Skocz do zawartości
DeMeQ

Pisk Wydobywajacy Sie Z Kompa.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam od niedawna dziwny problem. Zdazylo mi sie to wczoraj juz trzeci raz. Tak jakby przez ulamek sekundy nie bylo pradu i zaraz wrocil. Chyba wszystkie urządzenia elektryczne w domu gasną(route,r tv, dvd, 1komp i drugi komp).

Tyle ze z tego z sygnaturki wydobywa sie pisk, ciagly glosny pisk. Raz mnie to obudzilo w nocy. Pomaga odciecie kompa od pradu. po wlaczeniu wszystko dziala jak nalezy. Zasilacz seasonic i 1 gtx c2d po oc wiec wykluczam, ze to wina zasilki. Ale to chyba nie z plyty, a z zasilacza wydobywa sie. Jest to dziwne poniewaz nigdy wczesniej tak nie bylo. Albo to wina elektrowni albo feela ktory zasila starego kompa(a64, a8n-e, 512ddr, 80gb, 7600gs, feel400w) ale nie wiem czy moglby siac takie spustoszenie w calym domu. A Wy jak sadzicie? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ma piernik do wiatraka, jak inny komputer może powodować pisk drugiego?

Zgodnie z twoim opisem masz w domu ubytki prądu.

Pisk nie wydobywa się przypadkiem z głośniczka w obudowie, po takim ubytku?

Może masz włączoną funkcję w Biosie "Restore on AC Power Loss"

Komputer próbuje zaraz po takim ubytku prądu włączyć się z powrotem, ale mu się nie udaje, czego powodem jest pisk z głośniczka. Tylko podsuwam ci myśl, więc mogę się mylić. Spróbuj zmienić tamtą funkcję na "Power off", jeśli masz ustawioną inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz sprawdze ta funkcje. Nie wiem nic o ubytkach. Bo chyba komp nie moze spowodowac zaniku pradu w calym domu. Tylko zdziwil mnie ten pisk bo kiedys gdy byla przerwa w dostawie pradu na 1 h to normalnie sie wszystko wylaczylo a teraz dziwny pisk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz sprawdze ta funkcje. Nie wiem nic o ubytkach. Bo chyba komp nie moze spowodowac zaniku pradu w calym domu. Tylko zdziwil mnie ten pisk bo kiedys gdy byla przerwa w dostawie pradu na 1 h to normalnie sie wszystko wylaczylo a teraz dziwny pisk.

Czy nie może spowodować..? Nie wiem. Być może przeciążenie, być może coś innego - w gruncie rzeczy ja na Twoim miejscu zaopatrzyłbym się w UPSa - bo następnym razem na samym piszczeniu może się nie skończyć..

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze co musisz zrobić to znaleźć przyczynę zaniku napięcia w sieci, albo masz coś z elektryka w domu, albo elektrownia lub sąsiedzi wycinają Ci jakieś numery. Dopiero po tym możesz podjąć odpowiednie kroki co do eliminacji problemu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Przysiadki napięcia mogą być spowodowane albo uszkodzoną instalacją elektr. (np. nadpalony przewód) albo przełączeniami wykonywanymi przez energetykę (naprawy) ewentualnie przeciążeniem lokalnej podstacji SN (zapytaj sąsiadów czy też tak mają). Na 100% nie jest to wina zasilacza FEEL ani żadnego innego którego masz w domu.

Nie napisałeś co się dzieje z kompem gdy piszczy. Jeśli jest ciemno/freez, to pewnie jest wina zasilacza który przy bardzo krótkim zaniku nie zdejmuje sygnału PowerOK, komp się poprostu wiesza. Dopiero odłączenie napięcia na dłużej powoduje prawidłowy reset.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komp dalej chodzi tzn slychac wentylatory, ekran jest czarny no i ten pisk. Temu zanikowi pradu towarzyszy huk z glosnikow rowniez gdy z powrotem je wlaczam ale pozniej juz to nie wystepuje i glosniki sie normalnie wlaczaja i wylaczaja. I tak pewnie wymienie tego feela.

Edytowane przez DeMeQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głośniki komputerowe nie mają opóźnionego załączania głośników. Podczas włączania zasilania, zawsze idzie delikatny impuls, który jest wzmacniany jak normalny dźwięk z karty muzycznej. Huku nie będzie, jeśli przed włączeniem komputera/zestawu przekręcisz Volume na LOW. W twoim zestawie jest pokrętło na głośniku basowym, więc ściszasz na max i włączasz, wtedy nie powinno być huku.

BTW:

Mojemu kumplowi przez takie "akcje" zaczęły charczeć satelity w zestawie 5.1 Inspire Creativa. Mała siostrzenica przekręciła mu głośność na max, a on potem miał miłą niespodziankę podczas włączania komputera :P. Był niezły impuls, który prawdopodobnie przywędził głośniczki.

Dlatego też wzmacniacze we wszystkich zestawach tzw. pierdziawek komp. uważam za totalny syf.

Amplituner RULEZ!!!

Edytowane przez Elektronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Glosnosc byla ustawiona duzo mniej niz polowa poniewaz ten zestaw jest dosc glosny. Wiem juz ze to nie wina instalacji, sasiadow a przeciazenie nie jest mozliwe. Chyba cos w elektrowni kombinuja ale chyba nie wiedza ze moga mi spalic kompa :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy połowa głośności, żeby było porządne "walnięcie" w głośnikach podczas takiego "cyknięcia" prądem.

Poza tym takie ubytki kompa ci nie spalą, no chyba że elektrownia przepięciami małymi zacznie sypać. Zaś najgorzej znosiły je starsze dyski, nowym to już raczej wszystko jedno, bo mają zabezpieczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi