Mikelos Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 witam nadeszla wiekopomna chwila na kupno lcd. zdecydowalem sie na 19" no i mam dylemat: 16:9 czy 4:3? cenowo t bedzie w okolicach 800-900 zeta, matryca najprawdopodobniej tn (nie jestem maniakiem). za panorama przemawia szeroki ekran przydatny w ogladaniu filmow jednak w tym przedziale cenowym raczej nie dostane pivota wiec np przy www nie wykorzystam tej szerokosci poza tym w grach heroes v czy carbon nie widze natywnej rozdzielczosci panoramy 19 cali czyli 1440x900 - da sie cos z tym zrobic? jakie sa wasze doswiadczenia z tanszymi panoramami, np Samsung SyncMaster 19'' 931BW? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 witam nadeszla wiekopomna chwila na kupno lcd. zdecydowalem sie na 19" no i mam dylemat: 16:9 czy 4:3? cenowo t bedzie w okolicach 800-900 zeta, matryca najprawdopodobniej tn (nie jestem maniakiem). za panorama przemawia szeroki ekran przydatny w ogladaniu filmow jednak w tym przedziale cenowym raczej nie dostane pivota wiec np przy www nie wykorzystam tej szerokosci poza tym w grach heroes v czy carbon nie widze natywnej rozdzielczosci panoramy 19 cali czyli 1440x900 - da sie cos z tym zrobic? jakie sa wasze doswiadczenia z tanszymi panoramami, np Samsung SyncMaster 19'' 931BW? pozdrawiam Chyba nie 16:9 i 4:3 a 16:10 i 5:4 ;) Jezeli komp głównie do filmow i gier (tak jak u mnie), to zdecydowanie panorama (mam tą wymieinoną przez Ciebie i jestem BARDZO zadowolony). Jezeli glownie internet / praca z tekstem, to chyba 5:4, chociaz sie nie znam ;) W grach 3d nawet po rozciągnięciu 1024 x 768 obiekty maja naturalne proporcje, w grach z rzutem izometrycznym troszke widac zniekształcenia ale ja sie juz przyzwyczailem, i, co wiecej, polubiłem ta zmianę :) (mozna sie jeszcze bawić w skalowanie ekranu - wtedy po bokach ekranu są czarne pasy, a obraz zachowuje proporcje, jednak ja sie w to nie bawiłem, zbyt duzo zachodu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasztecik Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 W HoMM5 i NFS Carbon da się ustawić 1440x900. Wiem bo grałem tak. W HoMM odblokuje się taka rozdziałka po podlączeniu monitora, a do Carbona ściągałem jakieś programik do zmiany na panoramiczną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popiół Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 (edytowane) jak panorama to zdecydowanie samsung 931BW, chyba nie ma lepszego modelu w tej cenie. Jak 5:4 to Benq FP93GP Jeśli chodzi o gry + panorama: praktycznie kazda nowa gra obsługuje rozdzielczosc natywną monitora tzn 1440x900 i wtedy mamy ładny panoramiczny obraz (widzimy wiecej! :wink:). Jedynie w starych grach jest problem, aczkolwiek w kazdej praktycznie mozemy wymusic rozdzielczosc 1440x900 i wtedy mamy obraz panoramiczny albo rozciagniety (o graniu na panoramicznych monitorach znajdziesz wiecej na stronie widescreengaming) Jesli chodzi o filmy to monitor panoramiczny jest zdecydowanie najlepszym rozwiazaniem, paski są albo b. małe (16:9) albo ich wogole nie ma (16:10). Generalnie bedzie widac duuuuuzo wiecej niz na monitorze 19" 5:4 Co do internetu i pracy 5:4 jest lepszy, ale 16:10 tez zły nie jest ;) P.S. Rozdzielczosc 1440x900 w windowsie i grach odblokowuje sie dopiero po podlaczeniu monitora Edytowane 13 Lipca 2007 przez Popiół Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikelos Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 (edytowane) zeby ten szajsung mial tego pivota to bym sie nawet nie zastanawial a moze cos ze stajni LG? np 19" LG Monitor FlatronLCD L194WT 19'' Wide? ktos mial z nim doczynienia? edit: no i kupilem dzis tego szajsunga - wyglada na to ze dobrze zrobilem :) tylko moj biedny gs bedzie mial problemy z nowszymi grami przy tej rozdzielczosci - pora chyba go zmienic :) Edytowane 16 Lipca 2007 przez Mikelos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...