Skocz do zawartości
Gh0st7

Zasilacz <220zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Prosze o rade odnosnie zasilacza do zestawu skladajacego sie z:

AMD Athlon X2 3600+ Brisbane

DFI Infinity NF Ultra II-M2

OCZ Gold 2X1GB 800MHz

Palit 8600GT

2xHDD

2xDVD

Chcialbym miec maly zapas mocy, aby przy nastepnej modernizacji sprzetu nie trzeba bylo wymieniac zasilacza. Co sadzicie o YESICO SILENTCOOL SC-430E PS12? Myslalem takze o zakupie Hiper HPU-4M530, ewentualnie ZALMAN zm-460-aps. Zrezygnowalem z Chiefteca po przeczytaniu komentarzy odnosnie jego glosnej pracy i ogolnie pogorszeniu jakosci produktow tej firmy. Chcialbym zmiescic sie w okolicach 200zl.

Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Edytowane przez Gh0st7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tez mialem zrobic, ale zobaczylem jeszcze tego Enermaxa, ktory normalnie kosztuje przeciez 300+ pln, poczytalem o nim dobre opinie na forum i zaczalem sie zastanawiac czy nie warto wysuplac pare zl wiecej ;)

Btw kiedys zamowilem Enermaxa z Barwkompu, przyszedl do mnie piekny, zlociutki i lsniacy, ale jak sie wkrotce okazalo martwy... Odeslalem, zwrocili kase bo nie mieli nic na wymiane i tak o to skonczyla sie moja przygoda z Enermaxem. Pozostala mi tylko szpanerska naklejka na obudowie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może taki Chieftec 420W Nie wiem czy jest on lepszy od wyzej wymienionych zasilek ale jak za ta cene to mysle ze nie byl by glupi pomysl. Sam mam takiego i jestem z niego bardzo zadowolony.

Pogięło Cię? :wink: Te chiefteci możną o wiele, wiele taniej wyrwać to po pierwsze :wink:

Bierz Huntkeya i nie marudź

Gdzie mieszkasz? Bo w proline w niektórych miastach mają na stanie

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=HUNTKEY+HK350+AP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jeszcze aktualne to polecę Seasonic S12II-380, 380W.

Stabilny i bardzo cichy, cena też nie odbiega od tego czym dysponujesz.

Po małych przejściach z Amacroxem Warrior 500W stanęło na S12II-380 i jestem b. zadowolony.

Też mam ten zasilacz - jest praktycznie niesłyszalny. Najcichszy zasilacz jaki kiedykolwiek widziałem ( są co prawda jeszcze całkowicie pasywne ale je darujmy sobie )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mam, że głośniejszy i tańszy sirtec bije go po pysku i to bez łachy. W seasonicach z elektroniki powywalali wszystko co tylko mogli żeby był cichy i się nie grzał, niestety, kosztem wydajności właśnie.

No tak - w tej cenie można mieć coś mocniejszego i głośniejszego, oczywiście ( choć z drugiej strony 27A na 12V nie jest mało ). Kwestia wyboru. Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z elektroniki powywalali wszystko co tylko mogli żeby był cichy i się nie grzał, niestety, kosztem wydajności właśnie.

Tak z ciekawości, bo fizykiem ani elektronikiem to nie jestem.

Co to jest wydajność??

Zasilacz jest 80+, więc sprawność ma wysoką. A jeśli dobrze rozumiem to znaczy, że mało prądu traci na grzanie się, a właśnie ponad 80% z tego co ciągnie z sieci to idzie na zasilanie kompa.

Wydajność mała - czy to oznacza, że nie jest w stanie oddać 380W i ta wartość jest zawyżona ??

Fakt - ma słabe 3,3V i 5V, ale 12V ma b. mocną.

Po prostu nie rozumiem Twojej wypowiedzi odnośnie punktu "wydajność".

Bo to, że są mocniejsze i lepsze zasilacze to wiem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydajność prądowa przy zachowaniu odpowiedniej stabilności napięć. Maksymalne natężenie prądu jaką jest w stanie dostarczyć zasilacz przy zachowaniu danej tolerancji napięć.

Wydajność prądowa a sprawność to dwie osobne kwestie, niestety to drugie w dużej mierze zależy od pierwszego i w zależności od konstrukcji zasilacza zależność ta może być skorelowana dodatnio lub ujemnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi