Skocz do zawartości
John M. Kane

Mobo, Cpu, Ram, Hdd (sata)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę o doradzenie w kilku kwestiach - potrzebuje szybkiej pomocy, sam staram się nadrabiać zalełgości w kwestii platformy C2D, ale jak ktoś dłużej w tym siedzi to będzie o wiele łatwiej. Chciałbym zmienić z s.939 na s.775 i poza grafiką raczej wszystko jest do wymiany.

Zastanawiam się nad:

Mobo: Asus P5B / Abit IP35-E (w tle jeszcze świta mi EVGA NF66T1)

CPU: E6400 / E4300

Cooler: albo boxowy na razie albo może AC Freezer 7 Pro - starczy ten? Scythe'a bym kupił, ale nie wiem czy mi starczy i czy jest taka potrzeba - bardzo kręcić nie będę - zresztą na początku chyba nie będę wcale o/c robić.

HDD: kompletnie nie wiem co jest dobre w SATA (SpinPoint? Barracuda jakaś?) - propozycje mam takie:

- Samsung 16MB Cache NCQ 320GB

- Seagate Barracuda 250GB, zapis prostopadły (tamten chyba też to ma, nie?)

RAM: nie mam pojęcia, każdy wybór chyba będzie dobry, no i najlepiej 2x1GB.

___stary temat przed przekształceniem traktował tylko o wymianie pamięci DDR1___od postu #18 temat został przekształcony____tego można nie czytać___

Doradzcie co wybrać - aktualnie mam 2x512MB DDR TwinMosa - chciałem wymienić to na jedną kość i dokupić jeszcze 1GB. Wiem, że są drogie i nieopłacalne, ale przesiadka na inną platformę na razie nie wchodzi w grę. Kiedyś tam się gryzły niektóre kości z mobo - pamiętam za czasów nF2 ;) - nie wiem jak jest obecnie, do tego może coś lepiej wspóldziałać z A64, bądź nie? Nie wiem. Dzięki za rady.

Edytowane przez John M. Kane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na prawde nie mozesz zmieniac na AM2? Bys sprzedal procka, plyte, ramy, dolozyl troche i by starczylo na:

Procek - Athlon X2 3600+ Brisbane

Plyta - DFI Infinity NF SLI-M2/G

Grafika - Palit 8600gt

Ram - GoodRAM pc667 z allegro (pewnie starczy na 2x1GB)

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xacti - niecałe pół roku temu właśnie zmieniałem z s. A na s. 939 i następna zmiana ma być jak już będzie sporo funduszy, wtedy to pewnie C2D wezmę. Teoretycznie mógłbym tak zrobić, ale dopłata do AM2 musiałaby być niewielka. No i bez tego Palita, mam od wczoraj 7900GS :)

W sumie to jeszcze to przekalkuluje... Ale dalej nie wiem jakie DDR1 brać w razie czego ;)

Ten Brisbane ile % będzie wydajniejszy od jednojajowego San Diego??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogolnie najlepiej DDR brac jak najtansze - nie oplaca sie forsy wydawac na ta umierajaca juz powolii platforme ;)

Brisbane zegar w zegar moze bedzie 5% wydajniejszy, ale masz 2 jajka co w przyszlych grach pomoze :) No i Brisbane dobrze sie kreci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xacti wyluzuj troszkę z postami [;

Jeżeli dalej rozważasz kupno DDR to ja polece Patrioty LLK lub KH.

A o co chodzi? :unsure: Co z nimi nie tak? ;)

Imo nie oplaca sie brac drogich ddr'ow . 2x1Gb Patriotow bedzie pewnie z 500zl kosztowal, a za 500zl to masz 4GB na ddr2 :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Komputroniku mozna dorwac Corsairy VS 2x1 GB za 378zl. IMHO to jest calkiem rozsadna propozycja, wiecej niz 400zl bym za DDR nie dal. Jak nie te Corsairy, to Goodramy z Allegro (ok. 400zl za 2x1GB) i polowanie na okazje.

I doskonale rozumiem John M.Kane - tez kupuje 2x1GB DDR do s.939, bo uwazam wymiane 939 na AM2 za lekki bezsens. Laczny koszt imprezy bedzie mniej-wiecej taki sam, duzo wiecej zabawy z tym (rozbierac calego kompa, zmieniac ew. chlodzenie itp.), a wydajnosc w zasadzie taka sama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to mi teraz namieszaliście. W sumie jakby tak zaciągnąć pasa i sprzedać to co mam - liczę raczej takie dolne granice, które sobie wyszukałem na allegro to miałbym dorzucając zaskórniaki z 1k nawet.

To nie wiem czy nie poszaleć nawet z czymś jeszcze lepszym... Teraz znowu nie orientuje się jakie są cenny C2D i dobrych płyt pod to. Znowu godziny szukania, przeglądania testów... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak zauwazyl costi przesiadka na AM2 nie da ci duzego kopa (co prawda to X2, ale do gier wystarcza jeszcze 1 rdzen) . AM2 ma ta zalete ze ma tanie pamieci :) Zawsze lepiej miec zapas ramu.

Widze ze zastanawiasz sie na s775. W miare dobra plyta + procek to okolo 700zl.

Na przyklad takie cos:

Pentium E2160

Abit AB9

Bedzie troche drozej niz na AM2, ale lepiej. Procesor przy takich samych taktowaniach wygrywa z X2 Brisbane okolo 20%.

Jesli bys mogl dolozyc jeszcze 120zl to mozna kupic Abit IP35, ktorego chipset bedzie mogl obsluzyc nowe procesory Intel'a.

Jesli wybierzesz AM2 - bedzie dobrze. Jesli wezmiesz s775 - bedzie dobrze. Jesli dokupisz ram do tego co masz - nie bedzie najlepiej, ale tez nie tragicznie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak zrobie, dzięki. W razie dalszych pytań jeszcze się odezwę.

Póki co znalazłem na Proline Abit P5N-E SLI nForce650i (wtf is that?) za 405,- ale jeszcze zobacze, te które wymieniacie. C2D miałbym od znajomego za ok. 500~550,- chyba E6400 (6420 może) - muszę się zapytać co on ma. Grafę mam, pamięci się kupi - tanie są ;P

Głupie pytanie, ale co jest z tymi memkami 800MHz? One są tylko do jakiejś platformy? Czemu te 667 są jeszcze "popular" skoro są 800? Przespałem kawałek czasu (mgr się robiło :P).

Pytanie #2 - ten Abit IP35 ma IDE? bo niestety mam dysk IDE, tam coś w rogu jest przypominającego IDE ale pewien nie jestem (jedno tylko).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, rozumiem. No to poszukam bardziej tych co wskazywaliście.

A znajomy ma E6400 jednak :-)

Dzięki za natychmiastowe odpowiedzi. Idę wywiad zrobić w zaprzyjaźnionym sklepie.

Asus P5B, E4300 tańszy niż ten znajomego (a ponoć się kręci na E6600) no i jakieś tam pamiątki + może zmiana HDD z P-ATA na S-ATA. Taki bilans. Oczywiście temat stricte o pamięciach jest dalej ;))

Pamięci to nie wiem jakie - jakieś dobre DDR2 wybiorę :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor - E2160

Plyta - Abit IP35-E

Dysk - WD 250Gb, albo Seagate 250Gb

RAM - 2x1GB GoodRAM pc667 (Tylko ze w tym sklepie troche drogawe sa ;), mozesz poszukac gdzie indziej)

Co do mobo to jak sie da to mozesz tez kupic pelne Abit IP35, ale nie ma zbytniej roznicy.

Edytowane przez xacti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jest różnica w cenie :) Mam tu IP35-E za 405,- a IP35 za 525,- za dużo jak dla mnie. Wymieniam stary sprzęt i dopłacam więc nie mam za dużego pola do popisu. Ten procek co podałeś to jakiś śmieszny jest ;) Wezmę E6400 za 500,- :) A te GoodRAM są na pewno good? :) Nie lepiej jakieś Patrioty albo GeILe? Kurcze, praktycznie o wszystkim muszę szukać a czasu niewiele :/

Ta Barracuda ciekawa - choć zawsze kupowałem WDC i nigdy mnie nie zawiodły. Nie wiem jak jest z Seagatem.

Dzieki w każdym razie - może ktoś jeszcze się dopisze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem. No to muszę się jeszcze dowiedzieć po ile w tym sklepie "zaprzyjaźnionym" są memki i jakie. Ale generalnie widzę, że to będzie najmniejszy problem. Na pierwszy ogień idzie zakup nowego dysku gdyż muszę przetransportować wszystkie dane zanim tego opchnę.

Cena Seagate 250GB - 270,-

natomiast

Samsung 320GB 16MB c. - 260,-

Ten Samsung jest godny zaufania? Kiedyś czytałem, że właśnie napakowanie takiej ilości talerzy spowoduje błędy i częste uszkodzenia, dlatego ówcześnie wybrałem dysk 160GB. Teraz nie wiem co z tym NCQ itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrałem coś takiego:

Mobo: EVGA NF66-650i-T1 (355,-)

CPU: C2D E6400 (cena okazyjna)

RAM: 1GB DDRII GoodRAM 800MHz (180,-)

HDD: WD3200AAKS 320GB 16MB cache (286,-)

RAMu się później dokupi, cooler na tego 6400 też later, na razie boxowy będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Samsung jest godny zaufania? Kiedyś czytałem, że właśnie napakowanie takiej ilości talerzy spowoduje błędy i częste uszkodzenia, dlatego ówcześnie wybrałem dysk 160GB. Teraz nie wiem co z tym NCQ itp.

Jakiej ilości. Tam są 2 talerze tak samo jak w innych HDD, które rozważasz. Imho brałbym samsunga, jest cichy, chłodny i szybszy od seagate.

Polecam test dysków na PurePc

RAM: 1GB DDRII GoodRAM 800MHz (180,-)

Za tą cenę to jakaś pomyłka. Za tyle to możesz kupić b. dobre GR PRO 900 na D9. Edytowane przez aldam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

beka - AB9 akurat tam nie ma, zresztą nawet nie czytałem o tej konstrukcji, MSI nie chcę, IP35-E nie ma RAIDa, zresztą nie wyczaruje już 50,-.

aldam - czytałem - właśnie WDC skopał wszystkim tyłki tam.

No i RAMów innych akurat nie ma tam gdzie kupuje - te są best i najtańsze. Mógłbym wziąć w sumie zwykłe 800MHz, ale te 30 to jeszcze udało mi się wyczarować. ;)

Aha - te GoodRAMy to są wersje PRO, zapomniałem dopisać.

Ceny i tak są ok wg mnie, poza tym ja tam oddaje stary sprzęt, gdzie indziej bym tak nie mógł. :)

Costi - hehe, no nie, ale ja nie wytrzymałbym, poza tym czekać aż ktoś to raczy kupić to wiesz. A tak problem z głowy. :)

No i mam hardware, nieco inny niż wybrałem z przyczyn obiektywno-losowych. Jestem bardzo zadowolony.

Dzięki za wszelkie porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi