Skocz do zawartości
lukaszzz

Brak Współpracy Pamięci Tej Samej Firmy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Do tej pory miałem pamięć Elixir 256MB DDR-333MHZ-CL2.5 PC2700.

Dokupiłem na allegro dodatkowo 3 kości 256MB tej samej firmy o tych samych parametrach (1 na wypadek gdyby jakaś była uszkodzona) od 3 różnych osób.

Włożyłem zakupioną 1 kość pamięci do 2 slotu, na 1 ekranie pojawia się wartość pamięci 512 MB - oznacza to, że pamięć jest OK (to samo zrobiłem z 2 zakupioną kością pamięci, ta również jest OK, 3 zakupiona pamięć niestety nie działa - będzie do zwrotu).

Niestety nie mogę wejść do windowsa, nawet w trybie awaryjnym. Wyświetla się niebieski ekran:

Dołączona grafika

Prawdopodobnie trzeba ustawić pamięć w biosie:

Dołączona grafika

Niestety nie wiem jak to ustawić, może ktoś ma jakiś pomysł.

Włożyłem również 2 zakupioną pamięć do 3 slotu, tak aby było 768 MB, ale na 3 kościach pamięci monitor nawet się nie załączył, dopiero po którymś restarcie pojawił się pierwszy ekran ale nie było testu pamięci i nie było przejścia do drugiego ekranu. Nie można było nawet wejść w ustawienie biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestawiłem DRAM Timing na By SPD. Nie miałem wyboru na Auto.

Dołączona grafika

Jest tam jeszcze kilka innych rzeczy do ustawienia, ale zostawiłem tak jak jest.

Po włożeniu kości do drugiego slotu, nie wchodzi do Windowsa i pojawia się niebieski ekran.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi