Skocz do zawartości
hauti

Obudowa

Rekomendowane odpowiedzi

planuje kupić jakąś obudowę pod moje podzespoły taką do 200-250 zł

wymagania - ładna ;) mile widziany jakiś wyświetlacz

dobry przewiew ;) wichury mogą być podświetlane ;)

midi ale żeby było dużo miejsca ;)

z góry dziękuję za przykłady i linki ;)

co sądzicie o tym ?

sagitta

:rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radzę zwrócić uwagę na masę obudowy - jeśli to co metalowe jest z alu to oczywiście może być bardziej lekka ... ale jeśli to stal, to mam raczej "przeciętne" doświadczenia z obudowami o masie ~6 KG i grubości blachy ~0,6-0,7 mm - innymi słowy mówiąc żadna rewelacja. "Przyzwoitość" zaczyna się od stali o grubości 0,8 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem kryterium ładna dyskwalifikuje niemal każdego chifteca :]

Na pewno są to obudowy solidne, trwałe, nie wibrujące i w miarę przewiewne, ale ładne to na pewno nie.

na twoim miejscu postawił bym jednak na funkcjonalność ...

tak więc chiftec - duży, brzydki, ale z dużą ilością miejsca

albo CoolerMaster Centurion - ładny aczkolwiek z dużo mniejszą ilością miejsca w środku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh, zaraz mi poiwiedzą, że to nie najlepszy wybór ale i tak:

Tacens Sagitta Lux - mam ją, ma duży wyświetlacz, miejsce na 4 wiatraki 120mm. Przewiew jest dobry, temperatury na 2x120 spadły mi o 6-7 stopni. Przy 4x120 mam do 10 w idlu stopni mniej, a około 7 w stresie. Kosztuje 265zł i ma jeden wiatrak od razu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem kryterium ładna dyskwalifikuje niemal każdego chifteca :]

Na pewno są to obudowy solidne, trwałe, nie wibrujące i w miarę przewiewne, ale ładne to na pewno nie.

na twoim miejscu postawił bym jednak na funkcjonalność ...

tak więc chiftec - duży, brzydki, ale z dużą ilością miejsca

albo CoolerMaster Centurion - ładny aczkolwiek z dużo mniejszą ilością miejsca w środku.

Bo ja wiem czy chieftec są brzydkie na tle innych obudów.

np. ta: http://zenfist.pl/pID/1348.htm

... to się zgodzę - na mój gust paskudna ... ale ta: http://zenfist.pl/pID/522.htm

moim zdaniem inna bajka - naprawdę trudno mi znaleźć ładniejszą obudowę od tej

- oczywiście dla mnie uroda to nie ilość świecidełek ... choć pewnie z nimi też znalazła by się jakaś ładna

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to podam linki do fotek:

http://zenfist.pl/pID/378.htm <-- centurion 534

http://www.cooling.pl/cooler-master-centur...odukt,1948.html <-- centurion 5 black

(w podobnej cenie)

moim zdaniem wyglądają lepiej i mają aluminiowe front panele a nie plastykowe :)

Generalnie chieftec nie ma czarnych obudów tylko jakieś takie ciemno szare co mnie osobiście drażni jak mam inny kolor budy niż napędu, nawet jak schowany jest za drzwiczkami.

Niemniej nie mam nic do chieftec'ów jeżeli chodzi o walory użytkowe / jakość wykonania i rozumiem ze innym może nie przeszkadzać to co mi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba te cooler mastery mi się wyraźnie mniej podobają ( jak widać różne są gusta ;) ). Jeśli chodzi o kolor to mam teraz grafitowego modecom impact i na prawdę podoba mi się taki kolor ( od pierwszego wejrzenia na żywo - na fotce myślałem że czarna ) czerń jest nieco "męcząca"/przytłaczająca ... a duża ilość srebra przeszkadzająca ( moim zdaniem srebrne powinny być co najwyżej subtelne dodatki ) . Grafitowy kolor MC impact o dziwo nie gryzie się z czarnym napędem DVD NEC.

Miałem teraz : http://zenfist.pl/pID/1562.htm

Powiem Ci że ... nieco zalatuje z wyglądu kiczem. Czarne połacie ażuru + srebrny powoduje za duży kontrast ( .... jeszcze dodam że przycisk power jest tandetny tak jak fioletowa etykieta na górze z napisem cooler master - ale to akurat info dla ew. kupującego ). Oczywiście na żywo wygląda ona nieco inaczej ( m.in. czerń jest głęboka ).

Cooler Master Centurion 5 - Czarny - to co jest na ostatniej fotce mi się podoba - ładnie wkomponowany "panel" z przyciskami w kol. srebrnym

np. http://www.cooling.pl/cooler-master-centur...rodukt,720.html - już wygląda całkiem całkiem - tylko znowu jest ryzyko że na żywo srebro za bardzo będzie się narzucać

Ta wygląda interesująco - pomimo że z "dodatkami" :

http://zenfist.pl/foto.php/pID/490/fID/01

- nie przepraszam - ona jest PIĘKNA ... ale stal SECC 0,6 mm i cena 300 PLN to jedynie dobry joke :unsure:

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na obronę Elite powiem że te budy kosztują 150zł = prawię połowe tego co zakładający temat chciał wydać...

Co do połączeń kolorów to zdecydowanie kwestia gustu i każdy sam musi odpowiedzieć sobie na pytanie czy chce mieć "kolorowo" czy w miarę jednolicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje spostrzezenia sa podobne do rad Kyle, jesli chcesz miec stabilna obudowe to kupuj tylko takie w okolicy 10kg... przerobilem juz kilka Modecom, Lian-Li, Enlight i Chieftec... Z uwagi na konstrukcje polecam Enlighta (mialem 3 obudowy tej firmy o podobnej kostrukcji) oraz Chiefteca. Wg mnie ladniejszy jest np. Enlight EN-7247 (niestety bylem zmuszony zmienic z uwagi na wieksza ilosc dyskow) nowego mozna dostac za 150zl albo i mniej... z uwagi na ilosc miejsca polecam Chiefteca - obecnie mam SH-01B-B-B (w nowej gleboko czarnej a nie grafitowej kolorystyce), co prawda wolalem inny model z czarno-srebrnym panelem ale nie byl on rzeczywiscie czarny tylko grafitowy... wiesz Kyle nie kazdemu odpowiada obudowa z drzwiczkami - mnie np. nie wiec jedynym Chiefteciem bez nich w czarnym kolorze byl w/w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak - drzwiczki - czasem to problem czasem zaleta. Jeśli ktoś intensywnie "wsadza" coś w napędy lub często włącza wyłącza komputer ( a przyciski są wewnątrz ) to jest to po prostu wada. Z drugiej strony jeśli ktoś ma np. dzieci , zwierzęta ( ?? ) to wręcz zaleta. Jeśli rzadko coś "mieszamy" z nośnikami czy przyciskiem no/off i nie mamy "stworzonek niszczonek" to drzwiczki można ocenić neutralnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do tych dzieci to widać że ich nie masz :D

drzwiczki + dzieci = brak drzwiczek ...

jaka by to obudowa nie była ...

He he - prawda prawda

Ale czemu brak drzwiczek - jeśli były by przez cały czas zamknięte ... ( jedynie otwieramy kiedy włączamy lub wsadzamy nośnik i zamykamy ) ? Wydawało mi się że dziecko interesują przyciski, świecidełka itd. ( szczególnie reset ) ... a do takiego chieftec zabudowanego z przodu to chyba nawet nie podejdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz :D

Jak dziecko zobaczy że coś otwiera się od góry i dołu a na środku "coś" trzyma to zostanie tylko 3cm z każdej strony od plastyku trzymającego zamek :]

Mam 3 znajomych z takimi obudowami i dziećmi i ani jeden już drzwiczek nie ma :D

2 straciło w drodze selekcji naturalnej, a jeden sam wymontował za w czasu :)

Edytowane przez letrev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę zakładał nowego tematu, więc się podepnę. Ja tym razem szukam obudowy do 300zł bez zasilacza. Na początku chciałem kupić Raidmax Smilodon, ale słyszałem negatywne opinie na ten temat. Zastanawiam się nad Lian-Li ale wydaje mi się, że jest ona za mała. Moja obudowa ma identyczne wymiary. A czy to prawda, że Chieftec ma przestarzałą konstrukcję chłodzenia ?Co byście mi polecili do tej kwoty?

Edytowane przez Cry$t4L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się nad Lian-Li ale wydaje mi się, że jest ona za mała. Moja obudowa ma identyczne wymiary. A czy to prawda, że Chieftec ma przestarzałą konstrukcję chłodzenia ?Co byście mi polecili do tej kwoty?

Mialem Lian-Li przez bardzo krotki okres (niecaly miesiac) - bylo kilka powodow dla ktorej ja sprzedalem... jedno potrzebowalem pilnie kasy, dwa jakos nie przypadla mi do gustu. Co do miejsca w srodku to wcale nie uwazam ze jest go za malo... jednak obudowa ta ma kilka wad - dla mnie przede wszystkim za lekka, m.in. boczne scianki siedzialy luzno przez co wpadaly w wibracje... ponadto aluminium jest ciezkie w utrzymaniu czystosci, a takze latwo sie rysuje... natomiast chlodzenie miala dobre - fabrycznie 3 ciche wentyle 120 mm. Co do Chiefteca nie rozumiem troche stwierdzenia ze ma "przestarzala konstrukcje chlodzenia" - ma w zasadzie taka jak wiekszosc obudow... nadmuch na dyski oraz mozliwosc montazu wentylatorow na proca i grafike, no i oczywiscie wyciag 120 mm. Wg mnie nie ma sensu zmieniac czegos co sie sprawdza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no a ja kupiłem Thermaltake soprano

estetyka z odrobiną bajeru a co do drzwiczek to są bardzo mile widziane w moim przypadku bo mam kolorowo: kieszeń/dvd/fdd więc teraz już się zakryje ;)

dzięki za rady ps. ten tt ma 0.8mm i waży 9.5 kg więc dość solidna konstrukcja

w porównaniu do tego shido co mam teraz :)

sprzęt już przyszedł jestem bardzo zadowolony tylko teraz muszę dokupić jakiś kontroler obrotów

i od razu pytam czy jest możliwość podłączenia 3 wiatraków pod jeden potencjometr ? :)

Edytowane przez hauti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi