lukasboss Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Witam Postanowilem przesiasc sie w koncu z AMD na Intela. Aktualnie mam to co w podpisie czyli SanDiego 3700+ ramy Infineon BH6 i plyte DFI RDX-200 UT. Na sprzecie wycignalem przyzwoite wyniki. Odpowienio proca z 2.2 Ghz na 3.4 Ghz (1M pi 24.86) ramy ze 166 mhz na 280 :) Jak cos to sprzecik na dniach bedzie na sprzedaz, ale do rzeczy... Przesiedajac sie na Intela musze juz zlozyc sobie cos konkretnego do pocisnicia (oczywiscie w miare mozliwosci finansowych). Zastanawiam sie pomiedzy: (ceny orientacyjne z AGITO.PL) Plyta : ASUS P5K - 440 PLN ABIT AB9 - 420 PLN Procesor: E2160 - 305 PLN E6320 - 570 PLN Pamiec: Goodram 2x 1GB 900 DDR2 - 355 PLN Crucial Ballistix EPP 2x512MB DC 5-5-5-15 DDR2 1000 (PC2 8000) - 350 PLN PATRIOT LLK DDR2 2x1GB CL5 1000Mhz CL4 800Mhz - 419 PLN Co do plyty skusil bym sie bardziej na Asus-a p5k. Co do procesora mam duzy dylemat, nie jestem do konca przekonany czy ladowac sie w 2 razy drozszego e6320 skoro na e2160 rowniez mozna duzo zdzialac i podobnie mhz wycisnac. Poprostu czy ta podwojna cena ma przelozenie w wydajnosci i o/c . Mnie wiecej cache-u do szczescia nie potrzebne ;) Druga sprawa to ram ktory doradzicie z tych co podalem, a moze cos zupelnie innego ? Maxymalnie na te 3 rzeczy chce przeznaczyc do 1.5 k (ale nie musze oczywiscie wydac wszystkeigo ;) ) Z gory dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeLe Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 MOBO : Abit AB9 Procek: ja bym wzial E4300 Pamieci: goodram jaki masz zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasboss Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 (edytowane) Chieftec GPS 400AA 101A, jak mozesz napisz w duzym skrocie czemu Abit Edytowane 10 Lipca 2007 przez lukasboss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3zyk Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 Chieftec GPS 400AA 101A Zasilacz styknie Mobo przemyśl coś na P35 (perspektywiczne) W pamięć moim zdaniem nie warto tyle inwestować ale to kwestia gustu, może być Procek może być E4300 albo jeszcze lepiej dołożyć do E6750 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buuren Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 (edytowane) Procek: ja bym wzial E4300nie ! po co komu allendale ?? jak już coś ma mieć ściane to niech ma ją e2160, sprzeda i kupi następnego, a 1mb cache nie robi różnicy... dlatego nie bierze pod uwagę e4300, tylko dylemat jest pomiędzy e6320, a e2160, bo pierwszy teoretycznie scianki nie powinien mieć, a drugi może pójdzie ładnie, pytanie czy różnica w cenie jest tego warta?? edit. co do ścianki to chodziło mi właśnie o "poziom" przy którym ona występuje.. edit2. - literówka ;) Edytowane 10 Lipca 2007 przez buuren Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 P5K+E2160 Dlaczego? Przesiadając się z A64 co prawda, ale aż 3,4Ghz, żeby odczuć dużą różnicę, trzeba coś konkretnego. Tak więc narazie tani E2160 dający głównie zysk z drugiego rdzenia, potem bezproblemowa przesiadka na jakiś wyższy model c2d, jak potanieje. lub P5K+E6750 jeśli ma być bez zmian na dłużej. Wszystkie C2D gdzieś mają ściankę fsb, ale na allendale jest ona często byt nisko. Co do AB9, to jest dobra, za to zamykasz sobie drogę na późniejsze "ugpgrejdy". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasboss Opublikowano 10 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2007 (edytowane) no i to juz konkretna odpowiedz... Tak samo mysle :) Proca zawsze mozna na allegro poslac i wstawic cos grubszego... Co do plyt to nie chodzi mi szczegolnie o roznice miedzy nimi tylko o to, ktora mi dluzej pozyje :D i da wiecej frajdy z o/c :wink: Wiecie 3V na ram i zaczyna sie zabawa... :lol: Dla potwierdzenia slow: http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=df97a1470e6873a0 :razz: Do codziennej pracy styknie mi duron 1000, tyle ze lubie krecic i byc powyzej przecietnej... A jak z pamieciami ?? Edytowane 11 Lipca 2007 przez lukasboss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Można by jeszcze poczekać na Phenoma, ale ileż można czekać :) też chętnie przesiadłbym się na C2D tylko jakie perspektywy rozwoju ma s775? co po C2D? Co do płytki podobno Abit Quad GT jest dość dobry tylko nieco drogi 580-590zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 QuadGT ciekawy i dobry, ale Penryna w niego nie wsadzisz. Jak wydawać ~600 zł na płytę pod 775 to już trzeba by wziąć coś z P35 na pokładzie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Płyta zdecydowanie coś na P35 RAM GR pro 900 2gb- najlepszy stosunek wydajność/cena CPU najlepiej e6750 ale cena duża. Masz teraz konkretnego procka więc potrzebujesz przynajmnie te 3ghz, a najlepiej ~3.2ghz. Z obecnymi e2100 może być to problem. Pod koniec lipca nowa rewizja M0 i nowe ceny więc warto poczekać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość benden Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 (edytowane) zdecydowanie e2140 cena 270zl jedyny oplacalny cena/econo produkt intela kupujac plyte za 400zl mnoznik 8 czy 9 tak naprawde roznicy ci nie robi 3ghz zrobi to pewne e4300 tez te 3ghz zrobi tyle ze cenowo jest 50% drozszy a ile wydajniejszy 0-15 % aczkolwiek przy twoim sprzecie nie za bardzo widze sens zmiany. No chyba ze dla superpi ! moja rada Daj sobie na wstrzymanie i poczekaj te 5 miehow na phenoma. Bedzie taniej bedzie wydajniej bedzie lepiej CIerpliwi zostana wynagrodzeni ale jezeli ten ponad 3ghz a64 ci nie wystarcza no coz twoj wybor twoje potrzeby twoje pieniadze Edytowane 13 Lipca 2007 przez benden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 To moze cos juz zaproponuje w miare ;) Procesor - E2160 Plyta glowna - Abit IP35 Ram - GoodRAM pc667 1GB No i dobry zestaw wyszedl. Plyta jest teoretycznie gotowa na nowe procki (P35), A tego e2160 tez mocno OC'niesz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasboss Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 (edytowane) Dzieki za wszystkie propozycje. Procek juz pewne ze wezme e2160 tanio i rownie dobrze. Jak cos nie bedzie chcial wspolpracowac przy o/c to sie opchnie i kupi nastepny :D Co do plyty to przejzalem wszystkie wypowiedzi na forum i waham sie pomiedzy Abit IP35 a Asus p5k. Ale z opini wynika ze chyba mniej problemow jest z Abitem (problem Asusa np z pci-exp 1x przy o/c). aczkolwiek przy twoim sprzecie nie za bardzo widze sens zmiany. No chyba ze dla superpi !Dokladnie miedzy innymi dlatego zmieniam sprzet (takie zoboczenie :wink: ) na moim w Super pi czy cpu-z juz wiecej nie zawalcze :) chyba ze z suchym lodem ale to juz inna bajka... Co do ramu to zupelnie nie wiem na co sie skusic... Ktora z tych ofert byscie wybrali ?? http://allegro.pl/item213134283_ocz_ddr2_c...ual_chanel.html http://allegro.pl/item213249815_geil_ddr2_...800mhz_2gb.html http://allegro.pl/item211254576_patriot_si...00mhz_cl5_.html RAM GR pro 900 2gb- najlepszy stosunek wydajność/cenato chyba bedzie najlepsze rozwiazanie... :wink: Edytowane 13 Lipca 2007 przez lukasboss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokott Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Jak wyżej, ramki 2x 1gb GR Pro 800/900 zaleznie od $$ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziemowit2b Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2007 Ja bym wzial Abita ab9. Co do asusa jest wiele negatywnych komentarzy. Na abicie zrobisz dobre OC:D. Na asusie bedziesz sie meczyc sam mam wiec dobrze wiem. Np. zle odczytuje proca, cienki BIOS oferuje plyta ASUS. Niby najwiekszy producent a slabsze plyty robi niedopracowane. Cieniutka sprawa z tym asusem. Na moim miejscu wzial bym AB9 z tego co wiem dobra plyta !!!:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...