gorgi Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 (edytowane) Witam Mam problem jak wyżej ... Kiedy rano włączam listwę i kompa to zawsze wyskakuje błąd "CMOS fatality error-deflaut loaded" coś takiego i co ranek ładują mi się stare ustawienia. Mam nową baterię zworka ustawiona dobrze. Ale gdy już ustawie coś i resztę i wyłączę i włączę kompa w dzień to wszystko jest ok. Co to może być? Nie mam siły na to... Z góry dzięki za pomoc Edit domyśliłem się że chodzi o logo w biosie(po błędzie jaki wyskoczył w c-boxie). wyłączyłem to logo ale nadal co ranek to samo :( a logo sie samo włącza Edytowane 13 Lipca 2007 przez gorgi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 wymień bateryjkę na płycie pewnie padła i nie podtrzymuje pamięci, przez co bios gubi ustawienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgi Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 hyhyhy..... ""Mam nową baterię zworka ustawiona dobrze"" na innym forum znalazłem coś takiego ""CMOS Checksum Failure - Błąd sumy kontrolnej BIOS. W większości przypadków pomaga uruchomienie programu konfiguracyjnego i ponowne zapisanie ustawień"" Tylko skąd wziąć program konfiguracujny i czy każda płyta ma inny? Czy może chodzi tu o zwykły bios? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 daj "load default settins" i zapisz zmiany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Chodzi tutaj o wejście do Biosu i ustawienie go :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgi Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 wchodzilem i ustawialem ale dalej to samo. ponadto mam baterie a w everescie pokazuje że jest brak. ale w dzien nie pyta sie o baterie tylko staruje normalnie wiec bios na niej dziala. dziekie to wszystko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...