Skocz do zawartości
bortas

trackball vs mysz

trackball vs mysz  

2 użytkowników zagłosowało

1. 1. trackball vs mysz

• trackball
      5
    • mysz
      46

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie - czego uzywacie do codziennej pracy - a nie do gier?

osobisice jestem obecnie zwolennikiem trackballa :) sam uzywam "microsoft trackball optical" chociaz do niektorych gier (FPP) przesiadm sie na mysz, a jak z tym u was?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm - mam tracka Logitech MarbleFX (czyli zabawke zprzed 2 lat) przedtem miałem A4Tech-a (niestety nie optycznego - i strasznie się syfił) - korzystam z niego i do pracy, i do gier.

Świetna czułość, doskonała precyzja!

Drobna uwaga - jeśli kto chce mieć tracka do gier, to trzeba wybierać optyka (najlepiej Logitecha) z jak największą kulką.

Modele z małą kulką mają niższą precyzje.

I NIE kupujcie tracków z kulką obsługiwaną kciukiem - są makabrycznie niedokładne! i niewygodne!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na co dzień używam myszy (łoryginalnego ibma sprzed 15 lat identycznego jakie sprzedawali na allegro za 51złociszy tyle że ja swojego dostałem za 2zł) lub joypada. Najlepśniejszy był trackball arteca- wytrzymał 6 lat codziennej pracy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko myszka, do trackballa nie mogłem się przyzwyczaić.

Dziwne - pewnie jakaś kicha nie track, bo do porządnego tracka wstępnie przyzwyczajasz się przez 1-2 godzinek, a po jakiś 10-15 konczą się jakiekolwiek problemy... (głównie z tym, że podczas wciskania przycisku przesówasz lekko kulke)

Pozatym (tak myśle) gdyby tracki były gorsze od myszy, to by też byly tańsze - a jest odwrotnie, i za sensownego tracka musisz dać min. 200zł (choć pożądny Logitech to wydatek 280 - 350zł) i to jest IMO jedyna wada.

A mysz... ...nie precyzyjna, wolna, nie ergonomiczna, wymaga dużo miejsca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakos nie wyobrazam sobie gry w CS'a albo MOHAA na trackballu :lol:

A ja na myszy.... (choć wole mysz od kiepskiego tracka!!!!)

Bo prawdą jest - że lepiej kupić kiepską mysz niż kiepskiego tracka....

ale jak już masz dobrego tracka, przyzwyczaisz się, to do myszy nie chcesz wracać :!:

To tak jak z dzojem przy symulatorach- lepsza klawiaturka od podłego dżoja, ale jak masz dobrego dżoja - to już nigdy nie zagrasz na klawiaturce......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam mam tracballa optycznego microsoftu - niestety kulke musze prowadzic kciukiem... ale to juz kwestia przyzwyczajenia :)

Bawiłem się nim - niestety patent z kulką pod kciukiem sprawdza się w pracy - do grania nie jest najlepszy :(

Sprubuj pobawić się gdzieś trackiem z kulką centralną, a najlepiej z kulką umieszczoną lekko z prawej strony, kulka centralna powinna mieć średnice około 2,5 cm a boczna (prawie centralnie, ale z pałąkiem po skosie) 3-4 cm. Oczywiście system optyczny - bo mechanik jest troszke mniej precyzyjny, pozatym strasznie szybko się brudzi :(

A! - i nie porównujcie tracków laptopowych, ani tych z klawiaturek do porządnych tracków, bo one się do niczego nie nadają (no może troche do office-a)

A tak wogle na zakończenie tematu z mojej strony jak ktoś myśli o tracku - to niech nie interesuje się niczym tanim - bo sam jako fanatyk tracka, wole mysz noname za 8 zł, od kiepskiego tracka....

... a dobry track to wydatek min. 250zł :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje tytanowe palce z diamentowymi paznokciami wytrzymaja wszystko, z wyjatkiem trackballi :D

Chyba sie nigdy nie przekonam do zmiany sprzetu z myszy na cos innego (jedynie na tablet chyba)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) niestety patent z kulką pod kciukiem sprawdza się w pracy - do grania nie jest najlepszy(...)

zgadzam sie, dlatego do gier typu FPP mysz jest niezbedna... do jakis prostych strategi RTS etc wystarczy mi ten trackball

ale tak patrze na wyniki ankiety, to jednak mysz ma swoje powodzenie... moze kiedys sie to zmieni, i kursor bedziemy prowadzic galka oczna (jest to jak najbardziej mozliwe obecnie w reazlizacji) ale raczej wziecia marketinkowego nie bedzie mialo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi