Skocz do zawartości
mostasz

Dfi Infinity Cfx3200-m2/g Ati Xpress 3200 Socketam2

Rekomendowane odpowiedzi

witam, szukałem na forum ale nie znalazłem nic na temat tej płyty - znalazłem tylko na temat modelu lanparty z cf3200. Czy ktoś miał do czynienia z tą płytą i może wie jak się kręci ? byłbym też bardzo wdzięczny za jakieś testy

tu link do opisu płyty i zdjęcie: link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, szukałem na forum ale nie znalazłem nic na temat tej płyty - znalazłem tylko na temat modelu lanparty z cf3200. Czy ktoś miał do czynienia z tą płytą i może wie jak się kręci ? byłbym też bardzo wdzięczny za jakieś testy

tu link do opisu płyty i zdjęcie: link

Test Result: With an AMD AM2 Athlon 64 FX62, the FSB can be tweaked up to 305MHZ. OC rate is 155%. Without a doubt , the mixture of AM2 + Crossfire that gained 10001 high score in 3DMark 06(res.1280x1024).  CPU FSB OC performance : System: Motherboard: CFX3200 AM2 Infinity Rev.011 BIOS: 2006/06/28 CPU: AMD Athlon 64 X2 3500+ Windsor Memory: GSkill F2-8000PHU2-2GBHZ DDR II PC2-8000 1GB *2 Dual Channel VGA: ATI RADEON X1900 *2 CrossFire Edition HD: Maxtor DiamondMax 10 Model: 6L160MO 160GB SATA OS: Windows XP SP2 Professional Ver.5.1.2600. 2180 CPU cooling: Thermaltake cooler conclusion : According to devices above, the board can be reached FSB 400MHz (x 5/ DDRII 800). CPU's FSB has been squeezed by SP2004 and running the test stably for more than 30mins. That proves the remarkable OC performance of INFINITY CFX3200-M2/G .
http://us.dfi.com.tw/Press/press_header_co...jsp&SITE=US

Resultat:DFI CFX3200-M2/G (Xpress 3200) = 2882 MHz.Foxconn C51XEM2AA (Nforce 590 SLI) = 2869 MHzFSB=240 :/
http://www.sweclockers.com/articles_show.p...=623&page=5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

technicy dfi to sobie mogą różne rzeczy powymyślać - a ta druga strona jest po niemiecku bodajrze i tylko rezultat ze z windsora 2400 Mhz zrobili 2890 Mhz - w sumie sporo jak na windsora, nigdzie nie widać jakiegokolwiek niezależnego testu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwierz mi to nie niemiecki, ale generalnie za droga jak na mobo do Am2.

Widać, że zasilanie(CPU) 12V zrobili 6 pinowe, u mnie jest 4. Zapewne będzie porównywalne z Ultra II. jednak możliwe, że chipset się mocniej grzeje, jakby

lepszejszy:) ten radiator jest.

Moim zdaniem nie warte świeczki Kupujesz za 250 KN9 i 150 masz więcej na GPU i wtedy te CF możesz sobie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moge mieć tą płytę za mniej niż 400zł, a do tego podoba mi się sześciofazowe zasilanie i wspomniana przez ciebie wtyczka peg12V, dochodzi solidniejszy wentylator i realtek 882 (HDA) - jestem ciekaw czy jest dużo lepszy od alc 850. Zwróć uwagę że karty z crossfire w miarę się kręcą - asus cfx3200 kręci się do 350 Mhz - co wystarcza w zupełności do kręcenia brisbane, szkoda że nikt nie ma tej płyty i nigdzie nie ma testów jej wydajności oprócz testów techników dfi. Abity kn9 kończą się ze względu na zaprzestanie produkcji przez nvidię nforce 4

Edytowane przez mostasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lucas234

moge mieć tą płytę za mniej niż 400zł, a do tego podoba mi się sześciofazowe zasilanie i wspomniana przez ciebie wtyczka peg12V, dochodzi solidniejszy wentylator i realtek 882 (HDA) - jestem ciekaw czy jest dużo lepszy od alc 850. Zwróć uwagę że karty z crossfire w miarę się kręcą - asus cfx3200 kręci się do 350 Mhz - co wystarcza w zupełności do kręcenia brisbane, szkoda że nikt nie ma tej płyty i nigdzie nie ma testów jej wydajności oprócz testów techników dfi. Abity kn9 kończą się ze względu na zaprzestanie produkcji przez nvidię nforce 4

ta plyta ma tylko 3-fazowe zasilanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lucas234

12 mosfetów - to tylko trzy fazy? - chyba jakaś nowość - zawsze na jedną fazę odpowiadają dwa mosfety

nie zawsze na jedna faze przypadaja 2 mosfety... np. w DFI NF ULTRAII-M2 sa po 3 mosfety na faze a tutaj sa po 4 na faze. ilosc faz mozna oznaczyc po ilosci cewek ktore sa w ukladzie zasilania cpu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. w zdecydowanej wiekszosci specyfikacji tej plyty jako typ obslugiwanej pamieci mamy podane :

DDR2-667 (PC2-5300)

DDR2-533 (PC2-4300)

to co, moge sie pozegnac z ddr2-800 na niej?

2. zamierzam ja qpic pod taki sprzet :

CoolerMaster Centurion 534 Silver

BeQuiet StraightPower 400W

AMD ATHLON 64 X2 5200+BOX (AM2) (65W)

Samsung Spin Point T166S HD501LJ, 500GB, Serial ATA/300, 7200RPM,16MB cache

Gigabyte Radeon X2600XT 256MB (128 bit) GDDR3 HDTV/DVI, D-SUB, HDCP, box

OCZ 2GB DDR II 800 ATI Edition CL4-4-4 Dual (2 x 1GB)

nikomu sie nie rzuca w oczy jakas wyrazna niezgodnosc sprzetowa, ktora pominalem, a ktora by owocowala wiekszymi problemami?:>

3. no i ogolnie czy ktos wie cos o jakichs jej minusach i wadach poza :

- problemami przy pamieci 4x1gb

- niestartowaniu raz na 100 uruchomien u niektorych:)

- wentylku na chipsecie hehe (uznalem to za minus z racji mojego aktualnego fanatyzmu na punkcie ciszy:P)

z gory dzieki za wszelkie odpowiedzi i informacje

(zwlaszcza mnie intryguje pierwsza kwestia...no i zalezy mi na czasie ostro;D)

edit

p.s. a, i jeszcze

4. jesli wsadze na niej grafe "Gigabyte Radeon X2600XT" z pasywnym chlodzeniem silent pipe II, to da rade na chipsecie zamontowac noctua NC-U6 ?

[ jak nie ['] to najwyzej biore Thermalright HR-05 IFX SLI ;D ]

Edytowane przez ablablabla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.

Dołączona grafika

ta taka sztywna gruba ostro na chama przyklejona jakbygabka na mostku poludniowym to ma zostac, nie?:>

to jest wogole tylko ochronnie, czy tez cieploodprowadzajaco czy cholera wie po co to?

2. yyy, ktos cos kojarzy o co moze chodzic jak napiecia na wtyczkach wentylatorowych sa o 3-4V za niskie?:/

(sprzet jak w poscie powyzej)

[automatyczna regulacja obrotow wylaczona ofcoz]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to płaskie odprowadza ciepło (podobno innowacja) i ma zostać

na wtyczkach powinno być 12 V - w biosie automatyczna regulacja jest tylko na jedną wtyczkę (tzn. wartości 60% - 100 %) a reszta jest nieregulowalna tak jak w innych infinity

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi