Skocz do zawartości
jawor121

Mobo+procek+grafa+ram I Moze Zasiłka

Rekomendowane odpowiedzi

Siema,

juz jakis czas temu pisałem posty na temat mojego Upgrade ale zawsze miałem ważniejsze wydatki.Teraz ojciec sypnał troche kasą i mam jakies 1300zł max z przesyłkami na upgrade(im mniej tym lepiej ale bez przesady)Wymyśliłem sobie taki zestaw:

Płyta:Abit Kn9 albo Dfi tu mam największe wątpliwości którą wybrać.Jak jest z jakością dźwięku?Zależy mi na Oc.Co trzeba zrobić żeby uzyskać Sli w Dfi?Ogółem warto dopłacać?

Proc:Tu napewno Brisbane.

Ram:2x1gbGoodram 667 z Apollo bo maja tanio w miare.Czy one sie nadają do OC?

Grafa:Tu nie wiem albo Geforce 7900gs albo 8600Gt.Raczej to drugie,Dx10 i ogólnie czytajac ostatnie wypowiedzi uważam ze lepiej 8600Gt.Jakiej firmy najlepsza?

mam zasilacz Fortron 350W,czy wytrzyma,czy lepiej wziąć mocniejszy?

W jakim sklepie kupić najlepiej,zależy mi na czasie,ram napewno w Apollo.Czekam na wasze sugestie co do mojego wyboru?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ABIT ma tą zalete że jest tanszy i nie trzeba wymieniać tego wyjca co siedzi na chipsecie. A DFI to... DFI i ma do tego SLI które się uaktywnia po zmianie położenia zworek. Czy warto oceń sam.

Pamięć ok. Śmiało podkręcisz proca. Najlepiej szykaj najtańsze od Kingstona. GoodRAM lub OCZ.

Jeśli nie masz tych ok 500 zł na grafike to weź 8600. Te GF7900 za ok 400zł są razcej lipne (niestety).

Zasiłta słaba troche. Doinwestuj w DELTE 400W.

A co do zakupu to możesz wszystko brać w apollo jeśli dostaniesz. A jesli nie to szukaj gdzie taniej wyjdzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie trace gwarancji na Dfi,nie trzeba nic modować?Czy oferuje dużo wyzsze Oc niz Kn9?Jak jest z jakościa dźwieku na obu płytach?

Wiem napewno:

Cpu:Brisbane 3600

Ram:2x1gb Goodram667

Psu:Delta 400w

Grafa:tu chyba 8600Gt,jakiej firmy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdanie zasilacz starczy Fortrony to solidne bestie, a zaoszczędzone pieniądze warto dołożyć do 8600GE lub może jakiegoś X1950 z czymś od Ati :)

EDIT:

W odpowiedzi na kolejnego posta:

Cpu ok

Ram ok

Psu nie trzeba

Grafa może być Palit

Oc będzie bardzo podobne. Dźwięk w Abicie jest ok.

Edytowane przez 3zyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie trace gwarancji na Dfi,nie trzeba nic modować?Czy oferuje dużo wyzsze Oc niz Kn9?Jak jest z jakościa dźwieku na obu płytach?

Wiem napewno:

Cpu:Brisbane 3600

Ram:2x1gb Goodram667

Psu:Delta 400w

Grafa:tu chyba 8600Gt,jakiej firmy?

OC minialnie lepsze na DFI i nie trzeba modować by działała w SLI :)

Dzwięk podobny bo oparty na tym samym układzie :)

8600GT tylko Palita. Nie warto dokładać do Sonica bo IMHO OC takie samo. Wynalazki typu 8600GE sobie odpuść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha jeszcze jedno odnośnie Dfi.Jakis czas temu czytałem na forum,że jakiś koleś kupił sobie własie Dfi i Brisbane i miał jakiś problem bo coś mu nie chodziło.Później sie okazało że to przez stary bios.Czy jak ją kupie to bedzie trzeba kombinować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobry . Za ta cene lepszych czesci nie znajdziesz. :)

@serwal4

No nie przesadzaj :) Ja wczoraj na podobnym kompie pracowalem i sie na glosnosc nie uskarzalem ;) (Choc moze na to uwagi nie zwrocilem :unsure:)

Edytowane przez xacti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie Allegro przegladam i zauwazyłem tą płyte na Am2:http://www.allegro.pl/item214574128_abit_an52_nastepca_kn9_ddr2_8ch_fv_gw36m_zabrze.html niby następca Kn9.Czy miał juz z nia ktoś doczynienia?Jakie ma oc?Czy sie do niego wogole nadaje,czy taki nie wypał jak Abit Kn9-sli?Chyba sa na takim samym chipsecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Tak sobie Allegro przegladam i zauwazyłem tą płyte na Am2: http://www.allegro.pl/item214574128_abit_a...36m_zabrze.html niby następca Kn9.Czy miał juz z nia ktoś doczynienia?Jakie ma oc?Czy sie do niego wogole nadaje,czy taki nie wypał jak Abit Kn9-sli?Chyba sa na takim samym chipsecie

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=230242

Wolał bym dopłacić do DFI albo na upór szukać KN9.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi