Monster Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 (edytowane) Witam. Po długim czasie czytania forum xtremesystem.org postanowiłem zbudować swojego pierwszego singla :D Chciałbym się upewnić, czy niczego nie pominąłem, więc zadam wam kilka pytań: 1. Tutaj jest schemat budowy mojego singla: Czy wszystko jest ok(tzn. 1 zaworek, kompresor, desuperheater, skraplacz, filtr, kapilara, parownik, elastyczny przewód ze stali nierdzewnej) Na tłoczenie uzyję rurek o średnicy 6mm, na ssanie 10mm (przy okazji zapytam jakiej długości powinien być desuperheater, wiem tylko, że średnica 6mm) 2. Gaz to R290. 3. I teraz takie pytanie praktyczne :-P Jak zrobię próżnie, podłączę gaz do zaworka to muszę użyć takiego specjalnego przyrządu, który pokazuje mi jaka jest wartość ciśnienia( panuję naładować do 10bar)? Jeżeli już naładuję to mogę odłączyć gaz i odpalać maszynę? Czy muszę zostawić butlę, żeby regulować? To na razie wszystko. Jeżeli coś robię źle, powiedzcie. Z góry dziękuję Edytowane 12 Lipca 2007 przez Monster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Witam. Po długim czasie czytania forum xtremesystem.org postanowiłem zbudować swojego pierwszego singla :D Chciałbym się upewnić, czy niczego nie pominąłem, więc zadam wam kilka pytań: 1. Tutaj jest schemat budowy mojego singla: Czy wszystko jest ok(tzn. 1 zaworek, kompresor, desuperheater, skraplacz, filtr, kapilara, parownik, elastyczny przewód ze stali nierdzewnej) Na tłoczenie uzyję rurek o średnicy 6mm, na ssanie 10mm (przy okazji zapytam jakiej długości powinien być desuperheater, wiem tylko, że średnica 6mm) 2.Moglibyście mi wytłumaczyć o co chodzi z tym olejem, bo nie kapuję.? Będe musiał coś z nim robić budując układ jednostopniowy? 3. Gaz to R290. 4. I teraz takie pytanie praktyczne :-P Jak zrobię próżnie, podłączę gaz do zaworka to muszę użyć takiego specjalnego przyrządu, który pokazuje mi jaka jest wartość ciśnienia( panuję naładować do 10bar)? Jeżeli już naładuję to mogę odłączyć gaz i odpalać maszynę? Czy muszę zostawić butlę, żeby regulować? To na razie wszystko. Jeżeli coś robię źle, powiedzcie. Z góry dziękuję Kolejnosc na schemacie masz dobra, ale polecam dodac jeszcze zaworek dla tloczenie, wtedy mozesz wypuscic gazu bez jego wylaczania. 1. Nie musisz dawac desupa jak masz normalnych rozmiarow skraplacz i nie masz zbyt mocnego kompresora 2. W zaleznosci od oleju w ukladzie musisz uzyc odpowiedniego gazu, w singlu nie musisz stosowac separatora oleju jezeli o to pytasz 3. moze byc, ale pamietaj ze to gaz palny i trzeba bardzo uwazac 4. przy napelnianiu i strojeniu ukladu przydaje sie stacja manometrow. Pozatym uklad nabija sie tak zeby dzialal, a nie pod konkretne cisnienie. Chyba ze robisz masowo identyczne uklady to mozna napelniac je identycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monster Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 ryba wielkie dzięki. Aha już wiem, że "ten przyrząd" to stacja manometrów :D Aha czy koniecznie trzeba dawać zaworek dla tłoczenia? Jak to to gdzie najlepiej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawroch Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Nie trzeba dawać koniecznie ale ułatwia funkcjonowanie, jak już wyżej kolega napisał będziesz mógł spuszczać propan nie wyłączając układu.. Dajesz zaworek na tłoczeniu obojętnie gdzie Ci pasuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monster Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 wawroch Dzięki. Jeżeli ułatwi to funkcjonowanie to dam jeszcze jeden zaworek :D Dzięki jeszcze raz rybie i tobie wawroch. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Na tłoczeniu daj zaworek za skraplaczem, chyba, że lubisz mieć poparzone palce ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monster Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 (edytowane) Na tłoczeniu daj zaworek za skraplaczem, chyba, że lubisz mieć poparzone palce ;)No pewnie, że nie lubię jak mam poparzone palce :) Też tak planowałem między skraplaczem, a filtrem. P.S Odnośnie tego drugiego zaworka: więc jak będę nabijał układ gazem to trzeba wpuścić jednocześnie gaz do obu zaworków?(tak jak tu na obrazku:) Edytowane 12 Lipca 2007 przez Monster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 No pewnie, że nie lubię jak mam poparzone palce :) Też tak planowałem między skraplaczem, a filtrem. P.S Odnośnie tego drugiego zaworka: więc jak będę nabijał układ gazem to trzeba wpuścić jednocześnie gaz do obu zaworków?(tak jak tu na obrazku Tutaj jest robiona proznia (z obu stron ukladu), tak szybciej mozna ja zrobic. Normalnie uklad nabijasz przez stronne ssaca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monster Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Aha, thx ryba. Dzięki za wskazówkę. Teraz już będę wiedział. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...