdro.

Niestety na starym Celeronku wszystko cacy

Problem pojawił się gdy wpadł mi w ręce PentiumIII - 933/256/133/1.7

Niestety człapie jako 7 x 66 MHz = 466 MHz

Jak zmienić fsb na 133 MHz ???

Edytowane przez uchoman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...