Skocz do zawartości
UfoK

No i wreszcie moja kolej

Rekomendowane odpowiedzi

z jakieś dwa tygodnie temu pytałem czy ten bloczek ma szanse być wydajny. No i wreszcie przeproadziłem testy

Dołączona grafika

I sprawa ma się następującą na sprzęcie co w podpisie temperatura po parogodzinnym wygrzewaniu 31 C.

Na zestaw składa się wyżej wyminiony blok + pompka Aqua Szut 600l. Brak narazie nagrzewnicy, za zbiornik wyruwnawczy narazie służy wiadro w którym przy okazji chłodze piwka :D.

Wiem że mój zestaw nie jest jakąś wielką grzałką ale i tak jestem zadowolony z wyników. A co wy o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bloczek i temp jak najbardziej Ok. :) bloczek to wlasna robota :?:

Mozna by jeszcze wprowadzic pare ulepszen tegoz bloku :wink:

Gdybys np. srodkowa przegrode od WB troszke skrocil i zastosowal wtedy wlot wody centralnie na jadro proca... to IMO wydajnosc tego bloczku znacznie by wzrosla. Oczywiscie wyloty pozostaly by 2 po bokach WB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bloczek to nie jest własna robota. Wykonał go dla mnie mój znajomy, ja tylko dostarczyłem projekt. I jak narazie żadnych zmian w konstrukcji nie przewiduje. A i jeszcze dodam że używam niestety zwykłej białej pasty typu H. Jak będe miał jakiś przypływ gotówki to zamawiam AS III, to temperaturki powinny troszke zlecieć w dół.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bloczek to nie jest własna robota. Wykonał go dla mnie mój znajomy, ja tylko dostarczyłem projekt. I jak narazie żadnych zmian w konstrukcji nie przewiduje. A i jeszcze dodam że używam niestety zwykłej białej pasty typu H. Jak będe miał jakiś przypływ gotówki to zamawiam AS III, to temperaturki powinny troszke zlecieć w dół.

Ale projekcik chyba nie twój (ten bloczek widziałem jakieś 2 lata temu) ...

Za wiela ci go wystrugali ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projekcik znalazłem gdzieś w necie, tylko lekko go zmodyfikowałem. Zmieniłem grubość kanałów o 1mm. i większe wloty. A całość wykonał dla mnie mój znajomy. Ja mu pomogłem złożyć komputer on dla mnie zrobił blok. Tak że nie płaciłem za niego nic. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podepne sie do tego watku :)

Pora na moje WC:

Dane:

CPU- TB1000 seria ASHHA 0136MPW

MOBO- abit KT7A raid

WC- blok stara konstrukcja (1.5 roku) "pusty w srodku",

Nagrzewnice - dwie sztuki aluminiowe polaczone równolegl. 5 wiatrakow na nagrzewnicach +7V

Tem otoczenia 22'C~23'C

Po podkreceniu kompa na 1296MHz przy Vcore 2.2V procek wydziela ok. 102W (jeśli się pomylilem w obliczeniach to mnie poprwacie)

Temeratury:

- praca użytkowa to ok. 44'C, tem wody to ok. 24'C (mierzone za pomoca termopary wiec dla tego ok. )

- po kilku godzinach wygrzewania 53'C, tem wody to ok. 27'C

czy można uwazac te wyniki za zadawlajac :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy można uwazac te wyniki za zadawlajac  :?:

jak dla mniet to masakryczne napiecie dajesz ale twoja sprawa,

i tak nawet przy 100W dwie nagrzewnice powinny lepiej ci wode chlodzic (max 2-3 stopnie wiecej niz temp otoczenia)

no i widac niesprawnosc bloku - roznica temp proca/temp wody powinna byc praktycznie stala a u ciebie jest przy 44-24 = 20 ( i tak duza) az do 53-27 = 26

zdecydowanie najszybciej jak mozesz to zmien blok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam male pytanko odnosnie blokow, czy nie moznaby wykonac go po porstu z jakiegos radiatora ??? przeciez ona ma w @#$% kanalikow wystarczy ponawiercac i pozniej nawet z gory okryc miedzia i zalutotwac co o tym myslicie ??? a moze juz ktos cos takiego zrobil i ma zdjecia ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy można uwazac te wyniki za zadawlajac  :?:

jak dla mniet to masakryczne napiecie dajesz ale twoja sprawa,

i tak nawet przy 100W dwie nagrzewnice powinny lepiej ci wode chlodzic (max 2-3 stopnie wiecej niz temp otoczenia)

no i widac niesprawnosc bloku - roznica temp proca/temp wody powinna byc praktycznie stala a u ciebie jest przy 44-24 = 20 ( i tak duza) az do 53-27 = 26

zdecydowanie najszybciej jak mozesz to zmien blok

To prawda blok jest do bani (stara kosnsrujcja), co do nagrzewnic tez nie sa to cuda techniki :(

no i jedmo z glupich pytan czemu uwazasz ze napiecie jest zbyt duze ? skoro odbieram z proca cieplo to ... co? :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze juz ktos cos takiego zrobil i ma zdjecia ???

http://forum.oc-forums.com/vb/showthread.p...threadid=171389

Sledziu - utarlo sie ze bezpieczne (nieszkodliwe) jest podniesienie napiecia o 0.3V, czemu to niech madrzejsi w tym temacie tlumacza

zreszta o ile wiecej chodzi twoj proc na 2.2 w porownaniu z np. 2.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blok z radiatora zrobic można, ale jego wydajność nie będzie imponujaca. Jak już chcesz sobie pogrzebac w blokach to lepiej znajdz jakiegos kolesia co ma frezarke i wtedy zaczynaj od początku (tzn. od kostki miedzi).

Co do pierwszego bloku to twoja rakieta ma troche malo watow, wiec o jakosci i wydajnosci nie mozna sie specjalnie wypowiadac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blok z radiatora zrobic można, ale jego wydajność nie będzie imponujaca.

no to zobacz sobie ten link z mojego poprzedniego postu - jesli temp proca (p4 2.4) 3-4 stopnie wyzsza od temp wody ci nie imponuje to... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sledziu - utarlo sie ze bezpieczne (nieszkodliwe) jest podniesienie napiecia o 0.3V, czemu to niech madrzejsi w tym temacie tlumacza

zreszta o ile wiecej chodzi twoj proc na 2.2 w porownaniu z np. 2.0

prawda jet taka ze gra jest nie warta swieczki (dletego podalem serie procka) ten model nie kreci sie jak jego inni braica np AXIA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dla żartów zrobiłem sobie test bloku przy niepodkręconym procu. Temp. to 25C. Niedługo wezmę się za ostre podkręcanie, ale to najwcześniej w środe bo w poniedziałek i we wtorek mam próbną maturkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi