Hemix Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Witam Potrzebuje łącza które miało by dl/up ~1Mb/s. Najważniejsza jest dla mnie prędkość uploadu, bo łącze ma byc prezeznaczone głównie pod mały serwer... Szukam już troche po róznych firmach i nic nie moge znaleźć. Jeżeli już znalazłem jakąś oferte, w której upload był taki jak potrzebuje, to download był wysoki, po kilka Mb/s przez co cena była za wysoka jak dla mnie. Zależy mi na stabilności łącza, więc radiówki chyba odpadają... Moglibyście coś polecić w miare przystępnej cenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
undefine Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Witam Potrzebuje łącza które miało by dl/up ~1Mb/s. Najważniejsza jest dla mnie prędkość uploadu, bo łącze ma byc prezeznaczone głównie pod mały serwer... Szukam już troche po róznych firmach i nic nie moge znaleźć. Jeżeli już znalazłem jakąś oferte, w której upload był taki jak potrzebuje, to download był wysoki, po kilka Mb/s przez co cena była za wysoka jak dla mnie. Zależy mi na stabilności łącza, więc radiówki chyba odpadają... Moglibyście coś polecić w miare przystępnej cenie? Cóż.. po prostu potrzebujesz normalnego łącza, a nie "przeznaczonego dla domu" ;) Zainteresuj się ofertami crowleya, futuro, atmana... W ostateczności polpak tepsy. W większości dużych miast są też mniejsi operatorzy udostępniający takie łącza. Ale dopóki nie zdradzisz miejscowości - trudno będzie coś zaproponować. Z tym że.. przygotuj się na trochę normalniejszą cenę za łącze niż kilkadziesiąt złotych za mbit :) Jak to ma być tylko "mały serwerek" - może taniej (i prościej) byłoby wrzucić ten serwerek gdzieś do firmy gdzie mają porządne łącze? Niekoniecznie zaraz do jakiegoś poważnego datacenter (bo tam to cena będzie wyższa niż Cię stać ;), ale do jakiejś większej osiedlówki lub firmy która po prostu na swoje potrzeby ma już kilka/kilkanaście mbit łącz i może maszynkę pohostować ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hemix Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Cóż.. po prostu potrzebujesz normalnego łącza, a nie "przeznaczonego dla domu" ;) Zainteresuj się ofertami crowleya, futuro, atmana... W ostateczności polpak tepsy. W większości dużych miast są też mniejsi operatorzy udostępniający takie łącza. Ale dopóki nie zdradzisz miejscowości - trudno będzie coś zaproponować. Z tym że.. przygotuj się na trochę normalniejszą cenę za łącze niż kilkadziesiąt złotych za mbit :) Jak to ma być tylko "mały serwerek" - może taniej (i prościej) byłoby wrzucić ten serwerek gdzieś do firmy gdzie mają porządne łącze? Niekoniecznie zaraz do jakiegoś poważnego datacenter (bo tam to cena będzie wyższa niż Cię stać ;), ale do jakiejś większej osiedlówki lub firmy która po prostu na swoje potrzeby ma już kilka/kilkanaście mbit łącz i może maszynkę pohostować ;) Nie bedzie mi sie opłacało wrzucić serwerka do jakiegoś datacenter, bo wtedy bede musiał płacić 2x za internet, w domu i w dc ;) Chce po prostu zwykły internet ,tylko że z większym uploadem, może już być nawet troche mniejszy niż 1mb, ale nie wiem dlaczego nigdzie czegos takiego nie moge znaleźć. Dziwny jest ten kraj ;] A mieszkam niedaleko stargardu szczecińskiego (zachodniopomorskie), w miejscowości Krępcewo. Obecnie mam radiówke, 1mb/128kb. Myśle, że mógłbym sie dogadać tak, żeby mi zwiększyli up do 1 mb, ale niestety to łącze jest za mało stabilne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satoshie Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 (edytowane) Prawdopodobnie będzie Ci ciężko coś znaleźć. Jest chello Ultra, które ma upload 1 Mb/s i kosztuje około 269 pln, ale chello nie wszędzie jest dostępne. :( W TPSA łącze, które ma upload na poziomie 800 kbit/s (DSL 15000) kosztuje około 600 pln miesięcznie. Edytowane 13 Lipca 2007 przez satoshie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 1 MB czy 1Mb bo to zasadnicza różnica ja mam 100Mb światłowód teoretycznie, w praktyce ma UL 8MB/s, DL 5MB/s a to wszystko za 60pln miesięcznie takie rzeczy to tylko we Wrocławiu i w e-wro (teraz już dialog) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hemix Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 No i to jest właśnie problem, znaleźć to już mi jest ciężko ;) Up 800, a dl 15000 więc za dużo, tak jak pisałem wcześniej... troche już szukałem, ale nic nie znalazłem, więc licze na waszą pomoc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
undefine Opublikowano 14 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2007 Nie bedzie mi sie opłacało wrzucić serwerka do jakiegoś datacenter, bo wtedy bede musiał płacić 2x za internet, w domu i w dc ;) Chce po prostu zwykły internet ,tylko że z większym uploadem, może już być nawet troche mniejszy niż 1mb, ale nie wiem dlaczego nigdzie czegos takiego nie moge znaleźć. Dziwny jest ten kraj ;] i to wszystko za 60zł miesięcznie? ;) Sory - tak to tylko w erze. Zrozum że łącza kosztują. Rynkowa cena symetrycznego mbita przy dużym wolumenie jest rzędu 100-200zł/mbit. Przy małym (<10mbit) o wiele wyższa Łącza "domowe" są w niższej cenie, bo: - z założenia można założyć spory overbooking, czyli "sprzedać" na np 10mbitach po 1mbicie dla 100ludzi - i wszyscy ten mbit będą mieć ;) bo 9 przeciętnie nie będzie akurat z łącza korzystać - sprzedać te 10mbit niemal dwukrotnie, bo - raz "1mbit i 128kbit uploadu) i drugi raz 1mbit hostingu (gdzie download jest malutki, a wykorzystany jest upload ;) Do tego dochodzi koszt ostatniej mili - w przypadku radiówek szczególnie widoczny, bo radio ma określoną "halfdupleksową" prędkość. Czyli provider zamiast oferować 1mbit symetrycznie może dać 2mbit asymetrycznie i wyjdzie mu tyle samo ;) A nawet mniej, bo asymetryczne łącze rzadziej się używa i nie ma sytuacji gdy ktoś sobie nabija ratio na torrencie przez okrągły miesiac non-stop ;) Podsumowując - i tak sądzę że taniej będzie wrzucić ten serwerek do jakiegoś "datacenter". Choćby to była piwnica w osiedlówce gdzie mają dociągnięte kilka mbit z netii ;) (a - i by nie było - w domu mam symetryczne gwarantowane 2/2, do tego pracuję też u isp który również klientom oferuje symetryczne 2/2 za 55zł (co prawda nie gwarantowane, ale zazwyczaj osiągalne). Tylko że to są oferty lokalne, ograniczone do konkretnego osiedla gdzie warunki lokalne pozwoliły na taką cenę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BorysVasiliev Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 a neo 6mb nie ma czasem uploadu 640 ? czyli ok 77kb/s..... moze to by ci wystarczylo i cena okolo 150-160 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satoshie Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Nie, w neostradzie 6144 upload jest na poziomie 512 kbit/s (mam tą opcję w domu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 czyli 50kB/s max tragedia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyrko Opublikowano 19 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2007 Ja z cfosspeedem wyciagam 70 kb/s w torrencie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snesiak Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 (edytowane) Ja mam łącze symetryczne 1,5mbit z firmy Hyperion (www.hyperion.pl) , jeżeli mieszkasz w dużym mieście to może uda ci sie trafić. Jest to kablówka, ze stałym ip, przy opcji 1,5mbit masz zewn ip gratis, takze idealnie pod serwer. Aha, i nie kieruj się opiniami użytkowników, często sprzed 2-3 lat, wiele się zmieniło i teraz necik jak marzenie. Edytowane 23 Lipca 2007 przez Szejk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hemix Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 Ja mam łącze symetryczne 1,5mbit z firmy Hyperion (www.hyperion.pl) , jeżeli mieszkasz w dużym mieście to może uda ci sie trafić. Jest to kablówka, ze stałym ip, przy opcji 1,5mbit masz zewn ip gratis, takze idealnie pod serwer. Aha, i nie kieruj się opiniami użytkowników, często sprzed 2-3 lat, wiele się zmieniło i teraz necik jak marzenie. Niestety nie mieszkam w żadnej dużej miejscowości... teraz i tak i tak musze zmienic internet bo to co jest teraz to tragedia. Przez ostatnie 3 dni była jakaś awaria. Nikomu nawet nie chcialo sie przyechac sprawdzic o co chodzi, kazali mi samemu isć zobaczyć czy wszystko działa oO Chyba bede zmuszony podłączyć jakieś neo lub coś takiego z normlanym(jak na polske) uploadem bo wątpie żebym znalazł coś sensownego. undefine dzięki za wyczerpującą odpowiedź :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 może chello classic + szybjie wysyłanie? http://www.upc.pl/internet/szybsze_wysylanie/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafi15 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Ja z cfosspeedem wyciagam 70 kb/s w torrencie.ciekawe co ma cfosspeed do predkosci lacza ktora narzyca tpsa :/:| :blink: :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snesiak Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Własnie, jak sciągasz coś przez IE czy FF i masz na początku transfer 250kB/s to wierzysz ze taki jest ? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koowi Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Jeśli masz w okolicy kablówke Broker to oni oferują 2 Mb/s up ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 w toya masz 1024/750 cena 69zl masz zewnetrzne ip a limitu po wakacjach nie bedzie (aktualnie 35gb) ale skoro nie mieszkasz w wiekszej miejscowosci to kiszka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 ciekawe co ma cfosspeed do predkosci lacza ktora narzyca tpsa :/:| :blink: :blink: Ma to, że przy przy cfosspeedzie możesz wykorzystać 10x% tego co daje tpsa.... Ja mam opload 128, bez cfosa idzie 12, a z cfosem około 18, z DL podobnie: bez 56, z 68-70. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyrko Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Dostwca powinien dawac troche wyzsze wartosci uploadu jaki i downloadu, na wypadek jakis strat na laczu, przynajmniej u mnie tak jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steryd123 Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 jedna z tanszych ofert z cyklu "lacze do serwera" ;), a raczej cala kolokacja to kolokacja - oferta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solmyr Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 Temat stary ale może się komuś przyda MEGA 1536/1536 99 zł media4.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...