Skocz do zawartości
Papo

Proc Plyta Czy Karta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, co lepiej kupic karte GeForce 8800GTS ASUS 640MB czy amd x2 5200+, 2 giga ddr2 800mhz i asusa m2nsli delux i zostac przy 7800gt ? glownie chodzi mi po gry, aktualnie posaidam 7800gt amd 64 3200+ 1,5giga ddr. Z gory dzieki wszystkim za rady ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, co lepiej kupic karte GeForce 8800GTS ASUS 640MB czy amd x2 5200+, 2 giga ddr2 800mhz i asusa m2nsli delux i zostac przy 7800gt ? glownie chodzi mi po gry, aktualnie posaidam 7800gt amd 64 3200+ 1,5giga ddr. Z gory dzieki wszystkim za rady ;)

Najlepiej AMD X2 3600+ (i oc do ponad 2.5GHz nawet na boksowym chłodzeniu, lub kupić chłodziwo i jechać nawet na 3GHz), 2GB ddr2 667MHz, Abit KN9 i powoli odkładać na nowego GeForce'a :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na wydatki mam tak 1350zl krecic nie chcem ;)

Ale to grzech nie kręcić i strata pieniędzy też. Nie martw się nic nie popsujesz jak boisz się podnosić napięcia to 3600+ zrobi 2,5GHz na standardowym napięciu (tj. mi zrobił). Nawet jeśli koniecznie nie chcesz kręcić i tak warto <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Abita i ramy np Goodram 667MHz, a tylko procka mocniejszego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja uważam by <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> X2 3600+ do tego KN9 od ABITA (lub DFI jeśli chcesz mieś SLI) do tego 2GB GoodRAM, Kingston lub OCZ 667 (i do kręcenia starczą i nie warto przepłacać za 800) i po sprzedaniu gratów kupić 8800GTS i kasy powinno styknąć :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt tu nie mówi o OC dla zabawy, tylko dla realnego wzrostu wydajności. X2 3600+ to konstrukcja oparta na rdzeniu Brisbane w technologii 65nm, która ma fantastyczne wyniki OC (nawet do 3GHz). Natomiast 5200+ to Windsor lub Manchester, czyli starsze procki wykonane w technologii 90nm, bardzie prądożerne itd. . AMD dotyczy zwykle taka zasada, że cała seria kręci się do podobnych taktów więc najlepiej kręcą się te z najmniejszym taktowaniem standardowym. Tak więc za 2x mniej kupisz procek, nowocześniejszy, mniej prądożerny i mogący uzyskać takie same albo i większe od 5200+ takty (oczywiście mówie tu o 5200+ po OC bo standardowe takty 5200+ nie będą dla 3600+ żadnym problemem).

Popatrzmy na ceny np. w Apollo:

[AM2] Procesor AMD Athlon 64 X2 3600+ BOX 65W Brisbane 219zł

Pamięć DDR2 1GB PC5300 667MHz Goodram GR667D264L5/1GB 119zł sztuk 2 więc 238zł

i do tego KN9 którego niestety nie łatwo kupić ale cena to jakieś 250 zł

Suma: 707 zł

Pozostałe fundusze: 1350 - 707 = 643zł

Za tą kwotę można kupić coś lepszego od 7800GT lub odłożyć ją na 8800

EDIT: A jeśli jesteś pewien, że te pieniądze chcesz całe wydać na procek + ram + płyta to bierz intela bo w tym segmencie cenowym AMD się po prostu nie opłaca.

Edytowane przez 3zyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi