Skocz do zawartości
predi94

Aplus Qubic I Kabelki :p

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Otóż kupiłem kilka dni temu na allegro w atrakcyjnej cenie obudowe Aplus Qubic. Wczoraj przyszła ale, że bebechy do niej bedę miał za tydzień, a nie chciałbym niczego zepsuć to się zapytam teraz. :)

Obudowa jak obudowa, w środku dużo kabelków od hdd, powera, reseta itd posiada sensor temperatury lecz kilka rzeczy mnie zdziwiło. Wychodzą z niej 2 kable (jeden z dwiema końcówkami) takie jak od zasilacza za to nie wychdzą żadne kable jak do audio (chyba że łączą się z płytą główną odrazu a nie z kartą dźwiękową... Chodzi mi to by ktoś mi wyjaśnił do czego jest poszczegulny kabelek i czy wszystkie te łącza kabelków z końcówkami jak zasilacz się do jego podłącza. :D

Dołączona grafika To jest to wejście podówjne do zasilacza, jedno ma bolce drugie tylko wejścia na bolce.

Dołączona grafika a to drugi kabel z wejściem jak zasilacz

Dołączona grafika to to wiem co to xD

Dołączona grafika wydaje mi się że to ten sensor temperatury...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika to zdjęcie wejść przednich w obudowie

Dołączona grafika coś mi się to z audio kojarzy :x

No i to już wszystkie kable z obudowy. Z góry dzięki za pomoc :)

Edytowane przez predi94

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po kolei :

1 ) podlaczenie wentylatora + prezedluzka zeby nie tracic 1 wtyczki

2 ) masz racje

3 ) kable do podlaczenia : hdd.led , reset, power, powerr led , podlaczasz je do plyty glownej , gdzie ? patrz instrukcja plyty

4 ) masz racje

5 ) Przedluzka firewire na panelu przednim - do plyty glownej

6 ) napewno "przedluzka" USB na przednim panelu - do plyty gownej

7) ---

8 ) speeker ( daje znacz czy z kompem wszystko ok , czy nie ( sygnal dziwekowy ) podlaczasz do plyty glownej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie tylko czy nalerzy podłączyć do zasilacza wszystkie gniazda z tej obudowy (2 na tym kablu i 1 na drugim) z 1 i 2 zdjęcia? Czy wystarczy podłączyć z 1 rysunku tylko 1 wtyk i z drugiego wtyk? Rozglądałem się po obudowie i wentylatora w niej nie znalazłem xD Aha i czy nie zabrakło w tej budowie kabli od przednich wejśc audio?

EDIT

Dzięki za pomoc teraz przynajmniej nie będę się bał że coś spale :) Udało mi sie otworzyć przedni panel okazało się że ten wtyk z rozgałęzieniem zasila żaróweczke służacą jako bajer, tylko dziwi mnie, że przednie wtyki audio łączą się z płytą główną (chyba). W starym kompie idą dwa jacki (mini?) w środku obudowy które trzeba najpierw podłączyć do karty dźwiękowej (taki jak gdyby przedłużacz) i wtedy można podłączyć sprzęt do jacków na panelu przednim.

Edytowane przez predi94

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Podłańczasz jedną końcówke do zasilacza, a tą drugą możesz wykożystać jeszcze np. do podłączenia dysku, dvd itp. (jakby taki rozgałężnik, jeżeli brakuje wtyczek w zasilaczu)

Edytowane przez markee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi