Skocz do zawartości
TecKilla

Prośba O Ocenę Zestawu ~1200 Pln

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie po długiej przerwie:)

Kupuję nowy zestaw i chcę się upewnić co do słuszności wybranych podzespołów, więc zwracam się z prośbą do chętnych o ocenę poniższego zestawu. Budżet mam ograniczony do max 1200 złociszy! Kompik w dużej mierze ma służyć do tworzenia muzyki pod WinXP (wtyczki VST) oraz do codziennej pracy (Linux, BSD). Gram bardzo rzadko, ale wypadałoby, żeby sprzęcik udźwignął na w miarę przyzwoitym poziomie np. Gothic3 (mam LCD 19'' więc natywnie 1280x1024) :)

OK, co mam i mógłbym wykorzystać do nowego zestawu:

- Fortron 350W

- BarracudaIV 160GB ATA

- DVDRW Pioneer DVR111

- obudowa z wentylkami

No i to co zamierzam nabyć:

- Athlon 64 X2 3600+ Brisbane + AC Freezer 64Pro ~220+60=280zł

- Abit KN9 na nForce4 ~260zł

- 2x1GB OCZ DDR2 CL5 800MHz GOLD ~300zł

- Palit GeForce 7600GS Sonic 256MB DDR3 DDR3 ~270zł

Całość wychodzi ok. 1110 + przesyłki, więc jakieś 1150zł. Co myślicie o takim zestawie? Sprzęcicho oczywiście będzie kręcone:] Nie wspomniałem o karcie muzycznej, bo jeszcze nie jestem do końca zdecydowany, ale prawdopodobnie będzie to Maya44 od ESI i mam na nią osobne fundusze.

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi i sugestie!

Pozdrawiam

Tec.

Edytowane przez TecKilla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za zainteresowanie:)

Zastanów sie czy nie dołożyć 70 zł do Palita 8600GT z którego zrobisz GTS bez problemu. Przyrost wydajności będzie spory. Płyta, cpu spoko - może jakies ciekawsze pamięci tylko?

Caleb, grafika zmieniona, ale... na słabszą;] Specjalnie napisałem w pierwszym poście, że gram naprawdę sporadycznie i komp ma służyć przede wszystkim do muzyki, więc grafika nie jest tu priorytetem. Pamięci znalazłem ciekawsze :)

Lepiej Pentagrama HP 100 Alcu Lite zamiast fryzjera ;)

Nad chłodziwem się pomyśli, ale to akurat mało istotna rzecz, bo różnic wielkich nie będzie ;]

Jak to teraz według Was wygląda? Może być taki zestawik, czy coś zmienić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za zainteresowanie:)

Caleb, grafika zmieniona, ale... na słabszą;] Specjalnie napisałem w pierwszym poście, że gram naprawdę sporadycznie i komp ma służyć przede wszystkim do muzyki, więc grafika nie jest tu priorytetem. Pamięci znalazłem ciekawsze :)

Nad chłodziwem się pomyśli, ale to akurat mało istotna rzecz, bo różnic wielkich nie będzie ;]

Jak to teraz według Was wygląda? Może być taki zestawik, czy coś zmienić?

zestaw wzorcowy

nic nie zmieniac

choc do tych zastosowan

http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/116683

by starczylo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, ale jeszcze troszkę Was pomęczę ;-) Mianowicie nie wiem na jakie pamięci sie zdecydować. Dopiero teraz zauważyłem, że te OCZ-ty defaultowo chodzą na 2.1V, co myślę jest sporą wartością i nie jestem pewien czy nie będzie z tym problemów na KN9... Jaki jest tak w ogóle zakres regulacji vdimm w tym Abicie? Możecie ewentualnie polecić jakieś konkretne i sprawdzone z tą płytą pamięci (najchętniej linka poproszę;>)? Z góry dzięki!

@bryken: a można jeszcze gdzieś kupić te Elpidy?

Pozdrawiam!

Tec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

praktycznie wiekszosc kongstonow jest na elpidach do tego remarki kingstona to tez PODOBNO w wiekszosci elpidy do tego mozesxz np isc do proline i powiedziec ze chcesz kingstony kupic ale na elpidach i zebys mogl sobie wybrac niech ci da na stol 10kompletow i bedzie git.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi