Skocz do zawartości
Rhasta

Komputer Się Zawiesza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem (chyba z dyskiem twardyym). Komputer zawiesza się podczas grania, czasami po 10 minutach, czasami po 2 minutach. Myślałem, że to z dyskiem coś nie tak może być. Niedawno zmieniałem kartę graficzną i zasilacz. :sad:

Konfiguracja sprzętowa:

Athlon 64 3200+ socket 939

Ga-K8NS-939

2*512 MB ram 400 Mhz DDR

Galaxy 7900 GS AGP

AMACROX WARRIOR 400 W

WD Caviar Se 80 GB

kara muzyczna zintegrowana

Napęd DVD ASUS

Proszę o pomoc. :)

PS. Może jednak to za słaby zasilacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz spokojnie wystarczy, w momencie kiedy zawiesza sie tobie komputer dysk wydaje jakies inne dzwieki niz podczas normalnej pracy?

zeskanuj go np hdd regeneratorem moze jakis badzik sie zrobil :/

HDD Regenerator nic nie wykrył, a może to bios trzeba zaaktualizowac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Mam problem (chyba z dyskiem twardyym). Komputer zawiesza się podczas grania, czasami po 10 minutach, czasami po 2 minutach. Myślałem, że to z dyskiem coś nie tak może być. Niedawno zmieniałem kartę graficzną i zasilacz.

Ciekwi mnie jaką to drogą dedukcji doszedłeś do wniosku że to HDD?

Chyba, że zapomniałeś napisać że sprawdziłeś już system (wirusy, sterowniki, reinstal), stabilność RAMu, CPU, GPU, Temp w stresie, zmierzyłeś napięcia miernikiem i sprawdziłeś wszystkie wtyczki zasilania? Jeśli tak, to faktycznie można zacząć podejrzewać dysk... a nawet ufoludki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekwi mnie jaką to drogą dedukcji doszedłeś do wniosku że to HDD?

Chyba, że zapomniałeś napisać że sprawdziłeś już system (wirusy, sterowniki, reinstal), stabilność RAMu, CPU, GPU, Temp w stresie, zmierzyłeś napięcia miernikiem i sprawdziłeś wszystkie wtyczki zasilania? Jeśli tak, to faktycznie można zacząć podejrzewać dysk... a nawet ufoludki :)

Już sobie poradziłem. Wina - Galaxy 7900 GS AGP - padaka musiałem zmniejszyć taktowania w riva tunerze, szkoda :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O Jezusie.

Gdzie jest mod?

Ten topic powinien zostać z miejsca skasowany, po takiej odpowiedzi samego autora.

Koleś podkręcił sobie grafę i zapomniał o tym wspomnieć. OMG, miejcie litość!

Mam pytanie czy ja coś mówiłem o podkręcaniu? :blink:

Czytaj ze zrozumieniem. Karty nie podkręcałem, ale musiałem obniżyć taktowanie na niższe niż standardowe, czyli z 550/1400 na 425/1240 i teraz jest ok :wink:

Problem rozwiązany mozna zamknąc temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, ale to nie jest normalne żeby obniżać standardowe taktowania, bo komp nie działa/zawiesza się. Rozumiem przy kręceniu, ale w standardowych ustawienia, to nie tak. Raczej bym poszukał jednak głębiej przyczyny, niż zadowalał się takim rozwiązaniem.

Może temperatury za wysokie w budzie z powodu braku odpowiedniej wentylacji?

Edytowane przez Tony Soprano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, ale to nie jest normalne żeby obniżać standardowe taktowania, bo komp nie działa/zawiesza się. Rozumiem przy kręceniu, ale w standardowych ustawienia, to nie tak. Raczej bym poszukał jednak głębiej przyczyny, niż zadowalał się takim rozwiązaniem.

Może temperatury za wysokie w budzie z

Kartę oddałem na gwarancję, czytałem duzo tematów i to samo ludzie mieli i wymieniali. Ja chyba wymienie na x1950 PRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Chciałbym tylko zauważyć, że takie objawy (niestabilność na nominalnych zegarach) mogą być spowodowane złym stykiem na dodatkowym złączu zasilania 12V - sterownik nie wyświetli komunikatu że "obniżono taktowanie gpu w celu ochrony sprzętu" (czy jakoś tak), jeśli w 2D jest ok (mniejszy pobór prądu). Szczerze mówiąc jestem na 90% pewien, że tak właśnie było w tym przypadku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi